Tajný prejav přehled

Tajný prejav https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89864/bmid_tajny-prejav-LU6-89864.jpg 4 583 583

Lev Děmidov série

< 2. díl >

Sovietsky zväz, rok 1956. Stalin je mŕtvy a násilnícky režim sa začína rozpadávať – vytvára sa spoločnosť, v ktorej sú policajti zločincami a zločinci nevinnými ľuďmi. Tajný prejav Stalinovho následníka Chruščova sa dostáva medzi ľudí, ktorí sa dozvedajú, že Stalin bol tyran. Chruščov sľubuje, že Sovietsky zväz sa zmení. Bývalý príslušník štátnej polície Lev Demidov sa tiež usiluje zmeniť, musí však pritom prejsť úskalím osobnej rozorvanosti. Jeho dve adoptívne dcéry, ktoré má spolu so ženou Raisou, mu nechcú odpustiť podiel na smrti svojich rodičov. Nie sú jediné. Keď vyjde pravda najavo, Lev, Raisa a ich rodina sa ocitnú v smrteľnom nebezpečenstve, pretože niekto sa pokúša zneužiť temné dedičstvo Levovej kariéry v tajnej polícii. Niekto, kto sa zmení na nepoznanie, aby uskutočnil dokonalú pomstu. Román TAJNÝ PREJAV nás zavedie do ulíc Moskvy, kde dozrieva situácia na politický prevrat, potom do sibírskeho gulagu a napokon do samého centra maďarského povstania v Budapešti.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Secret Speech , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajný prejav. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (116)

kyssling
04.03.2024 4 z 5

Pokračování se mě moc líbilo, především část s cestou do gulagu byla skvělá.

konicekbily
25.08.2023 3 z 5

První díl série Dítě číslo 44 odpovídal více realitě. Byl jsem zvědav, jak se autor vypořádá s vložením svého hrdiny do období po Stalinově smrti. Jsem z toho trochu rozpačitý: děj je napínavý, ale trochu mi vadí, protože znám historické souvislosti, velké odbočení od tehdejších možností a skutečnosti. Kdo má rád thriller amerického typu bude nadšen, kdo to považoval za historický román bude asi trochu zklamán.


evismaior
29.05.2023 3 z 5

(SPOILER) 70% - Autorovi nelze upřít schopnost vytvářet poutavý děj plný napínavé akce, více či méně pravděpodobných honiček a úniků a srdceryvných vztahů mezi postavami, plných lásky, zrady, pomsty a vykoupení. Tento druhý díl ze série o "napraveném" bývalém příslušníkovi MGB Lvovi Děmidovovi, který dřív zatýkal a posílal na mučení/popravy/cestu do gulagu nevinné lidi, a jeho manželce Raise, která se do něj v minulém dílu během vyšetřování vražd dětí neochvějně zamilovala, se mi četl o něco lépe než Dítě číslo 44. Asi zejména proto, že autor omezil myšlenkové pochody postav o životě ve stalinistickém Sovětském svazu, které působily spíš jako úvahy vzdělaného anglického studenta, jenž si toho o sovětské historii hodně nastudoval (což T.R. Smith bezpochyby splňuje), než jako názory rodilých Rusů. Nyní nám tyto reálie sděluje spíš z pohledu vypravěče, takže ten západní pohled zas tolik nevadí.
Bohužel i tak mám pořád pocit, jako kdybych četla spíš nějaký fantasy román zasazený do autorovy vize SSSR a Maďarska po Stalinově smrti, kdy se moci ujímá Chruščev, než jako něco, co se tehdy mohlo opravdu stát (a jak přitom lidé mohli přemýšlet a jednat). Lev vede útvar pro vyšetřování vražd, Raisa stojí věrně po jeho boku a mladší z adoptovaných dcer touží po úplné rodině. Ale je tu starší dcera Zoja, která nedokáže zapomenout, že Lev byl šéfem MGB party, jež kdysi zavraždila její rodiče. No a pak tu je Fraera - žena, která se před pár lety s Lvovým přispěním dostala do gulagu a přišla o všechno. Tam se ale po vzoru Jokera a dalších komiksových antihrdinů transformovala ve mstitelku a politickou intrikánku, jejímž cílem je zničit minimálně Lva a pokud možno i celou sovětskou mašinérii. A když unese Zoju a žádá výměnou návrat svého manžela z gulagu, musí se Lev vydat na strastiplnou cestu mezi lidi, které dřív posílal na smrt a kteří už se postarají o to, aby prošel náležitou sebereflexí. Příběh posléze směřuje i do Maďarska, které se snaží najít vlastní cestu ke svobodě. Otázka je, zda i sám Lev dojde vytouženého vykoupení. Zkrátka spíš taková poněkud drsná pohádka, ve které bych hledání historických faktů opravdu nedoporučovala.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tajný prejav v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených823x
ve Čtenářské výzvě28x
v Doporučených30x
v Knihotéce283x
v Chystám se číst230x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech4x