Osamělá holubice přehled

Osamělá holubice
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519364/bmid_osamela-holubice-RS3-519364.jpg 5 172 172

Velkolepý román o soumraku amerického Západu. Milostný příběh, dobrodružství i hraničářský epos – to je Pulitzerovou cenou oceněná klasika Osamělá holubice, nejvelkolepější román, jaký byl kdy napsán o poslední vzdorující divočině Ameriky. Děj románu se odehrává na konci 19. století a vypráví dobrodružný příběh honáků dobytka z Texasu do Montany. Vyprávění se soustředí na dva přátele: Augusta McCrae a W. F. Calla, bývalé vojáky, kteří se na stará kolena živí obchodem s dobytkem. Pro Guse, Calla a ostatní, kteří se k cestě na sever připojí, je cesta s dobytkem nejen odvážným a možná i bláznivým podnikem, ale stává se i symbolem amerických snů o Západě. Vydejte se do zaprášeného texaského městečka Osamělá holubice a setkejte se s nezapomenutelnou sestavou hrdinů a psanců, děvek a dam, indiánů a osadníků. Bohatě autentická, nádherně napsaná, vždy dramatická kniha Osamělá holubice vás rozesměje i rozpláče.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Lonesome Dove, 1986


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osamělá holubice. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (59)

alekis
18.10.2024 5 z 5

Na špici pyramidy, tvořené nejlepšími knihami, které jsem četla, sedí Osamělá Holubice a jen tak sleduje cvrkot. Možná bude muset kousek místa uvolnit, pokud objevím další pecku, ale zatím... je to její flek a jen tak ji odtamtud nikdo nedostane.

OH jsem četla poprvé asi před 15 lety, tentokrát ale, možná tím, že už jsem starší a rozumnější, to byl úplně jiný, mnohem silnější zážitek. Miluju objemné knihy, kdy čtení trvá poměrně dlouho a naplní mě pocity až po okraj. Ovšem, čekala jsem, že mi Holubice vydrží na delší dobu... ale kdepak...

Chtěla jsem napsat nějaký nádherný a přitom úderný komentář... ale spousta čtenářů už popsala knihu tak dobře, že by to z mé strany bylo jen nošení dříví do lesa.
Takže co mohu říct, ať neopakuju slova chvály ostatních? Je to hodně dlouhá kniha a přesto, měla jsem ji přečtenou tak rychle, jak to jen šlo.
Podívala jsem se také na seriál, je velmi dobrý, ale knihu nenahradí. Čekala jsem, že spatřím nahatého Vočka, kterému rozbouřená voda strhla veškeré oblečení včetně bot a vzala mu i to nejdůležitější, pušku, jak spěchá prérií pro pomoc... ale filmaři mu nechali podvlékačky... Takové to triko spojené s kaťaty, říkalo se tomu tak?
Prostě, v knize je spousta věcí trochu, místy i trochu víc, jinak. Přesto stojí za to vidět i film, protože my, lidičky z dolíku vprostřed Evropy, si jen podle textu těžko představíme, co znamená hnát stádo 3000 mil téměř stále jen divočinou, přes hory a doly, přes řeky a nebo zas místy, kde žádné řeky nejsou a dobytek i lidi padají žízní. Takže obraz doplní text knihy, který je ale mnohem bohatší, pestřejší, a popsané drama, věřte nevěřte, má mnohem větší sílu a dopad!

Zima se blíží a bude dlouhá. Osamělá Holubice nabízí vskutku tu nejlepší zábavu! Vzhůru na Divoký Západ! Dokud ještě existuje! Dokud poslední zbytek Divočiny navždy a úplně nepohltila civilizace...

M0rte
10.10.2024 5 z 5

Čím víc toho mám přečteného, tím méně obvyklejší je, aby mě kniha chytla za srdce, překvapila, pobavila, nebo rozesmutnila. No a tahle dokázala všechno z toho. Naprostý skvost a od teď jedna z mých nejoblíbenějších knih.


kusma
16.09.2024 5 z 5

Knihu jsem měla dlouho vyhlédnutou, ale nebyla k sehnání. Tak, když vyšlo nové vydání, nebylo na vybranou. Román je to dlouhý, úplně bych řekla - táhnoucí se. Ze začátku jsem u něho rychle usínala, některé hovory mě unavovaly. Ale stále jsem četla dál a dál. Putovala jsem s kovboji a stádem krav na sever. A pak to po mnoha stránkách skončilo a já se cítím tak zvláštně. Jako bych chtěla číst dál o životě těch lidí, ty zvláštní hovory a dál i nechápat jejich počínání. A ty popsané osudy... uf. Knihu doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)

22.10.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1986 - Pulitzerova cena (Beletrie)


Kniha Osamělá holubice v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených219x
ve Čtenářské výzvě36x
v Doporučených52x
v Knihotéce162x
v Chystám se číst366x
v Chci si koupit77x
v dalších seznamech7x