Domeček na Vesuvu přehled

Domeček na Vesuvu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121299/bmid_domecek-na-vesuvu-zbJ-121299.jpg 4 47 47

Ludmila Vaňková je známá především jako spisovatelka historických románů. V tomto pro ni netradičním díle však zobrazila hlavní hrdinku Jarmilu, jejíž příběh v mnohém připomíná část jejího vlastního života. Vysokoškolačka Jarmila je z politických důvodů propuštěna ze zaměstnání, které odpovídá jejíkvalifikaci a najde si práci jako signalistka u dráhy. Ve venkovské stanici poznává svéráznéželezničářské prostředí, seznamuje se s lidmi, kteří železnicí žijí tělem i duší. Jarmila tady nachází přátelství i lásku.V novém zaměstnání je nucena rezignovat na své vzdělání, ale svou práci na železnici si brzy zamiluje. Touží však, vrátit ke své původní práci v reklamě. Osud hlavní hrdinky Jarmily i dalších obyvatel železničářské vesnice v celém příběhu ovlivňuje nejen láska a přátelství, ale i nevěra a žárlivost, která je hnacím motorem dalších událostí Jarmilina života. Domeček na Vesuvu je romantický milostný příběh, čerpající z velké části ze života jeho autorky.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Domeček na Vesuvu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

zdenaR
10.07.2023 4 z 5

Úplně jiný příběh, než by člověk od autorky historických románů čekal.
Velmi příjemné překvapení - dobře vypracovaný děj, zvláštní charaktery postav, neobvyklé prostředí.
Kniha se mi opravdu líbila.

Naďa2411
15.06.2023 5 z 5

Z části autobiografická kniha, kde autorka pojmenovala hlavní hrdinu krásným jménem Jarmila. Její vysněné povolání musela z politických důvodů za éry komunistů opustit a našla si povolání signalistky v malé vesničce u dráhy. Kniha nám otevírá vlakový svět nejen z pohledu cestujících, ale hlavně zaměstnanců , jaká je jejich náplň práce a to s velkou zodpovědností. Líbila se mi i drážní hantýrka jenž mezi sebou používají. V knize nám autorka popisuje i svůj osud, život vedle velmi žárlivého a často opíjícího se manžela. Knihu doporučuji a díky paní autorko, že jsem poznala drážní svět z druhé strany.


kolacky
11.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Kus života těžkého, jak by řekl nejmenovaný básník. Jarmila, Vilém ani Hynek to neměli jednoduché, Hynek proplouval, jak se nejlíp dalo, Vilém byl nevybouřený pijan s nejlepší snahou se polepšit a Jarmila, intelektuálka lapající po dechu v náročném vztahu... Krásně popsané prostředí železniční stanice, člověk úplně cítí ty prosmolené pražce v plném slunci. A nakonec se Jarmila vrátila tam, kde jí bylo dobře. A s Monikou po boku.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Domeček na Vesuvu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených81x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených5x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x