A všichni svatí spali 1 přehled

A všichni svatí spali 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15316/a-vsichni-svati-spali-15316.jpg 4 54 54

Eleonora Akvitánská série

1. díl >

Historický román, jehož děj se odehrává ve středověké Anglii po smrti krále Jindřicha I. před nastolením vlády Plantagenetů. Po smrti svého otce Jindřicha I. má nastoupit na anglický trůn jeho přímá dědička - dcera Maud. Přestože šlechta přísahala věrnost otci, dceru odmítá. Vzniklé situace využívá její bratranec Štěpán, s pomocí baronetů se zmocní trůnu a je korunován králem anglickým. Maud se snaží domoci svých práv a začíná dvacetileté období krutých válek. Po skončení se její nejstarší syn žení s proslulou kráskou Eleonorou Akvitánskou a nastoluje v Anglii vládu dynastie Plantagenetů.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

When Christ and his saints slept , 1994


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A všichni svatí spali 1. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

VendulaB
18.12.2023 5 z 5

Výborný historický román o boji Štěpána a Maude o anglickou korunu. Velmi čtivý, postavy krásně propracované, vztahy mezi nimi spletité. Jde o začátek série, na kterou se velmi těším.

nero 13
16.07.2023 5 z 5

Tak jsem se podíval do Anglie 12. století o kterém mám zatím v Anglických dějinách spolu se stoletím třináctém asi nejmenší povědomí. První díl pentalogie o Eleonoře Akvitánské, která se zatím v ději první knihy neobjevila, mapuje občanskou válku v Anglii, vedenou mezi dcerou Jindřicha I. císařovnou Matyldou zvanou Maud a jejím bratrancem Štěpánem z Blois o tom kdo ovládne Anglický trůn.
Ve dvanáctém století probíhaly občanské války po celé Evropě, Anglické dějiny byly propojeny s těmi Francouzskými, protože po dobytí Anglie Normany měla vládnoucí vrstva svá panství na obou stranách Lamanšského průlivu a odstředivé tendence z Francouzského království měli mimo Normandie i Bretaň, Anjou a později i Akvitánie.
V římské říši probíhali konflikty mezi Štaufy a Welfy. Itálie byla roztříštěna na desítky malých státečků. Na Pyrenejském poloostrově probíhala Reconquista a i v našich zemích soupeřily jednotlivé Přemyslovské rodové linie mezi sebou.


hanzmb
10.08.2020 4 z 5

Kniha rozhodně stojí za přečtení. Z tohoto období se toho moc v literatuře nenajde. Napsáno velmi čtivě. Na druhou stranu bych očekával víc dobových reálií. Ty by sice ubraly na čtivosti, ale přidaly na zajímavosti. I propracování povah hlavních postav by mohlo být komplikovanější, ne tak jednoznačné.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha A všichni svatí spali 1 v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených87x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených8x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech1x