Kristina Vavřincova I – Věnec

Kristina Vavřincova I – Věnec https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24394/bmid_kristina-vavrincova-i-venec-Vro-24394.jpg 4 115 24

Kristina série

1. díl >

Kristina Vavřincova je příběh velké tragické lásky. V prvním díle sleduje život a citový růst a bloudění zemanské dcerky z norských hor od dívčích let až do sňatku s okouzlujícím, ale neukázněným Erlendem. Pro tuto lásku se mladičká Kristina dovede vzepřít i milovanému otci, dovede těžce hřešit proti nejzákladnějším společenským a mravním zákonům. Nesmírně tím však trpí, tím více, že brzy pozná Erlendovu lehkovážnost a nespolehlivost. Jeho slabosti ji jen ještě víc k němu připoutávají. Ovšem její láska se tím mění – vyprchává z ní pocit štěstí a prohlubuje se o vědomí odpovědnosti za dva. Příběh je zasazen do barvitého prostředí 14. stol. a do divoké norské přírody, oživené v myslích lidí ještě troly a vílami. Avšak lidské typy Undsetové mají nadčasovou platnost – jsou to lidé s vášněmi a bolestmi dnešního člověka.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Kristin Lavransdatter - Kransen , 1920


více info...

Přidat komentář

Knišíl
13.10.2023 4 z 5

První díl třídílné série mě dokázal připoutat k osudům mladičké Kristinky a později již dospívající Kristiny. Undsetová píše průzračným stylem, stejně jako horská bystřina tekoucí v jedné strouze, není styl autorky modernisticky komplikovaný, ale přesto je v mnoha pasážích krásný právě svou jednoduchostí. Osobně jsem více přívržencem komplikovanějšího psaní, takové faulknerovsky laděné vyprávění se mi líbí, pokud proplétání vět není samoúčelné, to mi u Undsetové chybí, přesto není její psaní a témata červenou knihovnou, řekl bych, že je seversky minimalistické a líčené události jsou leckdy kruté jak norské zimy. Určitě se chystám na další díly, protože ač jsem nebyl zcela nadšen prvním dílem, tak také nejsem zklamán, a autorce se povedlo ve mě vyvolat zájem o další osudy postav románu, nemluvě o tom, že první díl rozhodně nekončí nějakým uzavřením, spíše otevírá spoustu nezodpovězených otázek.

Boženka2
19.05.2023 4 z 5

Asi se k této trilogii budu muset ještě vrátit, protože jsem se ztrácela v množství postav a míst. Kristina byla nesporně silná žena, ale dost mi vadilo její tvrdohlavé lpění na starých křivdách, které poznamenalo život celé její rodiny, stejně jako lehkomyslnost jejího manžela. Kvůli neustálemu, dokola opakovanému řešení hříchů, mě kniha začínala nudit.
Ale musela jsem dočíst, abych se dozvěděla, jak to celé dopadlo.


Hanka_Bohmova
04.03.2023 4 z 5

Z knihy mi nejvýrazněji vystupuje velká vnitřní síla a cílevědomost Kristiny. Použitelná ke zlu i k dobru. Z rodičovského pohledu pro mě bylo nepříjemné připomínat si takto plasticky, jak zamilovaný člověk nedohlédá důsledky toho, co má před sebou. Kristina o tuto naivitu přichází v okamžiku, kdy už je pro ni nemožné změnit rozhodnutí. Příběh je dramaticky rozehraný, může skončit zničením hrdinky, anebo vnějším rozvinutím její osobní síly, což také není bez rizika pro ni a její vztahy. Jsem zvědavá na pokračování.

R47
16.01.2023 4 z 5

Velice silný a velice dobře a poctivě vysezený a napsaný historický román. Autorčin Olav Audunson se mi ještě o chloupek líbil víc, a protože jsem ho četl dříve, musím tady ubrat jednu hvězdu z plného počtu. kdybych ho byl býval nečetl, dal bych hvězdiček rovnou pět.

ujira
31.07.2021 5 z 5

Nádherný příběh, který mě ovlivnil v dospívání.

