Barva z kosmu přehled

Barva z kosmu https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452388/bmid_barva-z-kosmu-Lza-452388.jpg 4 104 104

Reprezentativní průřez dílem H. P. Lovecrafta (1890–1937) je určený všem, kdo se chtějí seznámit s tvorbou slavného autora, z jehož fantazie vzešlo město Arkham (poprvé zmíněné v povídce „Rytina v domě“) a v jehož sugestivních a atmosférických textech vystupují božstva jako Azathoth, Nyarlathotep a Cthulhu. Naprostou klasikou je povídka „Barva z kosmu“, pojednávající o důsledcích dopadu meteoritu do odlehlého údolí Nové Anglie, jakož i novela „Stín nad Innsmouthem“, v níž se vypravěč vydává do zchátralého přístavního města, opředeného řadou děsivých bájí. Lovecraft inspiroval vznik mytologie Cthulhu a z jeho díla dodnes vychází řada filmařů, hudebníků, výtvarníků i autorů počítačových her.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barva z kosmu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

tomasbpns
06.02.2024 4 z 5

Líbí se mi z jaké doby to je. Neklade to žádné meze fantazii a pečlivě popisuje detaily. Propadl jsem H.P. Lovecraftovi a tohle není první ani poslední sbírka co jsem od něj četl!

micha-ella
10.10.2023 3 z 5

V knihovně jsem si myslela, že si půjčuji sci-fi a doma jsem zjistila, že jsou to hororové povídky. Povídky moc nemusím a horory tohoto typu taky ne. Takže zklamání.


Morbidus
01.08.2023 5 z 5

Lovecraftovo dílo mám (víceméně) načtené a toto je rozhodně reprezentativní výběr povídek. Stejně jako u předchozí sbírky Zjevení Cthulhu vydané nakladatelstvím Carcosa je zde znát skvělý překlad Milana Žáčka - pokud tuhle knihu z nějakého důvodu čtete až po autorových sebraných spisech (i když pak se nabízí otázka proč), menších odlišností si zajisté všimnete. Jak už to bývá, některé věci mi při možnosti podobného porovnání sedí více a jiné méně, celkově jsem ovšem spokojen. Navíc jsem tentokrát nenarazil na žádné gramatické úlety (nebo si je nevybavuju), což je rozhodně také plus.
Jako vždy se sluší dodat, že Lovecraftův vypravěčský styl není jednoduchý a vyžaduje vaši plnou pozornost, aby mohl pracovat s tím, co vám naznačí a poté pomalu potvrzuje. Tento výběr je skvělý v tom, že neobsahuje žádné nadměrně těžkopádné kousky a i průměrný čtenář bude spokojen (byť sečtělost se hodí). Tento chronologicky řazený výběr je navíc poměrně pestrý ve svých tématech a ačkoli nemám příliš v lásce, když se sbírka jmenuje po jedné z povídek, zde mi to výjimečně nevadí. Jedinou věcí, která mi trochu způsobila vrásky, je ediční poznámka k jednotlivým povídkám, která nováčkům mnoho zásadního nepoví a sečtělejším nutně přijde nedostatečná; v jedné věci mě dokonce zmátla a v jiné zase příjemně překvapila. Co se týká obálky knihy - zdá se být poněkud generická, ovšem na druhou stranu nějakým zvláštním způsobem zvládá zachytit ducha všech devíti povídek současně.
Vhodná vstupní brána do temného universa lovecraftovského horroru.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (22. týden)

25.05.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Barva z kosmu v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených137x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených9x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst47x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech4x