Roboti a lidi přehled

Roboti a lidi https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17305/bmid_roboti-a-lidi-fQr-17305.jpeg 3 14 14

Sbírka povídek českých autorů, jsou zde zastoupeni Ondřej Neff, Jiří W. Procházka, Anna Šochová, Jaroslav Mostecký, Martina Šrámková a další, v níž se zamýšlejí nad možnými vztahy a konflikty mezi lidmi a „stroji“ jimi vytvořenými. Jenže v mnoha případech se ony stroje chovají lidštěji, než samotní jejich tvůrci. Ve sbírce jsou příběhy dobrodružné i jen tak lidské, detektivní, hororové i humorné. Je to sbírka, která postihuje různorodost možných problémů mezi příliš chytrými stroji a lidmi, jejichž nedostatky o to víc vynikají.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Roboti a lidi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Lenka4
02.05.2023 3 z 5

Doufejme, že se fantazie autorů za pár let nezhmotní do reality. Například souboj s domácími spotřebiči vyznívá dost děsivě. Značně nevyrovnaná je úroveň povídek vedoucí k celkově rozpačitému dojmu z knihy.

eraserhead
28.04.2012 3 z 5

Literární sci-fi mám docela rád, i když to není něco, po čem bych sahal příliš často. Abych pravdu řekl, od antologie současných českých sci-fi povídek, ještě k tomu tématicky naladěných na roboty a lidi, jsem nečekal vůbec nic. Možná proto taky nejsem nějak extra zklamaný, ale ani nadšený. Musím říci, že první dvě povídky se mi líbily asi nejvíce. SVÍČKOVÝ BÁBY pro svůj krásně horrorový závěr, BAUDELAIRE, VERZE 2.0 pro dobrý nápad a styl, jakým je napsána. Pak už mě vlastně trochu svým stylem zaujala ANDROIDKÁM PROZAC NEPOMŮŽE. Zbytek ne že by byl vyloženě špatný (i když např. ŽE BY CHYBKA? je mé zatím druhé setkání s tvorbou O. Neffa a jemu na chuť asi nepřijdu), ale nijak uchvacující taky zrovna nebyl. CRASH TEST má dobrý začátek a tu a tam dobrý humor, ale někde po druhém zabití autor překročí únosnou mez, urve se ze řetězu a zavede děj do smradlavých vod, které mi vůbec nevoní. Celkově vzato, jsem rád, že jsem tu knihu četl, dokonce mi ani nijak nevadí, že jsem si ji pořídil a investoval do ní finance, na druhou stranu mě jen utvrdila v tom, že si nepídění se po české sci-fi tvorbě nemusím nějak vyčítat.


tsal
25.01.2012 3 z 5

S antologiemi je to těžké. Některé povídky jsem měla problém dočíst, jiné se mi líbily a spousta jich zůstala na neurčité pozici, kdy jsem je dočetla, ohodnotila a nadobro zapomněla.
Rozhodně bych vyzdvihla povídku Crash Test, která byla dle mého nejlepší. Vcelku brutální záležitost, u níž jsem se zatajeným dechem sledovala, kam až se autor odváží zajít. Očividně až do konce. A jistý humorný podtón činil celou záležitost ještě hrůzyplnější.
Druhá v pořadí je pak povídka Baudelaire, verze 2.0. Ta byla sice poněkud stručná a strohá, ale myslím, že to celému nápadu dodalo ten správný ráz.
Ze slabších povídek bych pak jmenovala Dárek pro Pendera a Šmejdy. Obě mi přišly jako vlastníci skvělého potenciálu, který však zpracování zabilo do jakéhosi klišéidního braku. Povídka Mladý muž a láska pak sice byla napsána zajímavou formou, ale vůbec mi neseděla do koncepce sbírky.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Roboti a lidi v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených20x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit2x