Chytněte mi guerézu

Chytněte mi guerézu https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38495/mid_chytnete-mi-guerezu-H8w-38495.jpg 4 175 24

Durrellova zoo na ostrově Jersey samozřejmě není bez problémů, ale když chce někdo zachraňovat a rozmnožovat chráněné živočichy, musí s nimi počítat. A žádaná zvířata si musí někde opatřit, nejlépe v jejich domovině, takže se spolu s autorem podíváme za levharty a opicemi do pralesa v Sierra Leone a na úpatí mexického Popokatepetlu za vzácnými králíky. Ochránci přírody si pak jistě všimnou i toho, jak se liší Durrellovy výpravy od současného přístupu ke chráněným živočichům. Chytněte mi Guerézu je tak také výpravou do nadšeneckých časů prvních ochránců divokých tvorů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor

Vydáno: , BB art
Originální název:

Catch me a Colobus , 1972


více info...

Přidat komentář

Elea
29.10.2023 4 z 5

Zajímavé vyprávění o činnosti zoologické zahrady.

puczmeloun
21.11.2022 3 z 5

Knihy Geralda Durrella jsem jako malý miloval a všechny přečetl hned několikrát. Jenže zatímco z O mé rodině a jiné zvířeně si toho dodnes pamatuji mnoho a některé části pro mě zlidověly, "guerézu" jako bych snad předtím až na drobné výjimky neviděl (např. osud vzácných bažantů). Kniha to totiž rozhodně není špatná, člověka baví obě části – jak ta o správě ZOO na Jersey, tak ta o lovu vzácných zvířat – neobsahuje ale pro mě nějaké zásadní kapitoly, které si člověk opravdu zapamatuje. I z toho, co sám autor v knize píše, jde o deník sepsaný a vydaný pro všechny jeho podporovatele v té době a zároveň užitečný zdroj financí. To není špatný cíl, ale logicky pak čtenář v současné době spíše šáhne po ucelenějším kousku, např. po Opilém pralese. A tuzemským čtenářům v té souvislosti velmi doporučuji publikaci Jak se dělá ZOO, která je zaměřena na proměny té pražské za ředitele Petra Fejka.


Skřítek77
22.03.2022 4 z 5

Můj návrat do dětství, který jsem podnikla kvůli Čtenářské výzvě. Kniha je čtivým a úsměvným nahlédnutím do provozu ZOO a na výpravy, jejichž cílem je zajistit pro ZOO nová zvířata. Líbí se mi především myšlenka, se kterou Durrell svoji ZOO zřizoval, tedy že cílem není přibližovat a ukazovat zvířata lidem, ale ochránit ohrožené druhy před vyhynutím, pokusit se je rozmnožit a časem třeba vrátit zpět do přírody. O jeho lásce k přírodě hodně vypovídá jeho odpověď na otázku, proč ochraně ohrožených druhů věnuje tolik čas:
"Když se mě lidé ptají, proč mi na tom všem vlastně tak záleží, odpovídám, že možná proto, že jsem byl v životě šťastný a svět mi poskytl mnoho radosti. Rád bych se za to odvděčil a také se vynasnažil splatit něčím užitečným svůj dluh."

tektit
28.08.2021 5 z 5

Mám rád tohoto autora, už jako dítě jsem sledoval jeho přírodopisné dokumenty. Jeho knihy vždy potěší. Poutavě a hlavně z hlediska chovatele krásně napsaná kniha. Vřele doporučuji.

Pavlaj
05.02.2020 5 z 5

Do téhle knížky jsem se zamilovala jako dítě, četla jsem jí pořád dokola. Teď jsem jí musela vytáhnout znovu, když jsem se na dovolené setkala s guerézami (zaplaťpánbůh byla náhodou ve čtečce se mnou). Dnes už mi připadá autor trochu moc zakoukaný sám do sebe a své vlastní vtipnosti a hodnotila bych níže. Je to ale klíčová kniha, která mě přivedla k ochraně přírody, tak nechávám ze sentimentu pět hvězd.

Marla
03.11.2019 5 z 5

Svěží a poutavé čtení od člověka, který svůj život věnoval ochraně a záchraně ohrožených zvířat. Někdy bych chtěla navštívit jeho zahradu...

