Baletky přehled

Baletky
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432297/bmid_baletky-RAU-432297.png 4 872 872

Baletky mají dvě tváře. Tu přední, usměvavou a dokonalou, kterou vidí publikum. A pak tu odvrácenou, když zmizí za oponou, předpisový úsměv jim spadne a tvář se zkřiví do ztrhaného šklebu, protože se dusí. Při tanci totiž nemůžou dýchat pusou. Třeští oči a lapají po dechu. Kdyby baletky někdo takhle nafilmoval, byla by to přehlídka utrpení. K tomu jsou ale trénované. Tak jako hlavní hrdinka tohohle příběhu. Každý den zažívá baletní dril jako v armádě. Ještě jí nebylo čtrnáct, a už je odbornicí na používání projímadel a zvracení, aby si udržela váhu, na ošetřování krvavých palců a stahování prsou. A do toho poznává klubový život v Praze. Jsou devadesátá léta, frčí perník a extáze a ona objevuje sex a zjišťuje, že má nevlastního bratra, který je úplně jiný, než by chtěla. A že její sen stát se baletkou a tančit ve Zlaté kapličce se mění v noční můru. Režisérka a tanečnice Miřenka Čechová vychází z vlastních zkušeností a deníkových zápisků. Její próza je sebeironickým, syrovým a nelítostným obrazem studií na Taneční konzervatoři a pražského života v divokých 90. letech.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Baletky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (258)

Teraesa
07.06.2024 5 z 5

Ťažké témy, no osviežujúci spôsob písania. Až v polovici knihy som si uvedomila, že autorka píše v druhej osobe jednotného čísla, s čím som sa možno nikdy nestretla, alebo len výnimočne. Táto osobná výpoveď náročných rokov dospievania vo veľmi špecifickom prostredí nepohne len málokým.

Lalina3
15.05.2024 5 z 5

Mně se kniha extrémně líbila, přečetla jsem ji za den. Ale u mě je to asi tím, že baletni prostředí celkem znám, umím si představit, že pro člověka nepolíbeného touto tématikou kniha nema ten správný význam.


Wrent
22.02.2024 4 z 5

Velmi čtivý namátkový popis drsné reality uměleckého drilu, devadesátkového rauše, bolestného dospívání a divokých školních let baletky na intru v Praze.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Nakladatelství Paseka má 25% slevy

21.04.2020


10 nejprodávanějších eknih (březen)

06.04.2020


Knižní novinky (6. týden)

02.02.2020


Citáty z knihy (3)

Jako kdybys v každým koho potkáš, hledala bezpečí. Jako kdyby ses každýmu chtěla dát až po okraj, do nejhlubšího záhybu duše. Vypovědět všechnu tu tíži, každičkej centimetr tvýho těla naplněnej až k prasknutí pocitem nejistoty. Jsi nafouknutá bolestí.


Nejsi nic. Jenom lehce neschopná života. Co s tebou proboha bude? Tak příšerně se bojíš. Budoucnost je snad ještě horší než přítomnost, je přímo děsivá. A přitom máš takovej hlad po životě.


Trvalo to děsně dlouho, ale prostě někdy je potřeba zjistit, že jsi někdo jinej, než jsi až do týhle chvíle byla.


Zfilmováno

Baletky (2002)


Kniha Baletky v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených1 218x
ve Čtenářské výzvě294x
v Doporučených53x
v Knihotéce272x
v Chystám se číst402x
v Chci si koupit67x
v dalších seznamech9x