Čím menej vieš, tým lepšie spíš: Ruská cesta k teroru a diktatúre za Jeľcina a Putina přehled

Čím menej vieš, tým lepšie spíš: Ruská cesta k teroru a diktatúre za Jeľcina a Putina https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324011/bmid_cim-menej-vies-tym-lepsie-spis-Byd-324011.jpg 5 59 59

Historiograficko-politická kniha Davida Sattera Čím menej vieš, tým lepšie spíš je v poradí autorovom štvrtou publikáciou na tému modernej histórie Ruska a obdobia pádu sovietskeho impéria. Ako dôverný znalec ruského a ruského sovietskeho prostredia, reálií, súvislostí, ľudí a okolností podáva v novom diele zasvätený sumárny obraz kľúčových udalostí, v ktorých dôsledku sa historicky unikátny nábeh Ruska na trajektóriu liberálnej demokracie zastavil a pretavil do podoby akejsi pseudomodernej autokracie na čele s novým večným vladárom, vygenerovaným vo všemocnom prostredí ruských tajných služieb. Satter v knihe spája osobné zážitky s kompilovaním verejne dostupných zdrojov, vďaka čomu sa mu darí plasticky vystihovať krok po kroku hĺbkové zmeny v ruskej societe, či už ide o privatizáciu, bombové útoky na obytné domy v Moskve, Volgodonsku a Bujnaksku, obidve čečenské vojny alebo teroristické prepady Divadla na Dubrovke či školy v Beslane. Pod povrchom formálnej jednoty a nacionalistického nadšenia v súčasnom Rusku odkrýva nanajvýš neutešený obraz spoločenského a hospodárskeho marazmu krajiny, v ktorej jednotlivec nemá žiadnu hodnotu, najmä ak nepatrí do oligarchicko-kriminálneho prostredia, ktoré dnes v Rusku hovorí v mene štátu.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Artforum (SK)
Originální název:

The Less You Know, The Better You Sleep: Russia's Road to Terror and Dictatorship under Yeltsin and Putin , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čím menej vieš, tým lepšie spíš: Ruská cesta k teroru a diktatúre za Jeľcina a Putina. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

roman6788
29.12.2023 5 z 5

Neuveriteľné, čo Rusi všetko dokážu, resp. ich túžba po moci. V podstate za každým to isté, iba iné osoby a obsadenie. Vraždy, pády z okien, otravy, špeciálne čajové špeciality, špeciálne vojenské operácie ako zásterky atď.

"Pochopiť ruskú realitu znamená nevyhnutnosť akceptovať fakt, že ruskí lídri naozaj dokážu vyhodiť do povetria stovky vlastných spoluobčanov, len aby sa udržali pri moci."

Elsinor024
31.01.2020 4 z 5

Když jsem nedávno četla Rudého Zemana, nepsalo se tam zrovna o chlápcích, kteří by jednali něžně a v rukavičkách. Ale proti ruským bohatýrům jsou ti naši domácí mafiánští chlapci hošíci z nedělní školy.
Není se co divit, přeci jen v té zemi, kde "zítra již znamená včera", jak se jmenovala nezapomenutelná soutěž v dobách našich základních škol, mají trochu jinou mentalitu.
Podle agentury Interfax z roku 2017 je v Rusku považován za "nejvýznamnějšího člověka v lidských dějinách" Stalin, o druhé místo se dělí Putin s Puškinem. Což je docela legrace, kdyby to nebylo zároveň děsivé.
David Satter, který žil v Rusku desítky let, měl známosti na zajímavých místech, nám přináší důkazy, že ruští vládci se nerozpakují "pro dobro státu", ale hlavně pro svoji moc a politické body, pozabíjet stovky svých vlastních lidí.
S největší pravděpodobností (autor ani na okamžik nepochybuje) tak vyhodili do povětří v roce 1999 pár obytných domů, aby záminka k válce s Čečenskem odvedla pozornost od politického marasmu. Což se jim beze zbytku povedlo.
Tak pokračovali a zabili další desítky lidí, z toho spoustu malých dětí, při minimálně těžce nezvládnuté akci v divadle Na Dubrovce a při beslanském školním masakru. Smrt novinářů a politických odpůrců se snad ani nepočítá a nikoho, alespoň v Rusku, tolik nepobuřuje... Viz Litviněnko, Politkovská, Němcov a spousta dalších.
Skupina superbohatých oligarchů zcela zavázaných a podřízených Putinovi vlastní
65 % bohatství země. A Putin? Podle odhadu tajných služeb a anonymně neloajálních kolegů si pár miliard dolarů, + - 50, taky naspořil.
Což mi připomíná jinou nádhernou knížku z poslední doby, Bdělost.
"Co je platné, když by člověk celý svět získal, ale svoji duši ztratil?" :-)


Kaaatka1999
12.11.2019 3 z 5

Pro mě je to první kniha, kterou jsem o novodobých dějinách Ruska četla. Ač mi přišla hodně zajímavá a dobře napsaná, u některých kapitol - zejména u první kapitoly o útocích na bytové domy a potom u kapitoly o Beslanském školním masakru - mě napadlo - není to už moc? Takhle by přece nestranná žurnalistika nebo politologická literatura (jak to sám autor označuje) vypadat přece neměla. Na můj vkus je v nich až moc emocí, citově zabarvených komentářů a podobně. Neříkám, pan Satter je na Rusko odborník, sám tam x let žil, ale na spoustu věcí se dívá a píše o nich jen z jednoho úhlu. I u událostí, které dodnes nejsou objasněny, obhajuje jen svoji teorii, svůj názor a argumentuje stylem - takhle to je a tečka.
U kapitol o ekonomické krizi, privatizaci v 90. letech apod. jsem nic takového nenašla. Jinými slovy - byly napsány odborně, bez emocí, podložené daty a logickými argumenty.
To je hlavní důvod, proč dávám 3/5. Je to pěkná kniha, ale určitě by si nikdo podle ní neměl vytvářet názor na tak složitou problematiku, jako je vývoj Ruska po pádu SSSR. I já mám v plánu přečíst více knih od jiných autorů a podívat se na celou věc trochu racionálněji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čím menej vieš, tým lepšie spíš: Ruská cesta k teroru a diktatúre za Jeľcina a Putina v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených76x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených10x
v Knihotéce58x
v Chystám se číst90x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

Rusko 20. století 21. století východní Evropa Vladimir Putin postkomunismus, postsocialismus Boris Jelcin

Autorovy další knížky

David Satter
americká, 1947
2016  91%Čím menej vieš, tým lepšie spíš: Ruská cesta k teroru a diktatúre za Jeľcina a Putina
2008  93%Tma na úsvitu: Nástup ruského zločinného státu