Severka přehled

Severka
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538479/bmid_severka-66461d5a74bd8.jpg 4 755 755

Příběh dívky z rodiny vysoce postaveného severokorejského funkcionáře v knize kontrastuje s příběhem jiné dívky. Tu režim za chování, které je v západním světě zcela běžné, poslal do pracovního tábora. Setkává se v něm s nepředstavitelnou brutalitou dozorců a životními podmínkami, v nichž se pro mnohé z odsouzených stává smrt kýženým vykoupením. Autorka do románu zakomponovala také autentické rozhovory, které literární fikci dávají pevnou faktickou základnu. Vzniká tak literární tvar, který přibližuje nelítostný a striktně hierarchický severokorejský režim očima lidí z opačných konců společenského žebříčku. Vychází však z autentických příběhů, které Nina Špitálníková vyslechla od uprchlíků, když s nimi vedla v Jižní Koreji rozhovory. Severka je tak vlastně dokufikcí. Na základě reálných příběhů klade hlubší otázky po nevyhnutelnosti osudu člověka, který se narodil do prostředí svázaného striktními pravidly, do rodiny, která byla důležitou součástí totalitního systému. Součástkou, bez níž by systém nemohl fungovat. Když ideologický „guláš“ snídáte, obědváte i večeříte už od raného dětství, zůstane vám jeho chuť na patře ještě dlouhá léta. Může takový člověk v životě někdy najít svobodu?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (172)

lapagerie
včera 5 z 5

Asi tu knížku chci mít doma v papírovém vydání. Poslouchala jsem ji totiž jako audio na Českém rozhlase - a velmi chválím zpracování.
Postupně jsem si stále časteji musela připomínat, že Ri Jo-Čong bylo teprve 17 let, byla vychovávaná v prominentní rodině, měla privilegia, o kterým se běžným Severokorejcům ani nezdá. Taková nafrněná princezna, které leccos přišlo samozřejmé. Pochází přece z té lepší vrstvy, a tak má nárok. Do toho její soudružská uvědomělost, angažovanost, ambicióznost. Dohromady je z toho osoba, ze které se vám dělá špatně. A v tu chvíli si zas připomenete, že jí bylo jen 17 a v čem vyrůstala. Mohla být jiná?
Její prozření bylo asi tvrdé. Netušila, proč se ocitla v Jižní Korei, nechtěla tam být. Je to nějaká past? Zkouška? Pokud ne, jak bude žít dál? S vědomím, co všechno zavinila?
Konec tedy krutý, i když i tak trochu pochopitelný.

Maky78
03.06.2024 audiokniha 4 z 5

Po přečtení jsem začala přemýšlet jestli Severku dokážu pochopit. A došla jsem k závěru, že ano. Ona se vlastně neměla špatně. Až nastavení zrcadla odhalí důsledky .


Jirinamac
03.06.2024 5 z 5

Vyslechnuto na ČR Plus v četbě na pokračování, ale určitě si chci přečíst i knížku osobně. Ten konec jsem takový nečekala. Není to má první knížka o životě v KLDR a každé čtení těchto knížek mě nutí k přemýšlení, jestli to i u nich má šanci na jiný a radostný život.

všechny komentáře

Související novinky (13)

Žebříček nejprodávanějších knih (4. týden)

31.01.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (52. týden)

03.01.2024


100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (5)

V korejské lidově demokratické republice je padesát jedna druhů lidí, padesát jedna kast, které si člověk nevybírá, prostě je do jedné z nich zařazen. Mpžná, že tomu svobodnému světu nerozumím ještě dokonale, ale připadá mi, že i zde se lidé dělí, aniž by o to stáli. Podle pohlaví. Podle barvy pleti. Podle rasy. Podle sexuální orientace. Podle náboženství. Podle počtu dětí. Podle zdravotního stavu. Podle vzhledu. Podle váhy. Podle národnosti. A co je nejdůležitější, co má na životy zdějších lidí největší vliv: Zda jsou bohatí, nebo chudí.


Až teď mi začalo docházet, že je na světě statisíce, milióny lidí, kteří žijí v ústraní a nikdo si jich nevšímá. Svět ani jejich rodiny se ani v nejmenším nezajímají o to, zdali jsou tito lidé živí nebo mrtví. Bála jsem se, abych se nestala jednou z nich.


Myslím, že takto niterné prožitky se ani nedají slovy popsat, nikdo zatím nevymyslel vhodné pojmenování, ve kterém by byla cítit bolest toho, kdo zrovna přišel o všechno a o všechny. Nejzazší bolest, kterou lze pocítit, se často popisuje slovy "cítila se, jako kdyby jí někdo vyrval srdce z těla". Jenomže kdo z nás ví, jak něco takového bolí?


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Severka v seznamech

v Právě čtených73x
v Přečtených1 074x
ve Čtenářské výzvě268x
v Doporučených48x
v Knihotéce212x
v Chystám se číst510x
v Chci si koupit134x
v dalších seznamech9x