Diktátor přehled

Diktátor https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371130/bmid_diktator-uhx-371130.jpg 5 46 46

Římská trilogie série

< 3. díl

Strhující román Diktátor je inspirován životem věhlasného řečníka Marka Tullia Cicerona – politika, filozofa, spisovatele a jednoho ze dvou nejmocnějších mužů dávného Říma. Ten se ocitá ve vyhnanství a snaží se získat zpět své výsadní postavení. Ovšem žádná postava veřejného života není zcela v bezpečí před bezohlednými ambicemi druhých. Robert Harris, mistr historické prózy, líčí bouřlivý vývoj impozantních událostí starověkých dějin včetně zavraždění Pompeia i atentátu na Caesara.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Dictator , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Diktátor. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

kolby
26.04.2023 5 z 5

Dôstojné zakončenie zaujímavej, napriek téme svižne napísanej trilógie z pera človeka, ktorý si dal námahu s dôslednou a detailnou domácou prípravou. Veľa som sa dozvedel, nenudil som sa, záver ma dostal do kolien.
Ľudia sa vekmi nemenia, história sa evidentne opakuje, paralely so súčasným stavom sú zarážajúce, som zvedavý ako dopadnú naše REPUBLIKY...

Rihatama
04.11.2022 5 z 5

"Politika je nejvznešenější ze všech povolání."
"Politika je povolání, nikoli kratochvíle pro diletanty."
"Není ušlechtilejší motiv pro vstup do veřejného života než rozhodnutí nenechat si vládnout od podlých mužů..." (Cicero)

Máte pocit, že žijeme v politickém marasmu? Tak si přečtěte Harrisovu trilogii z prvního století př. n. l. Politické násilí, vraždy, zastrašování, manipulace, podvody, zrady, uplácení, cynismus, chamtivost, licoměrnost... a to jsem určitě nevyjmenovala všechno. A přece to byla politika, kterou Cicero pokládal za alfu a omegu svého života. Co mě rovněž fascinuje, byl obrovský zájem římského lidu o veřejná soudní slyšení a procesy. Chléb a hry zdá se nebyly jedinou veřejnou zábavou a zjevně ani ne tou nejméně krutou. Právníci museli být nejen vzdělaní v právních vědě a rétorice, ale i baviči a herci.

Pokud jde o postavu samotného Marka Tulia Cicera, ve své době patřil k právnické a řečnické elitě starého Říma. V posledních letech svého života, jak přibližuje Harris v poslední části trilogie, se po nemálo dramatických životních útrapách stal hlavně filozofem a literátem. Zdali to byl člověk hodný respektu v každém jeho hnutí mysli, rozhodnutí či kroku není jednoznačné; každá doba si žádá své oběti, zdá se. Soudě dle praxe tehdejší i současně nemohu také souhlasit se všemi jeho výroky. Nejsympatičtěji na mě Cicero zapůsobil v době své konzulské kariéry. Musím ale ocenit jeho pozdější tvorbu, k níž by nejspíš nedošlo v takovém rozsahu, kdyby se mu bývalo dařilo v životě lépe nebo se rozhodoval jinak. Harris se dle svých slov snažil o maximální věrnost ve vykreslení povahy a života Cicerona skrze zápisky jeho bývalého otroka Tirona, kterému se podařilo zvěčnit i další neméně zajímavé postavy té doby. Seznamujeme se tak se vzestupem a zejména pádem Caesara nebo jeho následovníka imperátora Augusta. U obou osobností sehrál nemalou roli právě Cicero, ač již jen téměř filozof a literát, čímž završil svou nesmrtelnost a slávu. Po všech stránkách skvělé dílo.

"Dokud je život, je i naděje."


Archie
27.01.2022 5 z 5

Skvele zakonceni trilogie. Pokud jste videli serial HBO Rim, pak muzete predvidat, co vas zhruba ceka. Byt nikoliv z pohledu Caesara, Antonia ci Augusta. Z Cicerova vypraveni pak pribeh muze vyznivat jako dekonstrukce piedestalu legendarnich diktátorů. Galska genocida, likvidace politickych souperu, demontaz republiky. A nakonec smirliva smrt stareho filosova, ktery si i prez vlastni ego a pýchu dokazal udrzet tvar a casto volil cestu moralnejsi, nez tu nejlehci. Cela trilogie je opravdu velky pribeh, ktery stoji za to cist.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (12.3. - 25.3.)

07.03.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Diktátor v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených59x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených7x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech1x