Celý život. Výbor z deníků 1948–1984 přehled

Celý život. Výbor z deníků 1948–1984 https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447875/cely-zivotT4hEos-m4N-.jpg 5 91 91

Výbor z deníků 1948 až 1984. Ucelené vydání deníkových zápisků Jana Zábrany, které se rozprostírají téměř celým obdobím komunistického režimu, zahrnují nejen reflexi dobových událostí, ale jsou i jistým oknem do duše tohoto českého básníka a překladatele. Nepatří vůbec ke strohým faktickým poznámkám, ale glosují vnitřní hnutí, představy, jež se před našima očima mění v básně.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Celý život. Výbor z deníků 1948–1984. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

Arianox
10.01.2024 5 z 5

Nádherně napsané a hlavně inspirativní vhled do mysli výjimečného člověka.

Ozzy86
26.09.2022 5 z 5

Deníkové zápisky Jana Zábrany jsou oknem do duše básníka, který se nikdy nedokázal přenést přes 50. léta, kdy oba rodiče byly političtí vězni. Bohužel zahořkl, trpěl depresí, nemožností publikovat, nedokázal se smířit s průměrností a malostí kolem sebe, ale zároveň nebyl žádný bojovník, který by aktivně vystupoval proti režimu. Z tohoto kvasu tak vzniklo monumentální svědectví doby.


kap66
21.08.2022 5 z 5

V mé čtečce 2242 stran, plných přesných a jazykově bohatých vyjádření. Zábrana byl excelentní překladatel, s ohromným jazykovým citem. Ve vztahu k vlastnímu životu tu pomocí stovek variací jedné myšlenky odhaluje svůj charakter, před nímž se klaním. A celou četbu si pořád uvědomuji: takový intelekt, zmařený; takový člověk, zmařený. („Říkali ti, že krást se nesmí, a zatím ti ukradli celej život.“ Petr Skoumal).
„Tyhle zápisy, to není deník, ale diagnóza. Moje diagnóza.“
Jeho psychické nastavení spolu se zkušenostmi z 50. let (které moje generace - jsem o něco málo mladší než jeho dcera - zná jako fakta, ale bolestivé prožitky už má oslabené) mu nedovolily připustit ve vztahu k režimu kompromis, ani ten nejmenší. Prokomunistické autory nenáviděl, těm na druhé straně, režimem postiženým, zazlíval, pokud kývli na vydání svých děl za cenu ústupků a úprav. Pohrdal touhou vidět aspoň nějaká malá „zlepšení“, zdánlivá zlidštění totality. V osobním životě nenacházel, zdá se mi, taky žádnou naději, ve vztahových záležitostech mi přišel až cynický. Zřejmě jediným světlem jeho života byla dcera. Postupně ztrácel lidi, jež měl rád, brala mu je emigrace či smrt. Smrt byla jeho časté téma (viz Marlowův komentář), ale přece jen, 53 let… Jemu život ukončil totalitní režim, ale už dávno před rokem 1984.
Zvláštní. Čekala jsem pocit deprese, ale „Celý život“ mi spíš umožnil vidět naše dějiny od roku 1948 urovnaně, s vyčištěnou linií, jednoznačně. Bez kompromisů. A v pohledu na dnešek, např. na Rusko, je aktuálnost až zneklidňující.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (32)

Na knihách je katastrofální, že se nedá číst víc než jedna najednou a že knihu jednou přečtenou nelze už nikdy víc číst prvně.


Rozdíl mezi životními pocity člověka ve dvaceti a ve čtyřiceti letech je naprosto jasný: ten první má před sebou život, ten druhý smrt. Je to tak jednoduché. A přece to ve dvaceti letech skoro nikdo nechápe.


Jsou chladné a mlživé dny. Větvemi se tře vítr a ptákům křehnou křídla.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

1992 - Kniha roku Lidových novin


Kniha Celý život. Výbor z deníků 1948–1984 v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených100x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených15x
v Knihotéce65x
v Chystám se číst145x
v Chci si koupit51x
v dalších seznamech3x