Vesmich
20.05.2019 5 z 5

Ani se není potřeba zanořovat tak hluboko do minulosti. Je to takový odvěký příběh. On jí miluje, ona jeho ne, miluje jiného, ten jí taky, tamten jí ale miluje pořád, ona ovšem toho tamtoho..ovšem ty porody a celé to řízení všech těch hospodářství, to je impozantní. Kristina byla prostě svá a to byla její výhoda i nevýhoda, jako ostatně u každého.

haki34
25.11.2018 5 z 5

zas by mi v bodování bodla půlhvězda...ale není, tak se s tím musím nějak poprat...
po hlavě jsem se vrhla do díla Sigrid Undsetové a čekala jsem něco jako moje milovaná trilogie od Gulbranssena...a dostalo se mi sice podobného, no přeci trochu jinak laděného a podaného díla...opět se noříme do života norského lidu, života těžkého, v neustálém boji s přírodou a vášněmi a tak silně ovlivněného vírou...
Nedávno jsem dočetla Hardyho Tess z D°urbervillů a Kristina Vavřincova mi ji silně místyy připomínala...holka sice milující své rodiče, sice věřící, vychována v čistotě a lásce, a přitom tak lehce podléhající pudům, vášni a hezké tváři mladého muže... opět jsem nepochopila, ze při vyzdvihvaným morálních zásadách, Kristince od dětství vštěpovaných, se nechá tak lehce zlomit... barvitě vylíčeny její pocity, vnitřní boj, starosti...
Zaujal mě zvyk posílat dívky na čas do kláštera vylepšit si před manželstvím své chování a návyky (což se al při zvláštním režimu chovanek moc nedařilo...), pak také jsem si s chutí přečetla opět něco o fungování norské domácnosti v 14.století - jídlo, režim...
Souběžně s příběhem Kristiny autorka líčí život a zvláštní vztah jejich rodičů - jeden z nespočetných domluvených sňatků, kde se oba společně rvou se životem i častými ztrátami dětí, vázáni spíše povinností a přátelstvím než láskou a kde ke konci knihy její matka nevydrží a zpovídá se svém muži (možná až zbytečně...)...a objasňuje nám všem , proč možná byla považována za trudnomyslnou - boj a trápení v její duši trvající léta...
Vysoký důraz je kladen na morálku, předsvatební bezůhonnost.. hezky popsána je typická norská svatba z tohoto období. A také důležitá poslušnost a úcta vůči rodičům...vysoké vážnosti v té době požívali kněží - jednak jako církevní autorita, jednak jako léčitelé a lékaři, a také vzdělanci...
Co dodat ? jen že se s chutí vrhám na další díl...a jsem zvědavá, jak si Kristina jako vdaná paní povede dál...

Chesterton
22.09.2018 5 z 5

Audiokniha skvěle namluvena. Setkání po téměř deseti letech. Laskavé pohlazení od prvních stránek. Daleko více jsem tentokrát prožívala životní příběh otce Kristiny, Vavřince. Jeho manželství je z dnešního pohledu nepředstavitelné. Způsob jakým ho zasáhne rozhodnutí jeho dcery bolestný. Veškeré norské středověké reálie jsou kulisou pro hluboce lidský příběh ženy, která se postavila zaběhlému řádu a statečně se potýká s důsledky svého rozhodnutí. Zejména s nesnadnou povahou své životní lásky.
Souhlasím s Alef o různých perspektivách opakovaného čtení. Nejvíce mi z nových úhlů vystoupily jemně podané křesťanské hodnoty jako úcta, věrnost a zodpovědnost. Tolik lásky a moudrosti v srdci jedné statečné ženy, ale cesta k ní není vůbec snadná.
"Neoženil se s ní, aby ji zavedl do dřiny a námahy, oženil se s ní, aby mu spočívala v náručí. Avšak . . ."
Pactum serva. Dodržuj slib.
Průzračně nádherná kniha v mnoha vrstvách.
Nobelova cena v dobrých rukou.

Marekh
09.04.2018 4 z 5

Tento román je velice rozsáhlý, obsahuje přes 1000 stran textu. Zpočátku jsem zvažoval, jestli se mám pustit do tak rozsáhlého díla, ale nakonec jsem se začetl a tato kniha mně v žádném případě nezklamala.

V knize se objevují křesťanské motivy a rovněž autorka barvitě vylíčila přírodu. S čím jsem měl občas problémy, bylo velmi mnoho postav a někdy jsem se skutečně ztrácel v příbuzenských vztazích. Nicméně kniha byla velmi poutavá a se zájmem jsem ji přečetl.

