Na Věrnosti přehled

Na Věrnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167678/bmid_na-vernosti-g87-167678.jpeg 4 486 486

I ve svém třetím románu Tana Frenchová dokládá své mistrovství psychologické detektivky. Kniha „Na věrnosti“ byla v roce 2010 zařazena mezi deset nejúspěšnějších titulů roku deníku The New York Times. Život Franka Mackeyho změnil v devatenácti letech jediný rozhodující okamžik. Jeho dívka Rosie Dalyová, s kterou měli v úmyslu společně utéct do Londýna, nepřišla na smluvené místo srazu v uličce Na věrnosti. Od té chvíle o ní Frank neslyšel. Po dvaceti letech Frank stále žije v Dublinu a pracuje u policie na oddělení tajných operací. Se svou rodinou zpřetrhal veškeré vazby. Jednoho dne mu však zavolá sestra, že se našel Rosiin kufr… Návrat do uliček dětství a dospívání vrhá Franka zpět do minulosti, vyvolává temné polozapomenuté vzpomínky, v jejichž spleti hledá stopy, aby rozluštil případ, který ovlivnil jeho celý dosavadní život. „V celém životě záleží jen na pár okamžicích. Měl jsem kliku. Já totiž jednomu z těch svých okamžiků pohlédl přímo do tváře a poznal ho.“... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Argo
Originální název:

Faithful Place , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na Věrnosti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (85)

Niu
21.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Po dlouhé pauze po druhé knize série jsem se vrhla na Franka. A dlouhá pauza se konala i v rámci čtení - aspoň tedy na mne. Ale jakmile jsem se po jedenácté kapitole znovu začetla, dala jsem to za dva dny. Autorce se nedá upřít čtivost, s jakou své knihy píše, a taky fakt, že vyprávění ze strany hlavní postavy je mi milejší než příběhy ve třetí osobě. S Frankem jsme se mohli seznámit- ve druhé knize, kdy tak trochu šéfoval Cassie. Tam do jisté míry hrál rozverného šéfa, ale stále šéfa operace. Tady jsem viděla temnotu, lidskost i nedlidskost, charakter vůči své rodině i vůči své práci, vůči kolegům. Na mne přece jen trochu rázný, ale super vystavěný - ani ne bílý, ani ne černý. Možná mi to tak trochu hrálo na strunu uvědomění, že v každém z nás jsou různé bílo-černé stíny. Nemůžu uvěřit, že se autorce daří u mně (jakožto u čtenářky) vykreslit ty situace v mezilidských vztazích a vtáhnout mě do děje tak, jako bych tam byla - sledovala rozhovory, hádky, pranice, až mi tuhlo celé tělo. Cítila jsem tu první lásku mezi Frankem a Rosie, jeho bolest, když utekla, jeho bolest, když se dozvěděl pravdu, jeho myšlenky nad "kdyby", jeho postoj vůči své velké rodině - rodičům i sourozencům. Francis - krásné jméno, tohle mě nějak udeřilo do očí během četby. Ten závěr s Holly byl tak trochu přitažený za vlasy. Trochu mě štvalo, jak v jednom kuse padalo "ježkovy voči" a své dceři říkal dušinko (kdo takhle komukoli říká?). Bylo to dlouhé? Ano. I když se počet stránek mírně snížil, tak 23 kapitol na 424 stranách - pro mne celkem peklo na soustředění. Pomalejší rozjezd to mělo, ale pak to nabíralo celkem spád, přibývala další jména, která se mi pletla. Líbil se mi Frankův vztah ke Stephenovi. A za ten úplný závěr jsem ráda. Přesně takový je život.

exlibris470
17.01.2024 3 z 5

1. Je to dobře napsané a přeložené. Napsané tedy ve smyslu, že postavy jsou
živé, plastické. Autorka umí psát.
2. S detektivkou to mnoho společného nemá. Dlouhatánské pasáže vzpomínek,
které s nějakým vyšetřováním příliš společného nemají. Vyšetřování
se v knize prakticky neděje.
3. Ačkoli je 420 stránek na autorku málo, na mne pořád ještě příliš. Četl jsem to
jako detektivku, té jsem se vlastně nedočkal. A až budu chtít číst závažný
společenský román, sáhnu raději po Thomasu Mannovi, Faulknerovi,
Dostojevském nebo McCartym. Tuto knihu jsem chtěl mít už rychle za sebou.
Když už jsem se v ná dostal tak daleko......


Majto
09.01.2024 4 z 5

Tretia a zatiaľ najlepšia kniha Tany French. Zhltol som ju za pár okamihov a jej atmosféra vo mne doznievala ešte niekoľko ďalších. Vážne sa mi pozdáva jej spôsob odovzdávania obrazov a príbehov a je mi jedno, ako to kto názve. Či je to krimi, detektívka abo psychologický román. Pre mňa je to zážitok.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na Věrnosti v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených677x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených38x
v Knihotéce272x
v Chystám se číst182x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech6x