Chudá přadlena přehled

Chudá přadlena https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49735/chuda-pradlena-49735.jpg 4 27 27

Je to pásmo příběhů, v nichž vystupují různí hrdinové. Líčen je tu život Valacha od dětských radovánek přes jinošství, svatbu, drobné starosti až po smrt a pohřeb. Krása a prostota života se v knize střídá s mnoha nebezpečími, jež číhají na horaly v podobě zhoubných nemocí a rozpoutaných živlů.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chudá přadlena. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

MarcoPolo936
28.09.2023 3 z 5

Kniha o nepříliš snadném životě chudých lidí v oblasti Beskyd. Různé krátké příběhy od počátku zrození, těžkých porodech, života dětí i dospělých, hospodářství, pověstí a pověr.Velice dobře popsána doba tehdy chudého kraje a člověk žasne na jaké pověry se věřilo. Sympatické jsou mi i ilustrace Antonína Strnadela.

georginaa
29.08.2021 3 z 5

Povídky od Glazarové jsem četla jako holka a dnes je vidím úplně jiným pohledem než dříve. Je to zřejmě tou dobou, která je každá jiná a hlavně v dospělosti to vše člověk vidí jinak, než v šestnácti. I tak mě to celkem bavilo.


Apo73
05.08.2021 4 z 5

Kdyby byla Božena Němcová opravdu etnografka a ne sběratelka lidové slovesnosti, kterou dokázala pak přetavit do krásné literatury, přirovnal bych Jarmilu Glazarovou s její Chudou přadlenou právě k ní. Božena Němcová po 70 letech.
Chudá přadlena není příběh. Je to tisíce příběhů, historek a situací, která autorka zažila, resp. zaslechla, sebrala a sepsala při svých pobytech v Beskydech a sestavila je do zdánlivě banálního celku "od narození do smrti". Ve skutečnosti to je láskyplná sonda do života, bájí, legend, myšlení a chování horalů a i když se to zdá vlastně neuvěřitelné, na jak tradičním, až primitivním způsobem žili lidé v Beskydech ještě ve 40. letech 20. století. Slovo "primitivní" teď nemyslím pejorativně, ale ve vazbě na původní sepjetí s přírodou, krajinou, pověrami, duchy, přízraky apod. A je obdivuhodné, že až na pár autorčiných povzdechů, že kdyby byla v horách dostupnější lékařská péče, tak by některé příběhy dopadly jinak, i ona si zachovává neutrální pohled. Nesoudí, nehodnotí, konstatuje a vypráví. Takže, milá paní Jarmilo Glazarová, další poklona!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chudá přadlena v seznamech

v Přečtených38x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit5x

Štítky knihy

povídky Beskydy folklór horalé

Autorovy další knížky

Jarmila Glazarová
česká, 1901 - 1977
1961  87%Advent
1962  81%Vlčí jáma
1967  81%Roky v kruhu
1953  80%Chudá přadlena
1950  0%Leningrad