Římští legionáři: od Marka Aurelia po Diokleciána přehled

Římští legionáři: od Marka Aurelia po Diokleciána https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74055/bmid_rimsti-legionari-od-marka-aurelia-p-s8l-74055.jpg 4 9 9

V letech 161 až 284 n. l. se římské legie účastnily bitev a válek, které byly svým rozsahem nevídané od dob pozdní republiky. Legie byly zcela zničeny ve válkách, s ostudou rozpuštěny pro vzpouru nebo nově zakládány za účelem vedení útočných i obranných válek. Tato publikace se zabývá legiemi císařského období s důrazem na legii II Parthica. Ta byla vytvořena císařem Septimiem Severem v roce 193/4, sídlila v Albanu nedaleko Říma a jako panovníkova osobní legie se stala jednou z nejvýznamnějších vojenských jednotek říše.... celý text

Literatura naučná Historie Vojenství
Vydáno: , Computer Press (CP Books)
Originální název:

Imperial Roman legionary AD 161-284 , 2003


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Římští legionáři: od Marka Aurelia po Diokleciána. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Hor89
22.12.2023 4 z 5

Jako většina knih z edice Osprey publishing má tato kniha zajímavé téma, a plno ilustrací/fotek (včetně barevné přílohy). V originále má celá série 5 knih (a několik spin-offů), u nás bohužel vyšly jen dvě (plus Římská bojová taktika a Tábory Římských legií) a ještě na přeskáčku - od Marka Aurelia po Diokleciána je v originále až čtvrtý díl.

braunerova
25.11.2021 5 z 5

Musím se přidat k Haroldovi. Vynikající byla rekonstrukce pádu města Dura-Európos obléhaného Peršany. Asi je příznačné pro naši civilizaci, že poslední dochovaný dokument z pevnosti je zápis o rozvodu legionáře Iulia Antiocha a místní ženy jménem Aurelia Ammima z 30.dubna 254.


Harold
24.08.2019 5 z 5

Tato kniha je skvělá. Jedná se o odbornou publikaci přesto však je psaná velmi čtivě. Obsahuje spoustu moderních obrázků římských vojáků v konkrétních dobách a tomu odpovídající výbavě a zároveň je plná skvělých fotek archeologických dokladů té doby. Zabývá se přechodem změn bojové taktiky a strategie římské armády od válek Marka Aurelia až po nástup Diocleciana na konci 3. stol. n.l. Jako ústřední téma volí dějiny Legie II Parthicy, která se ve 3. století stala klíčovou legií doprovázející většinu císařů do jejich válek za zachování Impéria. Můžeme se dočíst o vojenské výbavě vojáků, o jejich životě, o změnách v jejich pozici, platech, rodinných vazbách atd. Hlavně sledujeme postupný přechod od bojů celých legií, přes odklon jednotlivých kohort z jejich celků(tvorbu vexilací) a přesuny do válečných akcí, do vzniku centrálního vojska(comitatu - doprovázejícího císaře), které předznamenává rozdělení římských posádek ve 4. století na jendotky limitanei(pohraničníci) a commitatenses (pohotovostní vojska).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Římští legionáři: od Marka Aurelia po Diokleciána v seznamech

v Přečtených10x
v Doporučených1x
v Knihotéce15x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

starověký Řím legionáři legie vojenské dějiny římské dějiny

Autorovy další knížky

Ross Cowan
britská
2008  87%Římská bojová taktika 109 př.n.l. - 313 n.l.
2009  78%Římští legionáři: od Caesara po Nerona
2009  89%Římští legionáři: od Marka Aurelia po Diokleciána