Pět zlatých kruhů přehled

Pět zlatých kruhů
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19165/bmid_pet-zlatych-kruhu-Djk-19165.jpg 3 25 25

Vesmírný dobrodruh, pozemšťan Paddy Blackthorn, se snaží ukrást pro Zemi tajemství kosmického pohonu, jenže se mu při tom neplánovaně podaří ten největší zločin v obydleném vesmíru, způsobí totiž smrt pěti Synů Langtry. To jsou zástupci pěti původně lidských ras, které ale nyní obývají vesmír a matičku Zemi utlačují. Synové Langtry navíc jako jediní mohou určovat, která rasa dostane kolik vesmírných pohonů, protože jejich konstrukce je tajná a znají ji jen oni. Tedy spíše každý jednu pětinu. No a náš Paddy, pronásledovaný přes celý vesmír, nejprve získá umístění pěti lokací, kde lze najít části plánů pohonu, a poté se je vydá pro sebe a pro Zemi ukrást. Pomájá mu při tom krásná tajná agentka Fay, bez jejíž pomoci by se daleko nedostal, což samozřejmě nejprve vyvolá škádlení… Klasická space opera, v níž nechybí nic, co k ní patří. Pozemšťan Paddy Blackhorn chce ukrást mezihvězdný pohon, ale náhodou narazí na mnohem větší tajemství. Největší hon na člověka v dějinách galaxie začíná…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Five Gold Bands, 1963


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pět zlatých kruhů. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (5)

ludek.n
04.09.2023 2 z 5

Pět nedotknutelných Synů Langtry ovládá vesmírné společenství světů díky znalosti mezihvězdného pohonu. Paddy Blackthorn, aby si zachránil život, všech pět vládců zabil a teď je nejhledanějším Pozemšťanem všech dob. Jack Vance je bezpochyby veselá kopa, protože jeho Pět zlatých kruhů je tak bláznivý příběh, že označím-li ho jako grotesku, chybu nejspíš neudělám. Bohužel té nadsázky (která je však podávána naprosto vážně a s pokerovou tváří) je zde přece jen na můj vkus trochu příliš, díky čemuž vyprávění sklouzává do kolonky "neuvěřitelná blbina". Všechno tu je umělé, panoptikální a vlezlé jako reklama na kalhotky Pempers. Když je někde napsáno "Stiskni tenhle knoflík", můžete se vsadit, že ho Vanceovy hrdinové bez rozmýšlení zmáčknou. Nejhledanější muž v celém vesmíru si jakoby nic létá od planety k planetě a sbírá ty nejutajovanější informace, které si je vůbec možné představit, aniž by mu v tom některá z bezpečnostních složek dokázala zabránit. Takže tu máme HRDINU (ne nepodobného Honzovi z českých pohádek) a proti němu obrovskou bandu pitomců. Výsledek je asi každému jasný, vždyť každá správná pohádka končí "...a žili šťastně až do smrti!"

OSTROVID
18.07.2016 5 z 5

Snad jediné sci-fi, které jsem kdy četl a velice se mi líbilo. Je to akční a přímočaré a to se mi na knize líbilo. Mezi hlavním hrdinou a hrdinkou to skvěle jiskří, příběh není moc složitý a kniha se čte sama. Super.


smisek05
14.07.2016 4 z 5

Rychlé čtení. Prostě vlakovka. Příběh rychlý poutavý sic trocha přímočarý a krátký.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pět zlatých kruhů v seznamech

v Přečtených38x
v Knihotéce57x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit1x

Autorovy další knížky

Jack Vance
americká, 1916 - 2013
1995  74%Lyonesse
1992  80%Poslední hrad
1994  55%Učitelé draků
1992  66%Pět zlatých kruhů
2001  60%Veľká planéta
Skrýt reklamy