Kristina Vavřincova II – Paní

Kristina Vavřincova II – Paní https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25913/bmid_kristina-vavrincova-ii-pani-uUX-25913.jpg 5 86 7

Kristina série

< 2. díl >

2.díl norské ságy ze 14. století líčí další osudy zemanské dcery, která se z lásky vzbouřila proti dobovým konvencím. Kristinin život se vyvzdorovaným sňatkem s krásným, ale lehkomyslným Erlendem Nikolaussønem změnil od základu. Z děvčete, vyrostlého v zapadlém horském údolí v klidu harmonické rodiny, stala se teď Kristina – paní na panském dvorci uprostřed otevřeného kraje při Nidarosu, středu tehdejšího duchovního i mocenského života. Ale Kristina přesto není šťastná. Trýzní se výčitkami jak hanebně se zachovala při svém zápasu o Erlenda k těm, kdo ji nejvíce milují. Třebaže svou pílí brzy změní zanedbané Husaby zase v kvetoucí hospodářství a vrátí Erlendovu rodovému sídlu jeho někdejší čest, třebaže porodí Erlendovi sedm krásných synků a třebaže si všude získává úctu a přízeň – i láskyplné odpuštění rodičů, nedovede Erlendovi, zapomenout příkoři, které jí kdysi připravil. Dochází proto často mez nimi k nevůli i k odcizení. Avšak kdykoli je osud rozloučí nebo jakmile některému z nich hrozí neštěstí, oba zase cítí, že náleží neoddělitelně k sobě...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Kristin Lavransdatter – Husfrue , 1921


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
06.06.2023 5 z 5

Ještě lepší než první díl, tady už s výjimečným hodnocením neváhám. Velká hloubka. O Undsetové jsem četla poprvé u Čepa, což je pro mě silné doporučení. Sice jsem si na ni ještě několik roků počkala, ale nezklamala jsem se. A mám velkou radost, že jsem se nezklamala, takový objev se mi poštěstí vzácně.

haki34
02.12.2018 5 z 5

uf, tak druhý díl byla síla !!! příběh graduje a autorka rozehrává silnou hru s emocemi, osudy...
!!! SPOILERY !!!
jednak sledujeme mnohem pestřejší život Kristiny, jako matka pržívá vše mnohem barvitěji, jak lásku k nově zrozeným životům - svým malým chlapečkům, tak její láska k Erlendovi se mění, vlastně čas jenom pro sebe měli pouze chvilku - když se stýkali "nezákonně" před svatbou, kradmé, hříšné chvilky...jakmile je po svatbě a čas by byl, Kristina už trpí nevolnostmi a obtížemi spojenými s těhotenstvím a také ji trápí pořád tak silné výčitky svědomí (v dnešní době až nepochopitelné...), do toho všeho musí jako mladá hospodyně převzít péči o velký dvůr, čeleď a konat...a jedná s úspěchem, získává si úctu lidí kolem..

Další část se týká jejich rodičů, zejména otce- těch několik desítek stran, kdy graduje Vavřincův čas na této zemi, zejména pak jeho odcházení - rituály, loučení se všech známých, okolí...Kristinino prozření že otec umírá a žal za vším, co nestihla vykonat, říct, žal nad svým sobectvím, teprve nyní poznaným...no, obrečela jsem to pořádně taky..bylo mi, jakoby odcházel můj příbuzný, můj otec... završuje se i vztah Ragnfridy a Vavřince, nádherně popsáno : "Ragnfrida cítila, že se jí tímto třetím prstenem znovu zasnubuje. Chce, aby věděla, až bude, snad už brzy, sedět u jeho mrtvého těla - že tento prsten je pojítkem mezi ní a mocnou, živoucí silou, která přebývá v tomto prachu a popelu.
Měla pocit, jako by se jí srdce v prsou rozskočilo a nepřestává prudce krvácet mladistvou krví - žalem nad ztrátou vřelé, živoucí milenecké lásky, kterou dosud oplakávala, a úzkostným štěstím z té bledé, skvoucí lásky, kteá ji unáší až k nejzažší hranici pozemského života. Skrze zlovětsnou tmu, která už brzy nastane, viděla záblesk jiného a laskavějšího slunce, cítila vůni bylin v zahradě na konci světa. "

graduje vztah Erlenda a Kristiny, kdy na konci druhé části se Erlend zaplétá do politiky, snaha o zvrhnutí krále se mu vymstí, prozrazen milenkou končí ve vězení...a div se světe, Kristininu lásku to je utuží, nevzdává boj o svého muže, kde nejsvětším jejím zastáncem je ve finále její bývalý snoubenec a nynější švagr - Šimon Andres...a společně se jim dílo podaří...

Kristina a Erlend..." ....A vyhrála. Hned od chvíle, kdy ji prvně políbil v háji na Hofvinu, až do dnešního políbení v sroubku na Husaby, než ho odvedli z vlastního domu jako bvězně, věděla, že ji Erlend miluje jako vlastní život. Nezacházel-li snad s ní dobře, věděla přece takřka od prvního okamžiku, kdy se s ním setkala, jak zacházel sám se sebou..."

těším se na další díl !!! p.s. v dnešní době se zdá až podivná ta silná a jednoduchá víra křesťanů v 14.století, síla zvyku, úcty...a zdá se až nepředstavtelné, jak se dobrovolně utápěli v něčem, co jim bylo odpouštěno...(vavřincova dilemata, Kristininy smutky, svízele ve vztahu s Erlendem...)
p.s.2 - a Vavřinec mi čím dál víc připomínal starého Daga Bjorndala z Gulbranssenovy trilogie...


fruitbueno
08.12.2017 3 z 5

Severská sága mě v průběhu už trošku nudila, až Erlendův závěr děj trochu rozdmýchal a hnal kupředu.

Jana283
22.09.2017 5 z 5

Dobře si pamatuji na ty pastelové knihy v knihovničce mé babičky, milovnice historických románů. Dostala jsem se k nim až nyní, ale je to jako bych svou babičku znovu potkala a ona mi jako kdysi vyprávěla příběhy z knih, které ráda četla. Doporučuji tedy všem milovníkům kvalitních historických románů. Nádherná sága.

MOu598
16.07.2017 4 z 5

Četla jsem v lednu 2007. Podle mých poznámek:
Historický román.
Hezky se čte.

maryzka
03.05.2012 2 z 5

dole ten komentář má pravdu.

Alma-Nacida
15.11.2010 5 z 5

Krásná kniha o ženském údělu, kterou postupem času vnímám pokaždé jinak, nebo spíš pokaždé se mě silně dotkne něčím úplně jiným, než minule.

Štítky knihy

Norsko 14. století norská literatura manželství manželská krize ságy historické romány

Autorovy další knížky

Sigrid Undset
norská, 1882 - 1949
1977  89%Kristina Vavřincova I – Věnec
2000  88%Jaro
1977  90%Kristina Vavřincova II – Paní
1977  92%Kristina Vavřincova III – Kříž
1990  68%Šťastné dny

Kniha Kristina Vavřincova II – Paní je v

Přečtených133x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených11x
Knihotéce107x
Chystám se číst27x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x