Sirotčinec v údolí přehled
Philip Fracassi

Pensylvánie, rok 1905. Do odlehlého chlapeckého sirotčince, spravovaného trojicí katolických kněží, přivede jedné bouřlivé zimní noci šerif podivného muže... Philip Fracassi je bývalý hollywoodský scenárista, nyní hororový spisovatel na plný úvazek, žijící v Los Angeles. Tento román je jeho třetí hororovou knihou vydanou v češtině.... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2024 , Gnóm!Originální název:
Boys in the Valley, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sirotčinec v údolí. Přihlašte se a napište ho.

Po Sacculině se mi dostává do ruky Sirotčinec v údolí a vážení čtenáři... čekal jsem úplně něco jiného, ale tohle, tohle mi rozhodilo sandál hned od začátku.
Mrazivý průvan v chodbách, ledová podlaha a pocit studených prstů přejíždějících za ušima, po zátylku, po páteři až na paže. Na stěnách poskakuje třepotavé oranžové světlo petrolejové lampy. Strach svírá hrudník, dřevění vám nohy a to není to nejhorší a stále se to stupňuje. Autor bravurně přikrmuje atmosféru, kterou cítíte na každé stránce. Cítíte se být součástí příběhu, jste součástí sirotčince. Kručí vám v břiše a jste hladový po dalších stránkách. Přísně chování kněžích, hladovějící chlapci trestaní za každou maličkost. Ale to není to nejhorší, to teprve přijde. Ten strach z nepoznaného, neznámého dá chlapcům ze Sirotčince v údolí pořádně zabrat.

Tohle bylo temné, strašidelné a moc mě to bavilo. Sympatický hlavní hrdina Petr zápolí s temnotou a démony o životy a duše svých kamarádů i o ten vlastní.
Kniha Sirotčinec v údolí v seznamech
v Mé knihovně | 94x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Fracassi se velmi přibližuje k tomu, co si lze pod pojmem horor představit. Jeho velkou výhodou je, že coby hollywoodský scénárista má řemeslo zvládnuté a umí budovat děj, ve kterém nejsou logické záseky nebo extrémně naivní místa. U téhle knížky prostě člověku opravdu připadá, jakoby se koukal na film a přitom ten knižní prožitek tam je taky. Trochu mi připomíná ranného Barkera, skvělé nápady a uvěřitelné postavy. Za mě jednoznačně jedna z top žánrovek za rok 2024 u nás. Noc, venku šumí vítr ve stromech a tma, že nejsou vidět ani hvězdy - ideální doba pro čtení, račte vstoupit do chlapeckého sirotčince, kam již na povozu taženém koňmi míří i démon v těle posedlého muže.