Od moře k moři přehled

Od moře k moři https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204761/od-more-k-mori-204761.jpg 5 103 103

Orel a lev série

< 4. díl >

Čtvrtý díl šestidílné románové ságy o Karlu IV. a jeho době. Od moře k moři se rozprostírá říše císaře Karla. Po římské korunovaci se jí pokouší dát pevný řád a připoutat ji k zlatému jádru vlastní moci – k Českému království. Tento úkol se zdá téměř nesplnitelný a navíc nemá Karel pro své středoevropské impérium ještě dědice. To se změnilo až před jeho pětačtyřicátými narozeninami, kdy se mu narodil syn Václav. Anna Svídnická byla velkou Karlovou láskou a její vytoužené dítě nadmíru zbožňoval, což nebylo nejlepší pro princův budoucí charakter a vladařské vlastnosti, ale bylo to nejšťastnější období Karlova života, kdy v císařské rodině vládla pohoda a láska.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Od moře k moři. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

slunicko1958
14.03.2024 5 z 5

Moje nadšení pokračuje. Nechápu, jak jsem mohla při svém kladném vztahu k historii romány L. Vaňkové tak dlouho míjet.
Tento román, 4. kniha šestidílné ságy, byl vynikající. Pokračovala úspěšná vláda Karla IV., v osobním životě je nadmíru šťastný, sledovala jsem, jak se vrší problémy ve francouzském království atd. A ty nešťastné vlny morové nákazy se ani Praze nevyhnuly! Seznámila jsem se s dalšími osobnostmi (např. Jan Milíč z Kroměříže) a jejich osudy. Začínají se objevovat problémy v církvi, drzost některých duchovním rychle roste.
Tuším, že další díl tak šťastný nebude.

Jackjelly
21.07.2022 5 z 5

Tenhle díl mne bavil zatím asi nejvíce. Možná to bude tím, že ubylo prvků "červené knihovny" a přibylo historických a politických souvislostí. Tohle období evropských dějin je velmi zajímavé a pro nás o to více, protože české země stály díky Karlu IV. v jejich epicentru.
Ideální románový doplněk k historické naučné literatuře.


HáMaPé
19.03.2022 4 z 5

Nejkrásnější léta Karla IV. po boku milované Anny, od Boha poslaná podpora neúnavného mírotvůrce v Evropě. V Evropě, kde jak v historii tak i dnes, bylo a je příliš mnoho zájmů a příliš mnoho "Rudolfů" či "Janů”, ale jen zřídka kdy opravdová osobnost, která by měla schopnosti a vůli udělat vše (aspoň něco) pro blaho Evropy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Od moře k moři v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených165x
v Doporučených9x
v Knihotéce107x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x