Bůh ví přehled

Bůh ví https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40834/bmid_buh-vi-3uv-40834.jpg 4 249 249

Originální převyprávění příběhu izraelského krále Davida. Román, pohybující se na půdě groteskní nadsázky, příběh Davida – ano, toho Davida: krále izraelského, manžela Batšeby, otce Šalamouna, muže, který zabil Goliáše, starozákonního žalmisty, ale také Davida, jakého jsme až dosud neznali: Davida nadutého žíděte, Davida báječného milovníka, Davida židovského otce, Davida byvšího kamaráda Boha. David leží na smrtelné posteli a rekapituluje svůj dlouhý, rušný život. Naparuje se, žertuje, rmoutí se, mluví ve verších, mluví sprostě, boří naše pojetí času. Vypráví o svých skvělých vítězstvích na bitevním poli i o letech, kdy jako psanec prchal před šíleným králem Saulem, o svých četných manželkách, o svých synech Absolónovi, Šalamounovi a Adónijášovi. A při tom všem ho neuvádějí do rozpaků ani vlastní chyby, ani jeho jedinečná sláva...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

God Knows , 1984


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bůh ví. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (39)

meadow
27.02.2024 1 z 5

Moc měto nechytlo. Jen pár listů

Saxofonista
17.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Co se mi na téhle knize tak líbilo? No, nejlépe to lze vysvětlit tím, že poukážu na to, v čem se mýlí negativní komentáře k této knize níže.
Nejde totiž o historickou knihu, nejde ani o epos, dokonce ani o méně vznešený hrdinský příběh. Nejde o příběh krále Davida, nejedná se ani o interpretaci Bible.
Biblický text byl pouze využit k vylíčení toho, o čem život je a co nám z něj zbývá ke konci života. Koneckonců, ne nadarmo se Bible nazývá Knihou knih, která nás formou příběhů neinformuje o historii, ale odpovídá na zásadní lidské otázky. Někdo odpovědi hledá jako Jonathan Sacks, někdo jako Joseph Heller. Heller hledá odpovědi na otázku, k čemu ten život vůbec je a jaký má smysl, a to na příkladu krále Davida čekajícího na smrt.
Že se příběh podivně motá a stále se vrací ke stejným tématům, navíc často některými vnímaným jako zbytečně obscénní? Ano, protože vypravěčem není Heller, ale nemocný starý muž. Tohle není Hra o trůny nebo něco podobného, kde postavy mluví k věci a strukturovaně, aby tím plnily roli průvodce dějem. Tohle je víření myšlenek někoho, kdo je analogem nějakého dědy ve starobinci. Ten také už stále dokola vzpomíná jen na to, že si kdysi dávno s nějakou holkou fantasticky zaklátil, jak dal kdysi Pepíkovi slavně na budku a Franta zase jemu, nebo že kdysi vyhrál vesnický přebor v ping pongu. No a pokud je takový děda trochu hloubavější, občas se v tom snaží najít nějaký smysl nebo opodstatnění pro svůj život. Jestli to vůbec stálo za to. A co najde?
"Minulost nemá žádnou cenu, když se jí přítomnost nevyrovná".
Dle jeho osobního založení může dojít i k tomu, co má ten jeho život dělat s Bohem.
„Bůh má ten pohodlný zvyk svalovat všechny své chyby na druhé, ne? Naprosto svévolně, aniž ho někdo žádá, si někoho vybere, naloží na něj kolosálně těžké úkoly, na které vždycky úplně nestačíme, a potom obviní nás, že si špatně vybral.“
A tím se liší "Bůh ví" od mile lidově zábavného Bradfordova "Černošského pánaboha" nebo od spíše trapné Ptáčníkovy "Bibliády".


TaJeMa
19.06.2023 1 z 5

Ne, tohle nešlo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bůh ví v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených336x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených37x
v Knihotéce272x
v Chystám se číst132x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech4x