Chytněte mi guerézu přehled

Chytněte mi guerézu https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38495/mid_chytnete-mi-guerezu-H8w-38495.jpg 4 176 176

Durrellova zoo na ostrově Jersey samozřejmě není bez problémů, ale když chce někdo zachraňovat a rozmnožovat chráněné živočichy, musí s nimi počítat. A žádaná zvířata si musí někde opatřit, nejlépe v jejich domovině, takže se spolu s autorem podíváme za levharty a opicemi do pralesa v Sierra Leone a na úpatí mexického Popokatepetlu za vzácnými králíky. Ochránci přírody si pak jistě všimnou i toho, jak se liší Durrellovy výpravy od současného přístupu ke chráněným živočichům. Chytněte mi Guerézu je tak také výpravou do nadšeneckých časů prvních ochránců divokých tvorů.... celý text

Literatura světová Humor
Vydáno: , BB art
Originální název:

Catch me a Colobus , 1972


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chytněte mi guerézu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

Elea
29.10.2023 4 z 5

Zajímavé vyprávění o činnosti zoologické zahrady.

puczmeloun
21.11.2022 3 z 5

Knihy Geralda Durrella jsem jako malý miloval a všechny přečetl hned několikrát. Jenže zatímco z O mé rodině a jiné zvířeně si toho dodnes pamatuji mnoho a některé části pro mě zlidověly, "guerézu" jako bych snad předtím až na drobné výjimky neviděl (např. osud vzácných bažantů). Kniha to totiž rozhodně není špatná, člověka baví obě části – jak ta o správě ZOO na Jersey, tak ta o lovu vzácných zvířat – neobsahuje ale pro mě nějaké zásadní kapitoly, které si člověk opravdu zapamatuje. I z toho, co sám autor v knize píše, jde o deník sepsaný a vydaný pro všechny jeho podporovatele v té době a zároveň užitečný zdroj financí. To není špatný cíl, ale logicky pak čtenář v současné době spíše šáhne po ucelenějším kousku, např. po Opilém pralese. A tuzemským čtenářům v té souvislosti velmi doporučuji publikaci Jak se dělá ZOO, která je zaměřena na proměny té pražské za ředitele Petra Fejka.


Skřítek77
22.03.2022 4 z 5

Můj návrat do dětství, který jsem podnikla kvůli Čtenářské výzvě. Kniha je čtivým a úsměvným nahlédnutím do provozu ZOO a na výpravy, jejichž cílem je zajistit pro ZOO nová zvířata. Líbí se mi především myšlenka, se kterou Durrell svoji ZOO zřizoval, tedy že cílem není přibližovat a ukazovat zvířata lidem, ale ochránit ohrožené druhy před vyhynutím, pokusit se je rozmnožit a časem třeba vrátit zpět do přírody. O jeho lásce k přírodě hodně vypovídá jeho odpověď na otázku, proč ochraně ohrožených druhů věnuje tolik čas:
"Když se mě lidé ptají, proč mi na tom všem vlastně tak záleží, odpovídám, že možná proto, že jsem byl v životě šťastný a svět mi poskytl mnoho radosti. Rád bych se za to odvděčil a také se vynasnažil splatit něčím užitečným svůj dluh."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chytněte mi guerézu v seznamech

v Přečtených317x
ve Čtenářské výzvě29x
v Doporučených19x
v Knihotéce160x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit4x