Opatství Northanger přehled

Opatství Northanger https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35982/bmid_opatstvi-northanger-gX2-35982.jpg 4 1151 1151

V mondénních anglických lázních Bath bývaly v době Jane Austenové mladé slečny uváděny do společnosti, aby se obrousily a pod dohledem matinek získaly žádoucí partii. Hrdinkou příběhu je Catherine, dcera venkovského fafáře, upřímné, bezelstné, radostné stvoření, které se v nezvyklém prostředí vedle vítaných radovánek setká i s nejednou nástrahou. Ačkoliv má hlavu popletenou hrůzostrašnými gotickými romány, tehdejší oblíbenou dívčí četbou, a často vidí i v úkazech zcela běžných romantické drama, nakonec jí bystrý rozum ukáže správnou cestu a s milou Catherine, jak jinak, všechno dopadne šťastně.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Academia
Originální název:

Northanger Abbey , 1818


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Opatství Northanger. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (183)

May
30.04.2024 4 z 5

Patřím ne jen k milovníkům, možná spíš přímo k závislákům na příbězích J.A. a kolikrát jsem četla Pýchu a předsudek nespočítám :) Příběh Catherine je trošku jiný hlavně naivností a osobně bych to nazvala i možná dětinskou hloupostí :), ale nenechte se mýlit nebo nedej Bože odradit od čtení, to není na škodu příběhu. Kdo z nás nebyl v sedmnácti naivní a nechoval se občas hloupě, ať hodí kamenem :) Jste-li alespoň trošku romantická duše, bude se Vám kniha líbit.

Parwana
31.12.2023 3 z 5

Knížku jsem si vybrala primárně do čtenářské výzvy, protože King není zrovna můj oblíbený autor. Tato knížka má všechno, co od Austenové čekáte, zejména tu líbeznou, navoněnou nudu, ale o dramata tam není nouze a četlo se to svižně.


Kudík
19.12.2023 4 z 5

Předně jsem knihu zvolila do čtenářské výzvy (původně pod 3. bod, ale doufám, že ještě stihnu nějakého Kinga, takže v závěru zabírám 19.), a také z toho důvodu, že jsem jí od Jane Austenové zatím neznala. Jiné jsem četla a viděla xkrát zfilmované, "Opatství Northanger" však nikoliv.
Catherine Morlandová byla taková typicky bezelstná, životem moc nepolíbená, mladičká (17) hrdinka, která se dostala do světa protřelosti a jistých intrik. Líbila se mi promluva autorky a její komentář v počátku a závěru, kde s nadhledem a jistou dávkou ironie řekla, co potřebovala o hrdinech čtenáři v danou chvíli sdělit. V Bathu se Catherine seznámí s Isabellou a jejím bratrem Johnem, kteří mi od začátku moc nesedli. Dále poznala také pana Tilneyho, jeho sestru, staršího bratra a otce, který jí následně pozval na Northanger. Zde Catherine poučena ze "Záhady Udolfa" viděla i trávu růst a prožívala svojí verzi gotického románu. V závěru jsem, za chováním generála Tilneyho a jeho vykázání hrdinky z opatství, čekala něco víc. Celkově je to úsměvné dílo a jiné, než pro mě ostatní autorčina tvorba.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Billy Summers, Medovník s pepřem a další knižní novinky (20. týden)

15.05.2022


Knižní novinky (9. týden)

28.02.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Opatství Northanger v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených1 814x
ve Čtenářské výzvě304x
v Doporučených59x
v Knihotéce582x
v Chystám se číst299x
v Chci si koupit69x
v dalších seznamech21x