Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni přehled

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101259/bmid_podivny-pripad-doktora-jekylla-a-pa-fzp-101259.jpg 4 519 519

Stevensovy originální, spekulativně fantastické příběhy s tajemstvím byly po Poeových novelách první, jež daly základ dalšímu rozvoji detektivního románu a jemu příbuzných žánrů. Páteří našeho výboru, který vychází již podruhé, je napínavá, strhující novela Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda, v níž autor pomocí hmotného znázornění rozdvojenosti lidské povahy řeší rozporný vztah mezi dobrem a zlem a jeho morální důsledky. Je to příběh lékaře, který ve snaze zachovat si pověst spořádaného občana a vědce chce ve svém organismu chemickou cestou odloučit od sebe dobré a špatné vlastnosti. Dosáhne toho, avšak touha po nevázaném životě jej nutí, aby se stále častěji převtěloval do své druhé, zrůdné podoby, až jej dovede k tragickému konci. Svár dobrých a špatných vlastností v lidské povaze, rozpolcenost osobnosti, pohnutky k zločinu – takové jsou motivy i dalších dvou příběhů – Markheim a Kumpáni. Všechny příběhy, i když zasazeny do odlišného prostředí a odlišně zpracovány, jsou dokladem autorova psychologického fabulačního a stylistického mistrovství.... celý text

Literatura světová Novely Povídky
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde / Markheim / The Merry Men


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (76)

Ema22
12.04.2024 4 z 5

Příběh nabízí velký prostor fantazii, nezabíhá do detailů a spíš jen nastiňuje. Znala jsem ho z filmových zpracování a předloha mě upřímně trochu zklamala.

Miroslavacte
12.04.2024 5 z 5

Nevěděla jsem co od knihy a příběhu v ní čekat a vtáhly mě, moc mě bavili. Pokud toužíte po změně a máte rádi recesi, doporučuju.


freejazz
20.12.2023 4 z 5

nenašel jsem tady sešitové vydání z edice Dobrodružné romány vydavatelství Smena, někdy ze začátku 70. let.
co říct? samotný Jekyll a Hyde je tak ošumělý příběh, že i ten, kdo to nikdy nečetl ví, o čem to je. kdo to nečetl ale neví, jaké jemné nuansy se v příběhu objevují. přesto mně neustále rozčiloval nejspíš zlý překlad, který škobrtal a nedovolil mi soustředit se na napsané. považuji to spíš za průměrný opus.
co mně ale zaujalo daleko víc, byly přídavky - Markheim a Zloději mrtvol. jako by to napsal někdo jiný a překládal taky někdo jiný. svěží, svižné, překvapivé a do hloubky propracované skice. zejména Markheim, který mi připomněl strašidelnou knihu Zločin a trest od přeceňovaného Dostojevského. to, co dokázal Stevenson na několika stranách, se nepovedlo FMD ani na tom veletoku pěti nebo šestiset stran.
a i když jsem to bral jenom jako oddechovku před Vánocemi, stálo to za čtení. naopak, rozpaky ve mně zase vyvolal příběh ze života Francoise Villona.
a vůbec, celý ten sešit byl nějak divně slepený.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených773x
ve Čtenářské výzvě101x
v Doporučených27x
v Knihotéce151x
v Chystám se číst169x
v Chci si koupit37x
v dalších seznamech12x