Miláček přehled
Georges Duroy je bývalý důstojník, který žije, jak se říká z ruky do huby. Vše se ale začne obracet k lepšímu, když potká svého starého přítele Forestiera, který mu zařídí místo novináře v La vie Francaise. S Georgesovým vzestupem přichází i úspěch u žen, které mu říkají Miláček...... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Dílo Guy de Maupassanta, známé jako Miláček, zachycuje francouzskou společnost devatenáctého století. Autor brilantně vykresluje postavy a jejich složité vztahy. Hlavní hrdina, Georges Duroy, je ambiciózní kariérista, který se nebojí využívat ženy k dosažení svých cílů. Kniha zůstává nadčasová a její témata jsou stále aktuální, což čtenáře nutí zamýšlet nad morálními hodnotami a charakterem jednotlivců. Čtenáři oceňují Maupassantovu schopnost vystihnout zkaženost a cynismus společnosti, což dává dílu silný kritický nádech. Více v komentářích.
Komu by se kniha Miláček mohla líbit?
- Milovníci klasické literatury
- Čtenáři, kteří hledají psychologické portréty postav
- Fanoušci francouzské kultury a historie
- Ti, kdo se zajímají o společenskou kritiku
- Čtenáři, kteří ocení nadčasové příběhy
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Miláček. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 195 komentářůSouvisející novinky - Miláček (0)
„Život je jako kopec. Když stoupáte nahoru, díváte se na vrcholek a cítíte se šťastný. Ale jakmile jste nahoře, najednou vidíte cestu dolů a konec, a to je smrt. Když stoupáte, jde to pomalu, ale sestup je rychlý.“
„Ano, ta ničemnice mě celého rozdrobila, pomaloučku, vteřinu po vteřině dovršila dlouhé dílo zkázy na mé bytosti. A teď cítím, že umírám ve všem, co dělám. Každý krok mě k ní přibližuje, každý pohyb, každé nadechnutí jen uspíší její odpornou práci. Dýchat, spát, pít, jíst, pracovat, snít, všechno, co děláme, je vlastně umírání. Konečně i žít znamená vlastně umírat!“
Zfilmováno
Miláček (2002)
Kniha Miláček v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 28x |
| v Přečtených | 2 802x |
| ve Čtenářské výzvě | 188x |
| v Doporučených | 108x |
| v Mé knihovně | 869x |
| v Chystám se číst | 507x |
| v Chci si koupit | 68x |
| v dalších seznamech | 22x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
láska 19. století zfilmováno Francie francouzská literatura autobiografické prvky naturalismus rozhlasové zpracování společenské romány realismus (literatura)Guy de Maupassant také napsal(a)
| 1972 | Miláček |
| 1968 | Kulička |
| 2014 | Kulička (19 povídek) |
| 1990 | Neteře paní plukovníkové |
| 1967 | Mont-Oriol |

84 %
74 %
Miláček
Georges Duroy hlavní postava románu má vlastnosti, které jen tak z lidské společnosti nevymizí, proto je román stále aktuální a nadčasový. Duroy má úspěch u žen, proto mu říkají Miláček i když to je egocentrický kariérista, bezcharakterní intrikán využívající pro svůj prospěch žen, který za jakoukoliv cenu stoupá po společenském žebříčku za cílem získat majetek a moc. Guy de Maupassant je vynikající romanopisec, který vytvořil velice živá a působivá díla, perfektně prokreslil charakteristiku hlavní postavy od které se vše odvíjí. Klasika, kterou jsem četla k maturitě a utkvěla mi v paměti.