Quo vadis přehled

Quo vadis https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438355/bmid_quo-vadis-vPi-438355.png 5 2756 2756

Autor plasticky líčí život v antickém Římě za krutého a šíleného císaře Nerona, historickou katastrofu požáru města a hlavně nelítostné pronásledování křesťanů. Prostřednictvím patricije Petronia a ostatních protagonistů román barvitě kreslí nesmiřitelné rozpory mezi římským a křesťanským světem. Římskou stranu zastupuje kromě básníka Petronia především císař Nero a intrikán Chilón, ovládaný nenávistí a touhou po pomstě. Na straně křesťanů vystupuje především silák Ursus, apoštol Petr a další hlasatelé nové ideologie. Mezi těmito dvěma světy se pohybuje ústřední milenecká dvojice - křesťanka Lygie a římský voják, patricij Vinicius. Závěrečné střetnutí Petronia s císařovou zvůlí při odhalení Pisonova povstání vrcholí hrdým gestem básníkovy velkolepé sebevraždy a s jeho životem u dvora definitivně odchází i éra poezie a krásy.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Quo vadis: Powieść z czasów Nerona , 1896


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Quo vadis. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (346)

Atisa
27.04.2024 5 z 5

Skvělá kniha. Člověk si na ni tedy musí vyhradit určitý čas, já jsem ji četla měsíc, ale stojí za to. Viděla jsem v ní paralelu s dnešním světem. A zároveň jsem se dozvěděla spoustu informací o životě ve starověkém Římě i o životě prvních křesťanů. Ze začátku mě dost rušilo množství cizích slov, kdy jsem musela stále přetáčet strany dozadu do vysvětlivek, ale později se to zlepšilo, stejně tak jako děj, který se začal rozjíždět stále více. Mile mě v příběhu překvapila přítomnost sv. Petra a Pavla. Doporučuji všem, které zajímá tématika starověkého Říma a prvních křesťanů.

tereza0319
09.04.2024 2 z 5

Sdělení, proč byla křesťanská filosofie ve své době tak přelomová, nemá chybu. Ale ta forma! Černobílí krutí a zpovykaní Římané, proti nim už zde na zemi „svatí", ve všem ušlechtilí a neochvějní křesťané. No a ty ženy tam, ve mně se úplně vařila moje ženská hrdost. :-D Střídavě pořád jen červenají a blednou, na jedinou samostatnou myšlenku se nezmůže žádná, zvládnou jen oddaně upírat zrak ke svému pánu a vládci. Ano, já vím, že to bylo napsáno v devatenáctém století, ale co je moc, to je moc. Ze schematicky pojatých postav vyčnívá snad jen Petronius, který k tomu dostal patřičný prostor. Je to sice hajzl, ale sympatický, a je znát, že ho tak pojímal i sám autor. Děj nabere spád až v poslední čtvrtině, no aspoň že tak. Jednu hvězdu za myšlenku a jednu za přehršel římských reálií a vysvětlivek k nim, člověk to pak hezky plasticky vidí před sebou. Ale dostat to tak do ruky Loukotková... No nic.


Cherry52
07.04.2024 5 z 5

Román má všechno, od lásky po nenávist. Zajímavý děj.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Program apokalypsy, Nick a Charlie a další knižní novinky (21. týden)

22.05.2022


1 000 eknih zdarma ke stažení (4. díl)

30.04.2019


Knižní novinky (16. - 23. 11.)

16.11.2013


Citáty z knihy (3)

Hleď, Vitelius, chce-li dáviti, užívá paličky ze sloní kosti, kterou vsouvá do hrdla; jiní používají k tomu per plameňáků, která namáčejí do oleje nebo odvaru mateřídoušky - kdežto já si čtu poezii Neronovu - a účinek jest okamžitý. Mohu ji potom chváliti, ne-li s čistým svědomím, tedy s čistým žaludkem. (Petronius)


Život je k smíchu, a proto se směji. (Petronius)


Kdo uměl žít, ten musí umět zemřít. (Petronius)


Kniha Quo vadis v seznamech

v Právě čtených50x
v Přečtených4 164x
ve Čtenářské výzvě368x
v Doporučených457x
v Knihotéce1 273x
v Chystám se číst1 109x
v Chci si koupit130x
v dalších seznamech35x