Chesterton
15.11.2017 5 z 5

Četla jsem na doporučení. Sama bych si asi nevybrala. Už je to pár let, ale patří mezi knihy na které se těším až zase někdy vyjde čas pro zopakování skvělého zážitku. Kristina patří mezi mé důvěrné přátele. Není úplně snadná i pro lehce archaický jazyk, ale děj mě rychle vtáhl a ona "odpovědnost za dva" i barvité prostředí uchvátilo a nepustilo :)
Rodinné stříbro.

fruitbueno
07.11.2017 4 z 5

Nezdá se mi, že by se jednalo o až tak náročné čtení, jako je zde podle komentářů deklarováno, spíš se mi zdá, že jde o lehce archaický jazyk, který četbu komplikuje. Autorka píše dobře, kniha se četla sama :)

Jana283
22.09.2017 5 z 5

Příběh vyprávěný prostým jednoduchým stylem bez množství metafor, ale o to více míříci k srdci.

vegveg
24.08.2017 5 z 5

Pro mě asi nejlepší, co jsem kdy četla. Nádherně napsané.

MOu598
16.07.2017 4 z 5

Četla jsem v lednu 2007. Podle mých poznámek:
Historický román.
Hezky se čte.

zazvorek
13.02.2017 4 z 5

Čtení pro holky v tom nejlepším slova smyslu. Díky skvěle vykreslené atmosféře středověkého Norska, jeho přírody, obyčejů a náboženských, morálních a etických zvyklostí Kristina Vavřincová stonásobně převyšuje veškerou červenou knihovnu. Velmi čtivé, zvláštně svíravé a hlavně dokáže probudit zvědavost, co se s jednotlivými lidskými osudy bude dít v dalších dílech.

grapas
31.12.2016 4 z 5

moc pěkný kniha z dalekého severu, vše pomalu plyne uprostřed sněhu a fjordů. Historický rámec je v prvním díle jen naznačen a do děje nijak nezasahuje. Rozhodně doporučuji všem milovník pomalých vyprávění s bohatým popisem.

ahinK
30.01.2016 5 z 5

Souhlasím s tím, že je třeba být naladěn na stejnou vlnu, abych správně uchopila celý náročný obsah. Já měla celou trilogii doma už poměrně dlouho, než přišla ta správná chvíle...všemi třemi díly jsem si báječně ukrátila čas strávený v nemocnici...myslím, že to byl ten přesný okamžik, kdy jsem měla otevřít první stránku a dát se do čtení...vřele doporučuji! Určitě se budu vracet...

alef
21.11.2014 4 z 5

Majestátní norská příroda, pověry plné trolů a skřítků, léčitelství, křesťanské zvyklosti a tradice, láska, politika, ... vše prolnuté v rozsáhlém životním příběhu Kristiny a jejích blízkých, noříme se do jejího vnitřního světa a vidíme důsledky jejího jednání (vidíme, jak se rozhodnutí z mládí prolíná celým jejím životem) ... do všeho vstupuje čas, který pak vše mění a různě pokrucuje v rámci různých časových perspektiv ... není jedno kdo a kdy na danou událost nahlíží. Proměny vnímání v průběhu času můžeme nejlépe sledovat na Kristině - dítěti, milence, manželce, matce a babičce.

Těžké čtení, v tom ohromném rozsahu příběhu se člověk občas ztrácí, je to velká výzva a určitě kniha, která si přímo říká o opakované čtení, i čtenáři jistě prospěje přečíst si knihu v rámci svých vlastních různých časových perspektiv... u této knihy to znamená najít vždy něco nového, uchopit jiné myšlenky.

vědu
21.09.2014 5 z 5

Nádherná sága! Četla jsem ji už poněkolikáté a pokaždé žasnu nad její nadčasovostí. Přestože je to historický román, určitě dokáže oslovit i dnešní čtenářky a to bez ohledu na věk. V průběhu let jsem tuto trilogii několikrát použila jako určitou terapii při překonávání obtížného období a vždycky skvěle zafungovala. Pokaždé mi pomohla dostat se z nejhoršího a některá moudra v ní obsažená občas cituji svým kamarádkám. Nejčastěji předávám dál radu Kristininy tety, týkající se dobrých a nejlepších dnů.

Lípa
08.03.2014 5 z 5

Krásná kniha, ke které se ráda vracím.

Štítky knihy

Norsko 14. století norská literatura ságy historické romány

Autorovy další knížky

Sigrid Undset
norská, 1882 - 1949
1977  89%Kristina Vavřincova I – Věnec
2000  88%Jaro
1977  90%Kristina Vavřincova II – Paní
1977  92%Kristina Vavřincova III – Kříž
1990  68%Šťastné dny

Kniha Kristina Vavřincova I – Věnec je v

Právě čtených1x
Přečtených168x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených16x
Knihotéce110x
Chystám se číst95x
Chci si koupit10x
dalších seznamech7x