Kája95
11.08.2019 5 z 5

Durrell byl pro mne již v dětství velmi oblíben. Nyní jsem se k němu opět vrátila. Příběhy jsou veselé i smutné zároveň. Psaný velmi poutavě. Durrell již ve své době věděl, že je nesmírně důležité přírodu chránit

ArwenAragorn
13.06.2019 5 z 5

Moc hezky popsaný boj o záchranu chráněných živočichů.

JulianaH.
22.04.2019 5 z 5

Vedle O mé rodině a jiné zvířeně je to moje nejoblíbenější kniha od Durrella.

horsim
11.02.2019 5 z 5

Skvělá pro milovníky přírody a humoru G. Durrella

bruntal
18.01.2019 4 z 5

I z této knihy je zřejmé, jak pozoruhodným člověkem Gerald Durrell byl. Jeho láska ke zvířatům byla nejen opravdová a hluboká, ale také pragmatická. Tato jeho kniha poctivě a bez zbytečného sentimentu popisuje jeho "boj" za záchranu takového počtu zvířecích druhů, jakého byl se svými možnostmi vůbec schopen a to s vtipem, poutavě a přitom poučně.

MC87
29.12.2018 5 z 5

Gerald Durrell má charisma a vyjadřování Jeremyho Clarksona a na rozdíl od jiných žánrů nemá v tom svém konkurenci, protože není tak suchopárný jako ostatní zoologové (které neznáme, protože jsou suchopární) a také disponuje darem jednoduše a poutavě vyprávět o zvířatech, která nám dosud nebyla známa, jako například – králík lávový.

„Strážce rezervace se ochotně rozpovídal. Samozřejmě že je zná a vídal je v nejrůznějších částech rezervace. Dokonce sám dva chytil, dodal hrdě. „A kde jsou“ ptal jsem se dychtivě. „Ale, snědl jsem je“ odpověděl. Tohle mi prosím řekne uprostřed přírodní rezervace jeden ze strážců!

Kniha ve svém závěru obsahuje mnoho poselství, které však nejsou greenpeacesácky agresivní. „Chováme se jako houf nerozumných dětí, které si volně běhají s jedem, pilou, srpem, puškou a vzduchovkou po rozrostlé a překrásné zahradě a pomalu, ale jistě ji mění v holou neúrodnou poušť.

Uroborus
12.03.2018 5 z 5

Ja mám to staršie, zdá sa mi, krajšie vydanie. Durrellova knižky som hltal a stále ich mám vo svojej knižnici.

medlovice
27.02.2018 5 z 5

Už dlouho jsem nečetla knihu s takovou chutí. Milá a humorná i když spousta případu je smutných. Ne vždy se jim podařilo zvířátko zachránit a odchovat mladé, na odchytech si taky užili radosti a smutku , ale je to hezká optimistická knižka a Durrell je výborný vypravěč a velký člověk.

evelinka
16.12.2017

Jako všechny knihy od Geralda Durrela svěží a poutavé čtení

Riccia
02.02.2017 5 z 5

Další knížka pana Durrella, ve které však nepíše pouze o svých výpravách za zvířaty, ale významnou částí knížky je i vyprávění o zrodu a chodu vlastní zoologické zahrady na ostrově Jersey - o důvodech, které ho vedly k jejímu založení i o cílech, které by chtěl svou zoologickou zahradou dosáhnout. Píše i o svých důvodech, proč píše knihy a sám přiznává, že psaní knih je možností, jak pro chod své zoo získat potřebné finance. Někomu možná tato "vynucenost" může vadit, já jí naopak fandím. Našel cestu, jak nám čtenářům přiblížit svět divoké přírody prostřednictvím svých zážitků a poznatků a přitom ještě trošku zabezpečí chov ohrožených zvířat. Prima.

anelaz
22.01.2017 4 z 5

Opět pěkná oddechovka od pana Durrella

Martin, Vyškov
11.02.2015 5 z 5

Tato kniha se Durrellovi opět moc povedla, velmi hezky napsané a úsměvné příběhy, většinou i s dobrým koncem.

kapllu
30.06.2014 2 z 5

Knížka není špatná, ale stejně z ní cítím, že Gerald Durrell hlavně milovník zvířat, to spisovatelství praktikuje jen z nutnosti. Tím neříkám, že by neměl psát, některé příběhy jsou opravdu zábavné a i zákulisí ze zoo ve mně vzbudilo zájem, ale jedno přečtení mi nejspíše stačilo.

BlackFun
01.09.2013 5 z 5

Moje oblíbená kniha už od dětství :)