Gepard přehled

Gepard https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191956/bmid_gepard-Aci-191956.jpg 4 106 106

Román italského autora, který ve své době vzbudil senzaci. Proslavilo jej také filmové zpracování Luchina Viscontiho. Ve chvíli, kdy začíná příběh, zapadá neodvratně sláva kdysi mocného rodu sicilských Salinů, majícího ve svém znaku geparda. Píše se rok 1860 a na Sicílii se vyloďují oddíly Garibaldiho, lid povstvává, osud starého bourbonnského režimu je zpečetěn. Mezi povstalci je i synovec panujícího knížete ze Saliny - Tancredi; don Fabrizio jeho jednání schvaluje: je třeba zachránit, co se zachránit dá, "usměrnit" revoluci tak, aby se všecho změnilo a všechno zůstalo při starém. Don Fabrizio zdaleka není opovrženíhodný feudál, je to muž osvícený, vysoce inteligentní a ušlechtilý. Brzy si uvědomí, že i když se plán zdánlivě podařil a nedošlo k žádným radikálním převratům, doba se změnila: moc přechází do rukou dravým a bezohledným kořistníkům, kteří nemají smysl pro hodnoty ducha... Identifikační číslo tohoto vydání knihy: 01-042-68... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Il Gattopardo , 1958


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gepard. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (32)

Filomena1961
14.05.2024 4 z 5

Prostřednictvím tohoto historického románu jsem se přesunula do Itálie a Sicílie poloviny 19. století. Dostáváme se do epochy, která končí a a nahrazuje ji svět jiný. Don Fabrizio sympatická postava mě svým vtipem a šarmem okouzlil a jeho pozoruhodný osud stojí za přečtení. Kniha mě zaujala a líbila se mi.

Lesní_chodec
18.10.2023 5 z 5

Jedním slovem nádhera. Nečetl jsem moc lepších románů. Překrásný exkurz do doby, kdy jeden svět končí a nahrazuje ho pomalu jiný. Změna, která musí přijít, aby vše nakonec zůstalo stejné. Oceňuji i kvalitní překlad pana Pokorného (Odeon).


Atanone
21.07.2023 5 z 5

Kniha, kde nenajdete moc dialogů, ale v popisech se dozvíte všechno, co potřebujete vědět. O postavách. O sicílii. O životě. O epoše, která odchází spolu s donem Fabriziem.
Jsem ráda, že jsem si většinu komentářů přečetla až po přečtení knihy. Řadím se k těm, kterým se líbila. Její melancholický závěr ve mně bude ještě chvíli "brnět". Doufám, že několik nicneříkajících vět DK opět neoznačí jako spojler, který prozrazuje děj
***********
Neboť teď se dálo něco jiného, úplně odlišného. Seděl v lenošce, dlouhatánské nohy zabalené do přikrývky, na balkóně hotelu Trinacria a cítil, jak z něho život vyprchává v dlouhých vlnách s hučením podobným hučení rýnského vodopádu. Bylo poledne jednoho pondělí koncem července a pod ním se rozprostíralo palermské moře, kompaktní, olejovité, netečné a nepravděpodobně nehybné, natažené jako pes, který se snaží učinit se neviditelným před pánovými hrozbami. Ale nehnuté kolmé slunce stálo tam nahoře rozkročeno do široka a nemilosrdně je bičovalo. Bylo naprosté ticho. V oslnivém světle neslyšel jiný zvuk než niterný zvuk života, který prýštil pryč od něho.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1959 - Premio Strega


Kniha Gepard v seznamech

v Přečtených135x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených9x
v Knihotéce186x
v Chystám se číst62x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech10x