Bestie v uniformě přehled

Bestie v uniformě
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528586/bmid_bestie-v-uniforme-6581bf0050f7d.jpg 4 39 39

Největší masová vražda první republiky. True crime dektektivka, jaká tu ještě nebyla! V noci z 9. na 10. dubna 1926 se neznámý pachatel vloupal do statku Doyscherhof, kde začal bez milosti bít sekyrou spící rodinu. Nejdříve dospělé potom děti. Vrah si však nevšiml, že pod tělem otce bylo ještě jedno dítě, které se později stalo hlavním svědkem. V této originální detektivce založené na skutečném prvorepublikovém případu budete hlavním vyšetřujícím vy. Postupně se před vámi složí mozaika mrazivého příběhu a nakonec se stanete svědky procesu, který tehdy neměl obdoby.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bestie v uniformě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

VasnivaCtenarka
01.07.2024 3 z 5

Máte-li rádi příběhy podle skutečné události, pak si můžete přečíst Bestii v uniformně, která popisuje největší masovou vraždu první republiky. Nečekejte však standardní příběh, kterých je všude hodně! Kdepak – autor Lukáš Křišťan pojal příběh jinak. Netradičně.

Pokud rádi tipujete vraha, tak tahle knížka vám k tomu dá skvělou příležitost. Můžete se stát sami vyšetřovatelem. Autor nám totiž tuto nešťastnou událost předkládá jako spisy z vyšetřování. Budete tak moci číst řadu výpovědí a postupně si domýšlet, kdo za vraždami stojí.

Kniha je také doplněná o několik kreseb, které podněcují naši fantazii.

Proč si zvolil autor právě tuto formu psaní pro svůj příběh – to netuším, avšak jednoznačně musím napsat, že se z této knihy stalo něco originálního, na co si budu pamatovat dlouho, i když obsahově mi to přišlo spíše průměrnější.

Někteří čtenáři píšou, že kniha postrádala napětí. Ano, může se to tak jevit, avšak když vezmeme v potaz fakt, že je to podle skutečné události, tak v knize najdeme skutečně hodně mrazivý příběh. Být malým chlapcem, který vidí, jak mu někdo vyvraždí sekyrou celou rodinu? Z toho vás nemrazí?! Mě tedy ano!

Běžně v recenzi hodnotím postavy, tempo, kapitoly atp., ale tato kniha byla natolik odlišná, že to hodnotit nelze. Mohu ji hodnotit snad jen jako celek.

Jsem velmi ráda, že autor poukázal na tento případ, o kterém jsem neměla doposud žádné povědomí. I originalitu pojetí hodnotím celkem pozitivně. Autor nám tak předložil tehdejší dobu, tehdejší metody vyšetřování a soudní praktiky, které byly někdy vskutku překvapivé. Celkem mě bavil také ten prvorepublikový jazyk, který byl v knize použitý.

Jak řekla má knižní kamarádka Jana: Jasně, nebylo to napínavé jako moderní thrillery. Ale mělo to kouzlo reálna – a to pro mě bylo důležité. A já s tímto názorem souhlasím.

Bylo to zkrátka netradiční, ale ne špatné.

A jestli bych vám knihu doporučila? Ano, pokud máte chuť na něco jiného, než na co jste zvyklí.

knihomol1819
15.06.2024 3 z 5

Od detektivky očekávám napětí a buď,že do poslední chvíle nevím kdo je vrah anebo to vím a těším se na to,že mi autor poutavou formou popíše jak na něho pilicie přijde. Tady nebylo ani jedno,celkem rychle je pachatel odhalen a pak už se jen pořád opakují ty samé výslechy. Určitě to byla hrozná tragédie,ale tím jak to bylo věcně popisováno to ve mně nevyvolalo žádné emoce. Možná kdyby děj začal ještě před vraždou rodiny,my měli možnost nahlédnout do jejich životů,třeba i do těžkého údělu vraha...tak by to čtenáře víc chytlo za srdce.


cornetka
15.06.2024 4 z 5

Autor nás seznamuje s případem starým takřka 100 let, během kterého se neznámý pachatel vloupal na statek v západních Čechách. Tam surově zabil spící rodinu - dospělé i děti. Jedno dítě ale “přehlédl a stalo se tak svědkem celé strašlivé scény.

Mě se moc líbila zvolená forma. Autor místo klasického vyprávění předkládá výslechy jednotlivých lidí. Sice je to tak nějak bez emocí a bez napětí, ale vlastně mi to nevadilo. Vrah je odhalen poměrně brzy a jednotlivé výslechy jsou proloženy právě jeho “povídáním. Dozvídáme se něco o jeho dětství a rodinných poměrech, které opravdu nejsou záviděníhodné. Konec je věnován soudnímu procesu - za mě nejlepší část. Čtenář se tak vlastně stává účastníkem celého vyšetřování.

Celý případ je o to horší, že se opravdu stal. Takže ano, za mě stojí za přečtení.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Příběh mateřídoušky, Pán hory a další knižní novinky (8. týden)

18.02.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Bestie v uniformě v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě6x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst58x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech2x

Autorovy knížky

2024  76%Bestie v uniformě