Quo vadis přehled
Historický román významného polského prozaika, v němž na pozadí Neronova a Petroniova Říma vylíčil podstatu moci, kterou člověku dává mravní čistota a láska. Bohatství a pompézní sofistikovanost Říma se postarala o věčnou slávu svých obětí. Nejen Petr i Pavel vykoupili Ježíšovo učení, i nekonečné zástupy umučených prvotních křesťanů se staly nesmazatelným poselstvím víry, že je to láska, která vítězí.... celý text
Originální název: Quo vadis: Powieść z czasów Nerona, 1896
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha Quo vadis od Henryka Sienkiewicze je fascinujícím historickým románem, který zachycuje lásku mezi římským patricijem Viniciem a křesťankou Lýgií. Příběh se odehrává v době pronásledování křesťanů za vlády císaře Nerona. Autor mistrovsky vykresluje atmosféru starověkého Říma a jeho historické reálie. Čtenáři jsou svědky konfliktu mezi dekadentním Římem a novou morální ideologií křesťanství, což vyvolává hluboké emoce a zamyšlení.
Kniha se vyznačuje silnými postavami, jako je elegantní Petronius, a přináší silná poselství o lásce, víře a oběti. Sienkiewiczovo dílo je nejen příběhem o lásce, ale i výpovědí o rozdělené společnosti a hodnotách, které mohou měnit svět. I přes svou náročnost na čtení zůstává Quo vadis nadčasovým a nezapomenutelným literárním klenotem. Více v komentářích.
Komu by se kniha Quo vadis mohla líbit?
- Milovníci historických románů
- Čtenáři zajímající se o křesťanství
- Fanoušci silných milostných příběhů
- Ti, kdo ocení literární klasiku
- Čtenáři hledající hluboké myšlenky
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Quo vadis. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 369 komentářůSouvisející novinky - Quo vadis (3)
Program apokalypsy, Nick a Charlie a další knižní novinky (21. týden)
22.05.2022
1 000 eknih zdarma ke stažení (4. díl)
30.04.2019
Knižní novinky (16. - 23. 11.)
16.11.2013
„Hleď, Vitelius, chce-li dáviti, užívá paličky ze sloní kosti, kterou vsouvá do hrdla; jiní používají k tomu per plameňáků, která namáčejí do oleje nebo odvaru mateřídoušky - kdežto já si čtu poezii Neronovu - a účinek jest okamžitý. Mohu ji potom chváliti, ne-li s čistým svědomím, tedy s čistým žaludkem. (Petronius)“
„Život je k smíchu, a proto se směji. (Petronius)“
všech 3 citátů najdete u autoraZfilmováno
Quo Vadis? (1951)
Kniha Quo vadis v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 59x |
| v Přečtených | 4 427x |
| ve Čtenářské výzvě | 414x |
| v Doporučených | 493x |
| v Mé knihovně | 1 369x |
| v Chystám se číst | 1 153x |
| v Chci si koupit | 141x |
| v dalších seznamech | 41x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
křesťanství zfilmováno víra Řím mučednictví rané křesťanství pronásledování křesťanů Nero, římský císař historické romány klasická literaturaHenryk Sienkiewicz také napsal(a)
| 1990 | Quo vadis |

77 %
85 %
47 %
Quo vadis
Určitou výhodou před čtením kultovního díla polského autora byl Poláky v r.2001 natočený film. S polštinou problém nebyl, ale zvyknout si na ni v ději z doby Říma trochu trvalo než si „sedlo“, i když v češtině mi to ani nepřijde :o))) V každém případě bylo k této knize napsáno mnohé, takže osobní pohled.
Náročnější text, mnoho postav, některé vykreslené více, jiné méně, stejně tak sympatie. Vlastně jen u jediné postavy – Nera nebylo o čem uvažovat, ALE o nadčasovosti politikaření, závisti, nenávisti, doufám i cti, statečnosti, pravdy.
Samozřejmě nešlo vynechat úvahy nad životem a postoji prvních křesťanů.... Zvláště pokud žiji v zemi, jež je považována za nejateističtější mi přijde paradoxní, že lidé mají svobodu a úplnou pohodu prostředí si zvolit v co budou věřit a využijí to ve většině k větě „v něco věřím“. Možná se jich křesťanství dotkne láskou, jež sdílí a dává tak o Vánocích, kdy Ježíška jako dítě není třeba brát jako někoho kdy vyrostl a jehož narození mělo větší smysl.
Za mne je dobré si připomínat minulost, v mnoha ohledech. Pokud je předána vyprávěním o to lépe. Dějiny byly kdysi pro lidi osobní přítomností a každý si ji musel prožít, odžít, přežít. Zjistit, zda se lze z něčeho poučit - něco jako třeba svoboda a demokracie stálo kdysi lidi život, zda si něčeho více vážit - něco jako jít k volbám nebylo pro všechny možné, zda si díky nějaké minulé moudrosti upravit svůj život - něco jako hodnoty, víru.... To přece dává smysl.
Knihy nejsou jen papír. Příběh v nich má někdy hloubku, i když ji teprve uvidíme v budoucnosti. To je možná příběh i této knihy. Ptá se nás: Kam jdeš?