Píseň L. přehled

Píseň L.
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532029/bmid_pisen-l-65c957ecc61db.jpg 4 100 100

Šlechtický sirotek na anglickém středověkém hrabství má život předem nalinkovaný: Odejde do kláštera, vrátí se, ožení a zaujme své místo po boku pána hradu, svého staršího bratra. Jenže mladý Laurenc je zkrátka jiný. Má rád nekonečné projížďky na koni, toulky lesem a byť je věrný svému bratru, nedokáže být dost silný, aby se stal jeho pobočníkem. Ve světě svázaném pravidly a křesťanskou morálkou hledá sám sebe a nachází nezvyklou podobu lásky poté, co se v jeho okolí objeví mladík se šedýma očima. O několik století později přijíždí do laponských lesů mladý novinář. Má zde psát knihu o kdysi slavné stárnoucí spisovatelce, která se stala jeho velkým idolem. Jejich soužití ve srubu daleko od civilizace ale není takové, jaké si představoval, přesto k sobě brzy začnou nacházet nečekanou cestu, posílenou netušeným spirituálním spojením. Co mělo být jen několikadenním pracovním setkáním, postupně se ukazuje být společně stráveným časem doslova osudovým. Píseň L. vypráví dva paralelní a vzájemně propletené příběhy, které s nesmírnou citlivostí ohledávají podoby samoty, neměnnost lidské povahy a hranice touhy či zakázané lásky.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Píseň L.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (38)

mnohoknih
20.07.2024 5 z 5

Tenhle příběh je o pocitech, o poetice, o lásce, o životní filozofii. O nalézání nečekaného. O odmítání očekávaného. A hlavně o lese. Les si na nic nehraje, přijme Tě takového, jaký jsi. A možná Ti i něco daruje. Náladu, pírko, zamyšlení, setkání. V příběhu se prolínají 2 příběhy, Laurencův ze středověku a Vincentův ze současnosti. A ačkoliv je dělí mnoho let, není to důležité. V obou případech je hlavní hrdina les a na postavách je, aby si něco o sobě uvědomili a přiznali. A aby nám čtenářům nastavili zrcadlo, že je dobré občas jen tak být. Přestat muset a potřebovat a jen být. Nádherný příběh. Už Počkej na moře bylo nevšedním zážitkem. Píseň L. je ještě o level snovější, chápavější a neuchopitelnější.

senora
18.07.2024 5 z 5

Nádherná obálka, nádherný příběh. Rozhodně budu autorku sledovat dál, tohle je poezie v próze.


Kenan
16.07.2024 4 z 5

Laurenc, šlechtický sirotek, žije na hradě se svým starším bratrem. Je ale od dětství jiný než by si jeho bratr přál. Henry chce aby se postavil na vlastní nohy, pokračoval v odkazu jejich otce, stal se slavným válečníkem. Vincent ale odmítá jakékoliv zabíjení, většinu svého času tráví v lese, kde se cítí nejlépe, kde jej nikdo nesoudí za to jaký je. Laurencův příběh je občas přerušen příběhem Vincenta, novináře, který přijel na lesní chatu sepsat příběh slavné spisovatelky. Jeho nesympatie k Laile se postupem času stírají a s nepochopením sleduje svou nadpřirozenou přitažlivost k této ženě.
Je to má první kniha od autorky, proto jsem si musela nejdřív zvyknout na její styl psaní. Její věty jsou krátké, až strohé, ale umí jimi vytvořit nádherný poetický text. Popisy lesa byly úžasné. Jde o lyrický, snový, něžný a atmosferický příběh, který je plný krásných popisů přírody a pocitů, což se mi na knize líbilo nejvíc. Krásné čtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Jak už to tak se vzpomínkami bývá, většina z nich je nejspíš smyšlená.


Věčnost je teď.


Vzpomínky. Tak nespolehlivý zdroj. Přizpůsobují se podle toho, co se stalo později. Mění se a tvarují podle pozdějších událostí.


Kniha Píseň L. v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených113x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených17x
v Knihotéce82x
v Chystám se číst151x
v Chci si koupit45x
v dalších seznamech4x