Kristina Vavřincová I – Věnec přehled

Kristina Vavřincová I – Věnec
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425636/bmid_kristina-vavrincova-i-venec-3ti-425636.jpg 4 115 115

Kristina série

1. díl >

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Kristin Lavransdatter - Kransen , 1920


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kristina Vavřincová I – Věnec. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

Knišíl
13.10.2023 4 z 5

První díl třídílné série mě dokázal připoutat k osudům mladičké Kristinky a později již dospívající Kristiny. Undsetová píše průzračným stylem, stejně jako horská bystřina tekoucí v jedné strouze, není styl autorky modernisticky komplikovaný, ale přesto je v mnoha pasážích krásný právě svou jednoduchostí. Osobně jsem více přívržencem komplikovanějšího psaní, takové faulknerovsky laděné vyprávění se mi líbí, pokud proplétání vět není samoúčelné, to mi u Undsetové chybí, přesto není její psaní a témata červenou knihovnou, řekl bych, že je seversky minimalistické a líčené události jsou leckdy kruté jak norské zimy. Určitě se chystám na další díly, protože ač jsem nebyl zcela nadšen prvním dílem, tak také nejsem zklamán, a autorce se povedlo ve mě vyvolat zájem o další osudy postav románu, nemluvě o tom, že první díl rozhodně nekončí nějakým uzavřením, spíše otevírá spoustu nezodpovězených otázek.

Boženka2
19.05.2023 4 z 5

Asi se k této trilogii budu muset ještě vrátit, protože jsem se ztrácela v množství postav a míst. Kristina byla nesporně silná žena, ale dost mi vadilo její tvrdohlavé lpění na starých křivdách, které poznamenalo život celé její rodiny, stejně jako lehkomyslnost jejího manžela. Kvůli neustálemu, dokola opakovanému řešení hříchů, mě kniha začínala nudit.
Ale musela jsem dočíst, abych se dozvěděla, jak to celé dopadlo.


Hanka_Bohmova
04.03.2023 4 z 5

Z knihy mi nejvýrazněji vystupuje velká vnitřní síla a cílevědomost Kristiny. Použitelná ke zlu i k dobru. Z rodičovského pohledu pro mě bylo nepříjemné připomínat si takto plasticky, jak zamilovaný člověk nedohlédá důsledky toho, co má před sebou. Kristina o tuto naivitu přichází v okamžiku, kdy už je pro ni nemožné změnit rozhodnutí. Příběh je dramaticky rozehraný, může skončit zničením hrdinky, anebo vnějším rozvinutím její osobní síly, což také není bez rizika pro ni a její vztahy. Jsem zvědavá na pokračování.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kristina Vavřincová I – Věnec v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených168x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených16x
v Knihotéce111x
v Chystám se číst96x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech7x