Hory zpívají přehled

Hory zpívají
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538478/bmid_hory-zpivaji-66461c7d5c8dc.jpg 5 312 312

Román o lidské vytrvalosti, odhodlání a rodinných poutech na pozadí pohnutých dějin Vietnamu. Audiokniha Hory zpívají je příběhem několika generací rodiny Tranovy mapujícím téměř celé jedno století vietnamských dějin – od francouzské koloniální nadvlády přes nástup osvobozeneckého levicového hnutí Viet Minh, rozdělení země na severní a jižní část, válku ve Vietnamu až po současnost. Pohnuté dějiny země sledujeme očima houževnaté Dieu Lan a její vnučky Huong. Dieu Lan, narozená v roce 1920, přichází v životě téměř o vše, co měla – o otce, manžela, bratra i nejstaršího syna. Během pozemkové reformy je její rodině zabaven veškerý majetek a ona musí s šesti dětmi uprchnout z rodinné farmy, aby si zachránila holý život. Turbulentní historické změny i nedostatek ale snáší s hrdostí a laskavostí. V 70. letech v Hanoji obchoduje na černém trhu, aby zajistila důstojnější životní podmínky svým blízkým i celé komunitě. Její vnučka Huong začíná dospívat právě ve chvíli, kdy se její příbuzní vydávají bojovat do konfliktu, který rozdělí celou její milovanou zemi i rodinu. Válka ve Vietnamu totiž nebyla pouze mezinárodním ideologickým střetem, ale i občanskou válkou mezi příbuznými. Pro fanoušky Min Jin Lee a Lisy See.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , Jota
Originální název:

The Mountains Sing , 2020


Interpreti: Michaela Danielová
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hory zpívají. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (81)

misssicccka
28.05.2024 4 z 5

Strhavam jednu hvezdu za to, ze me to nestrhlo tak, abych u nekterych pasazi neztratila pozornost.
Jinak skvela kniha, jakych je potreba vice. O Vietnamu vime porad malo a tato kniha je plna zvyku, pisni, prislovi, jidel a napoju. A plna informaci v pozadi rodinne tragedie vypravene vnuckou a babickou.

vendy246
26.05.2024 5 z 5

Dvacáté století ve Vietnamu. Japonci, Francouzi, hladomor po vzoru rudého bratra, komunisti, pozemková "reforma"a následná válka komunistického (socialistického) severu proti demokratickému (kapitalistickému) jihu podporovaného Američany. Osudy jedné rodiny, kde ani jedna generace nezůstala nepostižená. Mrtví, zabití, zavraždění, hladoví, okradení, znásilnění, tělesně a psychicky poznamenaní. Nekonečné útrapy způsobené opakovanou ztrátou majetku a rodinných příslušníků, přátel, rozvratem rodin. Vyprávění babičky Din Lan a vnučky Huong je přesto velmi citlivé a čtivé. Popisuje vietnamské zvyky a tradice a vietnamskou rodinu, která je místním nade vše. Kniha je také plná tamních přísloví a vaření domácích pokrmů.
Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Něco jiného, zajímavého a strašného...


Arwen777
21.05.2024 4 z 5

Kniha byla z pro mě neznámého prostředí (i když pojem válka ve Vietnamu samozřejmě znám) a rozhodně nepopírám, že byla historicky velice zajímavá. Na příkladu několika generací jedné rodiny jsme mohli prožít vzestupy a pády, režimy, ústrky, reformy a válku a hlavně její důsledky pro život obyčejných lidí a pro fungování lidí ve společenstvu.
Kniha má velkou sílu, ale myslím, že by se z tohoto tématu dalo dostat víc, hlavně emocionálně. Neoslovila mě tak, jak jsem si myslela, tempo je rychlé a styl spíš prostě-sdělovací, nedokázala jsem se do příběhu dokonale vžít a užít si ho se vším všudy.
Nicméně kniha stojí za přečtení, rozhodně mi rozšířila obzory.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Zrádci krve, Věž a další knižní novinky (22. týden)

28.05.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hory zpívají v seznamech

v Právě čtených20x
v Přečtených388x
ve Čtenářské výzvě80x
v Doporučených30x
v Knihotéce136x
v Chystám se číst465x
v Chci si koupit124x
v dalších seznamech10x