Pohorská vesnice přehled

Pohorská vesnice https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258091/bmid_pohorska-vesnice-NWF-258091.jpeg 4 143 143

V této knize zobrazila autorka laskavého hraběte Hanuše Březovského a jeho rodinu. Pozoruhodná je láska hraběte k chudým potulným drotářům. Jeden z nich mu zachránil i život. Nejvěrnější přítelkyní jeho nevlastní sestry Jelenky je vesnické děvče Dorka. Obě děvčata prožívají první lásku. Dorka má ráda Pavla, ale v bližším seznámení jim brání zlý strýc Srna, který chce Pavla získat pro pytlačení a pašeráctví. Všechno nakonec dopadne dobře, Pavel si vezme Dorku a hrabě se ožení s Jelenkou. Ilustroval Adolf Kašpar.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohorská vesnice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

85098211
31.03.2024 5 z 5

Knihu jsem četla (dokonce opakovaně) v dobách svého raného mládí a tenkrát se mi hodně líbila. Proto jsem si ji nyní nutně chtěla zopakovat ;-). A musím přiznat, že jsem byla opravdu příjemně překvapená. Je to sice spíše taková pohádka pro dospělé, ale příběh jako takový je dobře napsaný, přestože zároveň chování panstva vůči poddaným dokonale nereálně zobrazené a zidealizované. Oproti tomu lidé v malé vesnici na Šumavě jsou takoví, jaké si je čtenář dokáže představit. Na závěr ovšem musím přiznat, že jsem tak trochu bojovala se zastaralou češtinou a chodským nářečím. Ale jinak jsem byla s knihou spokojená, proto jí dávám pět hvězdiček a je možné, že se k ní ještě za několik let opět vrátím? ;-)

ivetka859
21.01.2024 5 z 5

Příběh se odehrává mezi lidmi jedné šumavské vesnice. Mezilidské vztahy, selské tradice skrze celý rok, místní hraběcí rodina, bába, pytláci, pověry, léčitelství a lásky...
Knížku jsem našla u babi ve staré knihovně - vydání z r.1951, a byť už je to verze s "modernější" řečí, nářečí je zachované a trvalo mi, než jsem začala textu a ději dobře rozumět.
Všechny obrazy jsou takové milé, hladí po duši. Lidé měli dříve život prostý, jasný účel a řád, a přesto žili tak barvitě, vnímali více, co pro ně bylo důležité.


sajanka
18.07.2023 3 z 5

Babička, Pohorská vesnice, Divá Bára i další knihy od Boženy Němcové jsem si samozřejmě nenechala ujít. Ráda se k nim vracím.

všechny komentáře

Související novinky (1)

1 000 eknih zdarma ke stažení (4. díl)

30.04.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pohorská vesnice v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených223x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených10x
v Knihotéce231x
v Chystám se číst31x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x