Legenda o Ostojovi přehled

Legenda o Ostojovi https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43120/bmid_legenda-o-ostojovi-y9R-43120.jpg 5 97 97

Autor ve své práci zprostředkovává dnešní znalosti o tom, jak žili naši venkovští předkové v knížecích přemyslovských Čechách, a to na životních osudech jednoho hypotetického poddaného rolníka. Za příklad si vzal skutečně existujícího muže, uváděného mezi poplatnými sedláky v jedné darovací listině z roku 1132, jenž měl usedlost v předhradí „hradiště“ na Levém Hradci. V celkem 21 kapitolách se tak dovíme o Ostojově životním prostředí, jeho povinnostech k únětické církevní vrchnosti, jeho sociálním zařazení, dále jak mohla vypadat jeho levohradecká usedlost, jak pracoval, jak asi žila jeho rodina, čím se živil, co jedl, jak se oblékal, jak asi vypadalo jeho náboženské přesvědčení, jeho pověry, jak nejspíš prožíval sváteční dny, čeho se bál, jak stonal a čím své nemoci léčil; pochopitelně nechybějí ani partie o narození a smrti. Neobyčejně zajímavý je též popis Ostojova cyklu zemědělského roku, tak slavnostní a svátků s ním spojených. Kniha je určena všem, kdo se zajímají o archeologii a o historii středověku, především o tu kulturní a každodenní. Doplněno obsáhlým a aktualizovaným seznamem literatury. Množství náčrtů, mapek a obrázků, jichž je oproti původnímu vydání téměř dvojnásobek.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Legenda o Ostojovi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

knihomolka27
04.01.2024 5 z 5

Tady není co řešit - plný počet. Budu moc ráda když si na mém blogu přečtete mou recenzi knihy viděnou z pohledu studentky Archeologie a historie...která s touto knihou začínala své studium.

https://b00kl4ady.blogspot.com/

JulianaH.
17.10.2022 5 z 5

(Povinná četba ke státnicím) Vynalézavá, interdicsciplinární kniha o člověku, z nějž se nám nezachovalo o mnoho víc než jméno. Nebo spíš o struktuře, která Ostoje (a spolu s ním středočeské rolníky první poloviny XII. století) obklopovala. Od šeré, zakouřené a nízce zastropené jizby, vybavené nějakými pěti hrnci a třemi vzácnými předměty z kovu (sekera, nůžky, nůž), po struktury mentální: pověry, rezidua pohanství, dětské hry...

Longue durée umožňuje Smetánkovi leccos o raném středověku odvodit nebo alespoň vytušit na základě pozdějších textů (třebas ze středověku vrcholného), výtvarných pramenů, ale také etnografických pozorování. Mnohdy dokonce ještě pozorování svých, z 50. let, takže v knize nechybí ani několik příběhů. Očitá svědectví v díle archeologa - není to braudelovské "dlouhé trvání" fascinující?

Ostoj žil v době katedrál, ale takřka nepochybně o tom nevěděl. Jeho obzory, jak píše Smetánka, byly bezhvězdné, zakryté listnatými lesy Povltaví. Žil také před "revolucí" XIII. století, v němž středověk vyvrcholí a poněkud zlidští a uhladí podmínky k životu. Ať už nástupem měst, vynálezem směnky či prostě tím, že v selských staveních přibývá další místnost k dosavadní jedné až dvěma. Slovem: docent Smetánka zvolil období a téma bezesporu zajímavé. Což uznávám i jako nešťastník, který si tohle období na rozdíl od něj tedy rozhodně nevybral, a stejně o něm musí číst ještě i v magisterském cyklu, uff.


tessa.mik
17.07.2022 5 z 5

Skvělá sonda do života raně středověkého člověka. V knize se dozvíme nejenom o tom, jak mohl vypadat jeho dům a blízké okolí, ale hlavně otázky každodenního života. Jak rozděloval rok, co pro něj bylo důležité, jaké otázky asi řešil? Autor velmi čtivě projde celý životní koloběh jednoho muže a jeho rodiny. Vřele doporučuji všem, které období středověku zajímá. A jako velké plus beru příjemný jazyk, kterým je kniha napsána a také ilustrace, které obsahuje.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Legenda o Ostojovi v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených136x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených14x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech1x