Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Podivuhodný případ doktora Jekylla a pana Hyda

Povídka od: Robert Louis Stevenson
Z knihy: Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda, Klub sebevrahů (9 povídek), Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni, Dva muži na druhou, Pavilon na písčinách (11 povídek), Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (navíc 2 povídky), Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda / Franchardský poklad / Falesánské pobřeží, Zvláštní případ Dr. Jekylla a pana Hyda a jiné povídky, Podivuhodný případ doktora Jekylla a pana Hyda (4 povídky)


Klasický viktoriánský horor o dvou protikladných tvářích lidského charakteru ztělesněných dobrým doktorem Jekyllem a zlým panem Hydem. Když advokát pan Utterson začne řešit závěť svého starého přítele pana Jekylla, vyvstávají před ním znepokojivé otázky. Jaký byl vztah počestného dr. Jekylla a tajemného pana Hayda? Kdo zabil Sira Danverse? Francouzský spisovatel Marcel Schwob o tomto příběhu řekl: "Dvě nejděsivější události v literatuře jsou Robinsonův objev stopy neznámé nohy v písku a zděšení dr. Jekylla, když po probuzení spatří na polštáři chlupatou ruku pana Hyda."

Originální název:

The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde


Rok vydání originálu: 1886

Komentáře (5)

Přidat komentář

danny_21
02.02.2024 3 z 5

Klasika klasika, kdo by neznal příběh psychologii rozdvojené osobnosti doktora Jekylla, který má v části povahy páchání neřestí a nepravostí ( nakonec nemá to tak každý z nás ? ). Stvoření Edwarda Hyda pomocí narkotik je poplatné tehdejší době, leckteré viktoriánské panny jistě omdlévali hrůzou při samotné pointě novelky, střízlivě hodnotím v lepším průměru - 60 %

jakub2199
03.12.2018 5 z 5

Slavná novela o Dr Jekyllu a panu Hydeovi. Jde v podstatě o hororový příběh, možná snad i detektivního žánru, děj je velice mystický a jednotlivé informace jsou odhalovány pomalu a kusovitě. A přestože vzhledem k popularitě jsem znal hlavní "zvrat" dopředu, tak bylo zajímavé sledovat, jak autor postupně buduje příběh. Co mě překvapilo nejvíce bylo vyobrazení samotného pana Hydea, který byl fyzickou personifikací lidské zloby, ale na rozdíl od moderních adaptací je vyobrazen spíše jako skřet něž-li přerostlý rváč. Psychologie postavy Dr Jekylla měla zajímavé momenty a rozhodně jde o zajímavý příběh s ohledem na symboliku dvojakosti člověka a jeho předstírané role ve společnosti.


Kuža007
25.11.2018 5 z 5

Mysteriozní, napínavé a děsivé nejlepší povídka z této knihy a nejvíce zajímavá. Dr. Jekyll a pan Hyde jejich (nebo spíš jen jeho) mě naprosto zaujal.

Padla Hvezda
06.10.2016 3 z 5

Nechápu, jak se to mohlo stát tak opěvovanou klasikou! Bylo to dobré, ale čekala jsem od toho daleko víc, možná více akce nebo spíše něco ve stylu Frankensteina od Mary Shelley (tj. pohled samotného doktora). Za nápad, který je dneska docela vykrádaný, 3*.

AriArenka
15.08.2015 5 z 5

Tento příběh zná snad každý, ale až teď jsem se ho odhodlala přečíst. A naprosto mě zachvátil, bejen sám příběh, ale i jeho styl vyprávění, ze jsem ho musela přečíst jedním dechem. Stevensonovo podani rozpolcenisti osobnosti se mi libilo, hlavně v tom, jak ukázal lidskou touhu k "svobodnější a svévolnější" povaze své osobnosti, ale i jistý odpor k ní samé.