Americká idyla přehled

Americká idyla https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232424/bmid_americka-idyla-RCO-232424.jpg 4 135 135

Nathan Zuckerman série

< 6. díl >

Svěže napsaný a intelektuálně důvtipný příběh Švéda Levova, vynikajícího univerzitního sportovce, který dospívá v poválečných letech všeobecné hospodářské prosperity, ožení se navíc s krásnou Miss New Jersey a zdědí otcův výnosný podnik. Americká idyla však netrvá dlouho - přichází rok 1968 a s ním Švéda opouští i vrtošivá štěstěna. Z dcery Merry se stává zarputilá aktivistka hnutí proti vietnamské válce a Švédova představa rodinného štěstí stejně jako jeho duševní integrita se tříští. V jediném okamžiku je vytržen ze své americké idyly a vržen do americké zběsilosti konce 60. let.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Mladá fronta
Originální název:

American Pastoral , 1997


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Americká idyla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

Saxofonista
10.12.2023 3 z 5

Na tuhle knihu jsem se těšil, ale ...
Jak to napsat? No, paralelně s touhle knihou jsem četl "Náboženství a svoboda" a "Velké partnerství" od Jonathana Sackse. A přestože by se zdálo, že by to mělo být naopak, tak větší potěšení jsem měl z toho Sackse a od Rotha jsem přebíhal k Sacksovi. Asi mi na Rothově zpracování té "americké tragédie" vadilo, že připomínalo člověka, který šlápne do hovna a místo aby z něj vystoupil, tak v něm ještě přešlapuje. Chápu, že to je tou inspirací klasickými díly o "americké tragédii", ale já na to asi dnes už nejsem naladěný.

Vilma232
03.08.2022 4 z 5

Kniha se mi nečetla vůbec lehce, docela dlouho jsem s ní zápolila, ale současně velmi oceňuji vytvořené postavy - jejich charaktery, chování - na pozadí kusu amerických dějin.


Forestwalker
28.06.2022 4 z 5

Autor si dal velkou práci s rešeršemi, informace o výrobě rukavic nebo o průběhu soutěží Miss America odpovídají přesně skutečnosti. Vznik hnutí weathermenů ale posunul o rok, v roce 1968, kdy se zapojila Švédova dcera, hnutí ještě neexistovalo. Stejně tak mně osobně přišla trochu přestřelená jeho údernost a nebezpečnost, Roth o nich píše stylem, jako kdyby šlo o další generaci Frakce Rudé armády.
Z knihy je ale hezky vidět, k čemu vede další vlna nihilismu. Rodiče mají zničené životy, dětem zbyde na útěku promáčená matrace a jediný, kdo si z toho odnese ten svůj pocit moci, jsou různé zvrhlé Rity Cohenové. I když samozřejmě ani starší generace není bez viny, vždy mě fascinovala její naivita, s jakou vysedává u televizních zpráv a čeká, jaké skvělé zprávy se od politiků dozví. To je asi všude stejné, dnes v ČR jako tehdy v Nixonově Americe.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1998 - Pulitzerova cena (Beletrie)


Kniha Americká idyla v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených158x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených8x
v Knihotéce90x
v Chystám se číst159x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech3x