Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I-II přehled

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I-II https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217742/bmid_osudy-dobreho-vojaka-svejka-za-svet-64df8dad56215.jpg 4 300 300

První dva díly světoznámého humoristického románu z první světové války: Díl první - V zázemí. Díl druhý - Na frontě.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I-II. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (45)

wimpzk
28.02.2024 5 z 5

Dobrý voják Švejk. Kdo by ho v našich luzích a hájích neznal!? Ale pozor, je postava Švejka skutečně všeobecně známa z její původní, tedy knižní podoby? Obávám se, že nikoli. Daleko známější a tedy i citovanější je Švejk z jeho filmového dvoudílného zpracování z 50. let, a proto pokud dnes člověk znalý knihy vede diskuzi o Švejkovi, musí počítat s tím, že druhá strana zná ponejvíce jen filmové zpracování. Nechám stranou, nakolik je toto zpracování filmařsky zdařilé, ale myslím, že snese srovnání s knižní předlohou a určitě mu ostudu nedělá. Musí se samozřejmě počítat s jistou dějovou redukcí, tak jako i s méně prokreslenými jednotlivými postavami, ale celkové vyznění filmu, jeho nálada a především herecké ztvárnění postav není v rozporu s knihou.

A jaká je tedy kniha, resp. první dva díly? Jedním slovem dokonalá. Původně jsem zde vypisoval, co vše mě na knize zaujalo, ale bylo by to psaní na několik stránek a já nechci nudit. Zvlášť, když se jedná o humoristické dílo. Hašek uměl psát, jeho čeština je excelentní. Vykreslení děje, charakteristika postav, tragikomické situace, Švejk balancující na hraně geniality a idiotství, to vše tak sedí pohromadě a tvoří kompaktní celek, že je až k nevíře, že Hašek psal vše z první ruky, nedělal si žádné poznámky či rešerše. A co dělá tuto knihu nesmrtelnou a jednu z nejpřekládanějších v moderní české literatuře? Myslím, že především fakt, že Hašek popsal poměry vládnoucí v C.K. armádě v době I. Světové války takovým způsobem, že je lze aplikovat na jakoukoli armádu, resp. na jakýkoli válečný konflikt a tím je tato kniha nadčasová.

Závěrem musím přiznat, že jsem se se Švejkem v knižní podobě poprvé setkal již na gymnáziu. Tehdy to byla více méně povinná četba, ačkoli naše moudrá češtinářka nám dala vybrat z několika knih, takže jsme si v rámci možností mohli knihu zvolit. Znal jsem tehdy již oba filmy s Hrušínským, ale když jsem se začetl do knížky, chvílemi jsem se přistihl, jak se nahlas a srdečně směju. To se mi nyní již nestalo, ale rozhodně mě i dnes mnohé situace z knihy velmi bavily a žasl jsem, jak si Hašek dokázal dělat legraci snad úplně ze všeho.

1Cannis
17.02.2024 5 z 5

Švejk je prostě klasika, vůbec netuším, kolikrát jsem se k ní vrátil. Mám Haška díky jeho psaní v oblibě. Nejen Švejk, napsal i spoustu povídek. Za mě jedinečné. Mám naposloucháno i jako audioknihu s panem Werichem.


MatesMatesak
29.09.2023 4 z 5

1. díl je úžasné, vtipné a čtivé dílo snad i bez chyb
2. díl mi dal zabrat a nakonec jsem posledních 30 stránek přeskočil, protože jsem se ztratil v ději (pokud tam nějaký děj byl) a nebavilo mě číst si pořád historky vyprávěné postavami.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I-II v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených472x
ve Čtenářské výzvě40x
v Doporučených36x
v Knihotéce322x
v Chystám se číst43x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech5x