Pět zlatých kruhů

Pět zlatých kruhů https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19165/bmid_pet-zlatych-kruhu-Djk-19165.jpg 3 25 5

Vesmírný dobrodruh, pozemšťan Paddy Blackthorn, se snaží ukrást pro Zemi tajemství kosmického pohonu, jenže se mu při tom neplánovaně podaří ten největší zločin v obydleném vesmíru, způsobí totiž smrt pěti Synů Langtry. To jsou zástupci pěti původně lidských ras, které ale nyní obývají vesmír a matičku Zemi utlačují. Synové Langtry navíc jako jediní mohou určovat, která rasa dostane kolik vesmírných pohonů, protože jejich konstrukce je tajná a znají ji jen oni. Tedy spíše každý jednu pětinu. No a náš Paddy, pronásledovaný přes celý vesmír, nejprve získá umístění pěti lokací, kde lze najít části plánů pohonu, a poté se je vydá pro sebe a pro Zemi ukrást. Pomájá mu při tom krásná tajná agentka Fay, bez jejíž pomoci by se daleko nedostal, což samozřejmě nejprve vyvolá škádlení… Klasická space opera, v níž nechybí nic, co k ní patří. Pozemšťan Paddy Blackhorn chce ukrást mezihvězdný pohon, ale náhodou narazí na mnohem větší tajemství. Největší hon na člověka v dějinách galaxie začíná…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Five Gold Bands , 1963


více info...

Přidat komentář

ludek.n
04.09.2023 2 z 5

Pět nedotknutelných Synů Langtry ovládá vesmírné společenství světů díky znalosti mezihvězdného pohonu. Paddy Blackthorn, aby si zachránil život, všech pět vládců zabil a teď je nejhledanějším Pozemšťanem všech dob. Jack Vance je bezpochyby veselá kopa, protože jeho Pět zlatých kruhů je tak bláznivý příběh, že označím-li ho jako grotesku, chybu nejspíš neudělám. Bohužel té nadsázky (která je však podávána naprosto vážně a s pokerovou tváří) je zde přece jen na můj vkus trochu příliš, díky čemuž vyprávění sklouzává do kolonky "neuvěřitelná blbina". Všechno tu je umělé, panoptikální a vlezlé jako reklama na kalhotky Pempers. Když je někde napsáno "Stiskni tenhle knoflík", můžete se vsadit, že ho Vanceovy hrdinové bez rozmýšlení zmáčknou. Nejhledanější muž v celém vesmíru si jakoby nic létá od planety k planetě a sbírá ty nejutajovanější informace, které si je vůbec možné představit, aniž by mu v tom některá z bezpečnostních složek dokázala zabránit. Takže tu máme HRDINU (ne nepodobného Honzovi z českých pohádek) a proti němu obrovskou bandu pitomců. Výsledek je asi každému jasný, vždyť každá správná pohádka končí "...a žili šťastně až do smrti!"

OSTROVID
18.07.2016 5 z 5

Snad jediné sci-fi, které jsem kdy četl a velice se mi líbilo. Je to akční a přímočaré a to se mi na knize líbilo. Mezi hlavním hrdinou a hrdinkou to skvěle jiskří, příběh není moc složitý a kniha se čte sama. Super.


smisek05
14.07.2016 4 z 5

Rychlé čtení. Prostě vlakovka. Příběh rychlý poutavý sic trocha přímočarý a krátký.

Ivan F
08.10.2015 4 z 5

Klasika zo začiatku 60tych rokov neoslní, ale ani neurazí. Oddychové a pohodové čítanie, ktoré je kratučké, čo je u mňa mínus, avšak autor sa vôbec nerozpisuje, ale necháva veľký priestor fantázii, čo považujem za plus. Jednanie hlavných postáv je naivné až hrôza, ale zas od knihy na dovolenku, alebo na skrátenie si cesty vlakom, lietadlom je to úplne ideálne čítanie. Takže som sa ku knihe dostal po cca 20tich rokoch znovu a bavil som sa aj teraz, v roku 2018. A to si cením. Za mňa takých 70%.

Nahnilaruka
20.06.2015 3 z 5

Scifi mám velmi rád, ale téhle knížce prostě chybí šťáva. Hned od začátku je již jasné, co se bude dít, závěr je takový nijaký, nedokončený, nedotažený. Putování dvou hlavních hrdinů je naprosto bez nápadu a na to, že vyhledávali informace, které dali vzniknout tak silné frakci bylo všechno moc jednoduché... Tohle by nikdy nemohlo fungovat. Autorův styl opět ničím zvláštním nevyniká, postavy, nejsou nijak zvláště prokresleny a je ponechán veliký prostor pro fantazii... škoda.

Je to sice zajímavější než slevový leták nebo časopis vydávaný českými drahami, ale existuje spousta knih, které bych upřednostnil, za mě pouhých 50%

Autorovy další knížky

Jack Vance
americká, 1916 - 2013
1995  74%Lyonesse
1992  79%Poslední hrad
1994  55%Učitelé draků
1992  66%Pět zlatých kruhů
2001  60%Veľká planéta

Kniha Pět zlatých kruhů je v

Přečtených38x
Knihotéce55x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x