Rus - Ukraine - Russia přehled

Rus - Ukraine - Russia
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474690/bmid_rus-ukraine-russia-jat-474690.jpg 4 61 61

Anglický překlad proslavené knihy vychází s podporou Edice Václava Havla. České vydání autor věnoval s mediální pozorností prezidentovi ČR Zemanovi pro potřebné poučení. Kniha vysvětluje hlavní body ruských kulturních a duchovních dějin, jež by měl znát každý, kdo chce rozumět tomu, co se děje v dnešním Rusku. Výklad dokumentovaný na vybraných literárních a uměleckých dílech je veden od „předdějin“ na řeckém Krymu po současnost: od svatého Vladimíra k Vladimiru Putinovi, od jurodivých k Pussy Riot. Kniha vykládá Rusko „postkoloniálně“, ne jako jednotné dějiny ruského impéria, ale jako komplex národních a náboženských tradic, které spoluutvářely prostor východní Evropy, včetně ruských „kontrakultur“ a vlivů německých, mongolských, židovských, katolických či polskolitevských. Zvláštní pozornost je věnována Ukrajině, dědici „toho druhého Ruska“. Anglický čtenář ocení vzácně informovaný pohled od autora z polobývalého Východu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rus - Ukraine - Russia. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

kosátkoo
30.04.2023 2 z 5

Problém této knihy spočívá v předpojatosti autora. Sice s ním v mnohém, co se týká Ruska, souhlasím, nicméně ta útočná předpojatost je otravná. A je otravnější o to víc, jelikož jde o profesora.

tazkykamen
16.03.2023 odpad!

keď politruk píše o literatúre ktorej nerozumie


JamaicaJo
24.09.2022 4 z 5

Putna je zkrátka trochu "kvítko z čertovy zahrádky" ovšem Rusáka zná detailně a přesně. Má nastudováno a zároveň vhled do ruské duše.
Jeho ironie a zaujatost pramení z pravdy o negativech pravoslaví a obludnosti carismu.
Nelze ho ani milimetrem srovnávat s noblesním Špidlíkem, tolerantní osobností ze "staré školy". Tuším, jak jsem trošku Tomáše Špidlíka znal osobně - určitě by v soukromí velkou část Putnových názorů podepsal! Jenže. On byl smiřovatel a nositel pokoje.
Putna jde ke kořenům lži a přetvářky a dělá to na podkladě hlubokých znalostí. Ano, někdy lehce nešikovně, ale v úctě k pravdivosti.
Kvalitní kniha.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rus - Ukraine - Russia v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených71x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených6x
v Knihotéce46x
v Chystám se číst44x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech1x