Domeček na Vesuvu

Domeček na Vesuvu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121299/bmid_domecek-na-vesuvu-zbJ-121299.jpg 4 47 13

Ludmila Vaňková je známá především jako spisovatelka historických románů. V tomto pro ni netradičním díle však zobrazila hlavní hrdinku Jarmilu, jejíž příběh v mnohém připomíná část jejího vlastního života. Vysokoškolačka Jarmila je z politických důvodů propuštěna ze zaměstnání, které odpovídá jejíkvalifikaci a najde si práci jako signalistka u dráhy. Ve venkovské stanici poznává svéráznéželezničářské prostředí, seznamuje se s lidmi, kteří železnicí žijí tělem i duší. Jarmila tady nachází přátelství i lásku.V novém zaměstnání je nucena rezignovat na své vzdělání, ale svou práci na železnici si brzy zamiluje. Touží však, vrátit ke své původní práci v reklamě. Osud hlavní hrdinky Jarmily i dalších obyvatel železničářské vesnice v celém příběhu ovlivňuje nejen láska a přátelství, ale i nevěra a žárlivost, která je hnacím motorem dalších událostí Jarmilina života. Domeček na Vesuvu je romantický milostný příběh, čerpající z velké části ze života jeho autorky.... celý text

Přidat komentář

zdenaR
10.07.2023 4 z 5

Úplně jiný příběh, než by člověk od autorky historických románů čekal.
Velmi příjemné překvapení - dobře vypracovaný děj, zvláštní charaktery postav, neobvyklé prostředí.
Kniha se mi opravdu líbila.

Naďa2411
15.06.2023 5 z 5

Z části autobiografická kniha, kde autorka pojmenovala hlavní hrdinu krásným jménem Jarmila. Její vysněné povolání musela z politických důvodů za éry komunistů opustit a našla si povolání signalistky v malé vesničce u dráhy. Kniha nám otevírá vlakový svět nejen z pohledu cestujících, ale hlavně zaměstnanců , jaká je jejich náplň práce a to s velkou zodpovědností. Líbila se mi i drážní hantýrka jenž mezi sebou používají. V knize nám autorka popisuje i svůj osud, život vedle velmi žárlivého a často opíjícího se manžela. Knihu doporučuji a díky paní autorko, že jsem poznala drážní svět z druhé strany.


kolacky
11.05.2023 4 z 5

(SPOILER) Kus života těžkého, jak by řekl nejmenovaný básník. Jarmila, Vilém ani Hynek to neměli jednoduché, Hynek proplouval, jak se nejlíp dalo, Vilém byl nevybouřený pijan s nejlepší snahou se polepšit a Jarmila, intelektuálka lapající po dechu v náročném vztahu... Krásně popsané prostředí železniční stanice, člověk úplně cítí ty prosmolené pražce v plném slunci. A nakonec se Jarmila vrátila tam, kde jí bylo dobře. A s Monikou po boku.

janina74
07.04.2023 5 z 5

Tuhle knihu moc ráda čtu. Zajímavý příběh.

Luigi1
25.12.2020 5 z 5

Tato kniha je poutavě psaná nejen železničářským životem,ale i životem obyčejných lidí se všedními starostmi.Pěkné

lenyleny
04.08.2020 5 z 5

Knihu jsem četla již dříve, ale stále se mi vybavují některé pasáže. Prostě tato PANÍ SPISOVATELKA umí napsat knihu, tak aby se na ní nezapomnělo a může to být román ze současnosti nebo historický. Díky.

JancaMia
02.07.2019 5 z 5

Milá knížka o životě železničních uniforem a co to všechno obnáší ...

Jardík50
22.10.2018 4 z 5

Coby signalista hodnotím velmi vysoko. Je fakt , že kdo si to přečte možná zatouží pracovat u kolejí , které vedou do světa. Hezký čtení

Puntíkatýhrnek
23.04.2017 5 z 5

Tahle knížka je má srdeční záležitost..je romantická, ale přesto nejde o patos červené knihovny, což je zřejmě především díky inteligentní autorce, která tímhle příběhem ukázala, že umí psát nejen historicky přesné a leckdy mimořádně kruté příběhy, ale i příběh obyčejných lidí o obyčejné lásce..Já doporučuji, i když chápu, že dnešní generaci mladých lidí s mobily a tablety tohle nezaujme..

R.E.M.
22.11.2015 3 z 5

Baví mě nahlížet do zákulisí profesí a pracovních prostředí, ať se jedná o biochemickou laboratoř, počítačové středisko nebo jako tady - o železnici a práci signalistky. Tady profese hraje roli dějového rámce pro vztah Jarmily a jejího muže. Vztahu trochu podivného a kostrbatého. Ani jedna postava mě nezaujala, žádná si nezískala mé čtenářské sympatie. Zvláštní charaktery, zvláštní jednání, možná až karikatura lidských vlastností. Jarmila a spol. mě spíš štvali, než pobavili. Až příliš osudově vedená dějová linka. Není to úplně špatná kniha, ale na skvělé historické romány autorky zdaleka nemá. 50 %.

CAM
14.02.2015 5 z 5

Zajímavý příběh o vztahu dvou lidí, kteří se setkali na železnici, kde pracují a kde se odehrává téměř celý příběh. Kniha se mi líbila, je ze života.

tom_kladno
23.11.2014 5 z 5

Jako železničár – úředník jsem nikdy přímo v provozu nepracoval. Přesto je mi prostředí železniční stanice velmi blízké a kniha byla pro mě něco jako vysněná šance v provozu pracovat. Navíc v době, která byla pro železnici velmi příznivá a stanice byly plné lidí, osudů a příběhů. Samozřejmě, že železnice je zde jakýmsi druhotným prvkem, který jen obaluje příběh hlavní postavy, nicméně kniha se takto povést mohla jen někomu, komu se železnice vryla pod kůži stejně jako tisícům železničních zaměstnanců.

Pet007
07.04.2013

Kniha se mi líbila, i když jsem čekala něco úplně jiného, na co jsem od autorky zvyklá.