Leonora a Klementina přehled

Leonora a Klementina
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496778/bmid_leonora-a-klementina-dZq-496778.PNG 3 36 36

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Leonora a Klementina. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

jiri77
28.01.2019 4 z 5

V téhle knize Sade více filozofuje o morálce a přírodních zákonech a jak se každý jedinec díky ní chová.Poukazuje na bezpráví a útlak od tehdejší aristokratické společnosti,která kázala pod rouškou falešné morálky a ve jménu boha a mravních hodnot a sami si užívaly neřesti a týrali a zneužívali chudší lid. Určitě se nedá se vším souhlasit ale některé pohledy mi přišli celkem rozumné a pomocí příběhu,to jde lépe přiblížit.

ivana1975
07.10.2017 2 z 5

Neviem... Ja mam velmi rada de Sadeho, ale toto mi prislo take dost nudne... Neviem sa do toho zacitat tak, ako do jeho ostatnych knih.


paulinschildie
13.02.2016 3 z 5

Leonora a Klementina je zatím jediná věc od Markýze de Sadea, která mě opravdu zaujala. Vnímám ho zde skutečně jako filosofa, a ne jako autora prasečinek. Jeho filosofie se mi sice děsně protiví, protože Sade zastává názor, že konání zla je v podstatě v pořádku, neboť zlo vychází ze zákonů přírody, zatímco ctnost je věc naprosto nepřirozená, ale přesto mě to vedlo k zamyšlení. Svůj postoj Sade ukazuje téměř na všech postavách, včetně na těch z prostředí církve, kteří - i přes svoji roli mravokárců - se poddávají právě zlu, a ne ctnostem, takže existence církve nemá žádný význam, když se sama podřizuje zvrhlým zákonům přírody. Je možné, že Sadeovi prostě jen nerozumím, ale mám pocit, že v některých věcech si trochu protiřečí. Velebí zde zlo, ale hlavní hrdinka Leonora svým chování v zásadě ctnost a ostatní křesťanské hodnoty nepopírá - jediný problém je v tom, že ctnost jí způsobuje mnoho těžkostí. Spíš mi připadá, že Sade klade důraz na individualitu člověka, kdy ctnost není vlastnost daná přírodou, ale životní postoj, který však není v souladu s lidskou přirozeností. Ctnostný by měl být člověk jen do určité míry, protože její veliké množství způsobuje lidské bytosti neskutečné utrpení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Leonora a Klementina v seznamech

v Přečtených64x
v Doporučených1x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit4x