Romanovci 1613-1918 přehled

Romanovci 1613-1918 https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416936/bmid_romanovovci-1613-1918-vQH-416936.jpg 4 39 39

Toto je historie dynastie Romanovců s jejími cary a carevnami, leckdy výraznými osobnostmi a autokraty, z nichž někteří se narodili se zábleskem geniality a jiní šílenství. Tato strhující epopej, oplývající mnoha historickými anekdotami, vypráví, jak Romanovci neúprosně budovali své impérium nevyhýbajíce se konspiracím, rodinným rivalitám, ani sexuálním extravagancím. Od Petra Velikého, despoty a milovníka bujarých večírků, budovatele ruské autokracie, vyžadujícího neustálou opilost dvora, přes Mikuláše II., posledního ruského cara s tragickým osudem, který urychlil pád říše, po Kateřinu II., největší carevnou se spoustou milenců, tato kniha odhaluje jejich tajuplný svět a jejich neobyčejné osudy. Živé a nenapodobitelné pero Simona Sebaga Montefioriho nabízí mix drobné i velké historie a s nebývalou intenzitou pro nás oživuje velké momenty, milníky historie Romanovců, pro něž vláda nad Ruskem byla posvátné poslání i danajský dar zároveň.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Romanovs 1613–1918 , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Romanovci 1613-1918. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Paulika419
26.02.2023 3 z 5

Ráda bych přečetla od tohoto spisovatele o britském impériu,ono se píše za zavřenými dveřmi a pomlouvá.Třeba z generála Kutuzova udělal šaška,co kdyby z královny Viktorie a jejího ne zrovna příkladného potomstva udělal fašírku?

JeKa
19.04.2022 5 z 5

Naprosto výborná kniha, která čtivou formou dává nahlédnout do fungování poslední carské dynastie. Neklade si za cíl úplný výčet politických událostí v letech 1613-1918, ale o to víc informací přináší k rodinným vztahům a vazbám. Autor k tomu využívá rozsáhlou paletu pramenů soukromé povahy, které ze značné části nebyly dosud publikovány. Zároveň při aktuální situaci je kniha i dobrým doplňkem k pochopení imperiálních představ Ruska a k nárokům, které si současný režim činí.

Rozhodně stojí za přečtení. Ani rozsahu není třeba se bát - text plyne a je ve všech ohledech srozumitelný. Rozsáhlé poznámky (přímo v textu) navíc doplňují informace o vedlejších postavách či dalších pikantnostech. Kniha je tak nepřebernou studnicích zajímavých informací i pro někoho, kdo se dějinám věnuje dlouhodoběji, pro historií carského Ruska nepolíbeného čtenáře pak může být úplným zjevením.


Aati
12.04.2022 4 z 5

Kniha stojí za strávený čas. Zvlášť pokud někdo chce pochopit pro běžného Evropana nepochopitelné Rusko. A zvlášť v situaci, kdy pár stovek kilometrů od nás rozpoutalo imperiální válku.

Autor musel projít velké množství pramenů, aby je vtěsnal do těch několika stovek stran, což je věc, kterou obdivuju. Další plus je relativní přehlednost, kdy autor s krátkým popisem uvádí seznam postav na začátku každého obrazu. Můžete si tak tento seznam založit a vrátit se k němu, když narazíte na neznámé jméno - a to u historických knížek čtenář ocení.

Mínusem pro mě bylo, jak se tady ostatně řeší v komentářích, silné zaměření na sexuální život a aféry Romanovců. Je možné (zcela právem) namítat, že pokud bych chtěla číst dílo zcela bez toho, měla jsem sáhnout po nějakém suchém nudném skriptu. Tady toho ale bylo na mě až zbytečně moc.

Celkově však velmi dobrá, poučná kniha o historii, která má potenciál oslovit i čtenáře, kteří na takové čtivo příliš zvyklí nejsou.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Romanovci 1613-1918 v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených44x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce107x
v Chystám se číst79x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech2x