Miláček přehled

Miláček https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192262/bmid_milacek-Iq8-192262.jpg 4 1493 1493

Román francouzského novelisty a romanopisce vypráví o závratné kariéře syna venkovského hostinského. Mladý, chytrý, bezohledný muž bez mravních zásad přichází za III. republiky do Paříže, kde proniká do nejvyšších společenských kruhů. Ke svým úspěchům využívá hlavně přízně žen. Román je ostrou kritikou tehdejšího politického, finančnického a kulturního života ve Francii.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Miláček. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (190)

Beltrix
22.05.2024 5 z 5

Už je to delší doba, co jsem naposledy četla klasiku, a tohle bylo excelentní návrat. Georges Duroy patří mezi hrdiny, které nelze než nesnášet za jejich neustálou nespokojenost a sobeckost, naprosté soustředění pouze na svou osobu a svůj prospěch. Doufala jsem, že na konci knihy se karta obrátí, ale možná že ta jeho věčná a neukojitelná touha po dalším vzestupu je svým způsobem prokletím dostatečným.
Prostředí francouzských novinářů a intelektuálů, prospěchářů a profesionálních řiťolezců popsal Guy de Maupassant opravdu excelentně. Slova a scény nepřetržitě plynou, opravdu mistrovský text.

tereza1198
20.05.2024 4 z 5

Georgese je fešák a je dostatečně drzý, aby toho využil. Přes postele a zlomené srdce se dere nahoru. Trocha zákulisních informací, intriky a z chudáka je vysoce postavený člen společnosti. Že se prosazují šmejdi platilo tenkrát a platit to bude asi už vždy.
Na to jak je kniha stará je úžasně čtivá a stále aktuální.


dasa6360
19.05.2024 5 z 5

Román, který i po více než sto letech od svého vydání zůstává aktuální, jelikož touha po bohatství a slávě, korupce a vykořisťování druhých jsou v dnešní společnosti stejně přítomné jako ve Francii na konci 19. století.

Duroy je archetypem člověka, který je pro svůj vlastní prospěch ochotný obětovat vše – jeho charisma a bezohlednost z něj činí postavu, kterou musíte buď milovat, nebo nenávidět.

Maupassant v knize bravurně používá ironii a sarkasmus, díky čemuž se mu daří ještě více poukázat na pokrytectví a morální rozklad společnosti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Život je jako kopec. Když stoupáte nahoru, díváte se na vrcholek a cítíte se šťastný. Ale jakmile jste nahoře, najednou vidíte cestu dolů a konec, a to je smrt. Když stoupáte, jde to pomalu, ale sestup je rychlý.


Ano, ta ničemnice mě celého rozdrobila, pomaloučku, vteřinu po vteřině dovršila dlouhé dílo zkázy na mé bytosti. A teď cítím, že umírám ve všem, co dělám. Každý krok mě k ní přibližuje, každý pohyb, každé nadechnutí jen uspíší její odpornou práci. Dýchat, spát, pít, jíst, pracovat, snít, všechno, co děláme, je vlastně umírání. Konečně i žít znamená vlastně umírat!


Kniha Miláček v seznamech

v Právě čtených31x
v Přečtených2 633x
ve Čtenářské výzvě168x
v Doporučených102x
v Knihotéce817x
v Chystám se číst490x
v Chci si koupit61x
v dalších seznamech18x