Kniha osudu přehled

Kniha osudu
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535347/bmid_kniha-osudu-6607f129717c8.jpg 4 13 13

Pět bouřlivých desetiletí íránských dějin vyprávěných prostřednictvím života obyčejné ženy v nejprodávanějším íránském románu, dokud nebyl tamní vládou zakázán. Kniha osudu se stala jedním z nejprodávanějších románů v Íránu, přestože ji tamní vláda dvakrát zakázala. Tento silný příběh o přátelství, vášni a naději sleduje osud íránské ženy od dospívání po stáří v průběhu pěti desetiletí, od doby před revolucí v roce 1979 přes období Islámské republiky až po současnost. Masúme je obyčejná dívka s vášní pro učení. Na cestě do školy potká mladého muže, do kterého se zamiluje. Její bratři však objeví jeho dopisy a obviní ji, že na rodinu uvalila hanbu. Po krutém fyzickém trestu jí rodiče rychle domluví sňatek s mužem, kterého nikdy neviděla. V letech, které Masúme prožívá v manželství, probíhají v Íránu zásadní politické změny. Její manžel Hamíd je politickým disidentem a hrozbou pro despotický šáhův režim. Když ho přijde zatknout tajná policie, znamená to počátek děsivého období v Masúmině životě. Její osud, tak dlouho určovaný tradicemi a loajalitou k rodině, je teď svázán s politickými událostmi a proměnou celé země. Kniha osudu je pozoruhodným příběhem a výjimečně zasvěceným pohledem na íránskou společnost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Sahme Man


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha osudu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

kkubelkova
08.07.2024 3 z 5

Kniha mi pomohla více pochopit Íránskou politiku i myšlení lidí. Nicméně mě příběh úplně tolik nezaujal, hrozně moc postav, trochu jsem se v tom ztrácela.

bookcase
12.06.2024 5 z 5

Ufff, tak to bylo syrové, drsné, kruté, ale zároveň čtivé. Díky za to, že jsem se narodila v Česku. Konec mě rozčaroval, zklamal ve smyslu, že jsem si představovala i přála jinak, ale na druhou stranu - život prostě někdy není peříčko, bohužel.


Ronny
12.06.2024 5 z 5

Kniha je čtivá a kromě příběhu hlavní hrdinky se dozvídáme o části nedávné historie Iránu. Možná jsou některé úseky o něco rozvláčnější,ale na mém hodnocení to nic neubralo.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)

12.05.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Kniha osudu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených16x
v Doporučených2x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst69x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech2x