Helimadoe přehled

Helimadoe
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532593/bmid_helimadoe-65d5219beb15b.jpg 4 355 355

Vynikající psychologický román Jaroslava Havlíčka (nejen) o dospívání, lásce a ztrátě. Helimadoe je akronymická zkratka složená z počátečních slabik jmen pěti dcer venkovského lékaře Hanzelína – Heleny, Lidmily, Marie, Dory a Emy. Do Starých Hradů se přestěhuje úřednická měšťanská rodina. Jejich třináctiletý syn Emil vážně onemocní a i přes nesouhlas jeho matky se mu stane ošetřujícím lékařem místní podivín Hanzelín. Ten má pět dcer, z nichž čtyři zaměstnává namáhavými pracemi doma i na poli. Emil se u nich začne zastavovat čím dál častěji a okusí nesnáze i slasti, o jakých se mu ani nesnilo Poslední dokončené dílo Jaroslava Havlíčka, nejvýznamnějšího českého představitele psychologické prózy, ve skvělém podání Václava Knopa.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Helimadoe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (77)

Hyaenodon
22.05.2024 4 z 5

Moje další stará láska. Krásně melancholický příběh z chorobného maloměstského prostředí, kde existují jenom jednosměrné emoční vztahy.

Filomena1961
22.04.2024 5 z 5

Poetický mnohovýznamový román Helimadoe nazvaný dle počátečních slov pěti dcer podivínského lékaře, vystupujícího proti konvencím, ale zároveň přísně střežícího zavedený rodinný řád. Děj nám retrospektivně vypráví student z bohaté rodiny, lékařův pacient - mladík Emil. Prostřednictvím Emila konfrontujeme nejen dvojí rodinné prostředí, ale sami se vracíme zpět do svého dospívání, prožíváme opětovně své první lásky, své chyby a omyly, které život provází a rozplétáme křehké pletivo milostných vztahů. Krásný návrat do minulých časů. Kniha rozhodně stojí za přečtení.


Bublinka78
03.04.2024 5 z 5

Půvabná knížka napsaná krásným jazykem. Styl takový romantický a melancholické. Návrat do starých časů.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Pamatujte si, nejlepším lékařem je napěchovaná nedobytná pokladna.


Kniha Helimadoe v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených535x
ve Čtenářské výzvě67x
v Doporučených23x
v Knihotéce241x
v Chystám se číst114x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x