Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti / Starej zákon a proroci přehled

Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti / Starej zákon a proroci https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42418/cernossky-pan-buh-a--42418.jpg 4 167 167

Humorná parafráze Starého zákona vypráví biblické příběhy od stvoření Adama a Evy až po osudy starozákonných proroků. Autor vychází z folkloru amerických černochů a přejímá jejich interpretaci náboženských dějů, která živelně tíhne k pozemské konkrétnosti a odmítá všechnu mystiku. Biblické osoby včetně Pána Boha vystupují jako obyčejní lidé, jejich stylizované projevy a příběhy jsou přetvářeny podle představ utlačovaného černošského lidu. Tím vzniká pásmo bezbožných příběhů, jejichž komika vyplývá z kontrastu mezi náboženskou předlohou a jejím svérázným, mnohdy naturalistickým přepisem.... celý text

Literatura světová Náboženství Příběhy
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Ol' Man Adam an' His Chillun / Ol' King David an' the Philistine Boys , 1928


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti / Starej zákon a proroci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (46)

Etilik585585
26.04.2023 1 z 5

Tak nějak nechápu ,že se tato kniha objevuje v kategorii knih duchovní , filozofie myslím, že vhodnější by byla kategorie satyra. Rozhodně to není četba ,která by kohokoli jakýmkoli způsobem duchovně obohatila, ale pokud očekává pouze víceméně je nenáročné ,oddechové čtení u kterého nebude muset moc přemýšlet , tak myslím , že vcelku nebude zklamán.

baudolino
23.01.2023 1 z 5

K četbě této knihy jsem pod dojmem její pověsti přistupoval s pozitivním očekáváním, což asi zapříčinilo mé zklamání. Protože biblické texty znám (jakkoliv jsem ateista), těšil jsem se na vtipné a zajímavé postřehy, ale našel jsem převážně jakýsi povrchní humor pro humor, který až na výjimky spíše nudil než bavil. Pokud snad bylo skutečně cílem s dobrými úmysly humorným způsobem zprostředkovat čtenářům přístup k víře typického představitele jednoho etnika, podařilo se naopak dokumentovat dobové stereotypy o něm. Právě v tom může být paradoxně kniha přínosná dnes. Dočetl jsem ji navzdory pocitu trapnosti až do konce, abych se ujistil, že ji nesoudím ukvapeně.


TeaS2015
30.07.2022 5 z 5

Kdysi se mi tato kniha dostala jako děcku do ruky (ukradla jsem ji z tátovy napěchované knihovny a zase ji po dočtení "nenápadně" vrátila).
Jelikož babička mého táty byla věřící, měla jsem povědomí o tom, jaké postavy nám bible popisuje.
Otec zase byl nevěřící a ze mě se tak stal takový slepenec obého - věřím, čemu chci :)
U tohoto dílka jsem se chechtala a téměř nemohla přestat, protože užitý humor mi prostě lechtá bránici a je skvělé, když se lidé i Bohové neberou příliš vážně.
Well!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti / Starej zákon a proroci v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených209x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených17x
v Knihotéce195x
v Chystám se číst50x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

humor příběhy Bible duchovní literatura Starý zákon

Autorovy další knížky

Roark Bradford
americká, 1896 - 1943
1986  82%Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti / Starej zákon a proroci
2000  79%Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti
2000  78%Starej zákon a proroci