Baletky zajímavosti

Baletky https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432297/bmid_baletky-RAU-432297.png 4 857 256

Baletky mají dvě tváře. Tu přední, usměvavou a dokonalou, kterou vidí publikum. A pak tu odvrácenou, když zmizí za oponou, předpisový úsměv jim spadne a tvář se zkřiví do ztrhaného šklebu, protože se dusí. Při tanci totiž nemůžou dýchat pusou. Třeští oči a lapají po dechu. Kdyby baletky někdo takhle nafilmoval, byla by to přehlídka utrpení. K tomu jsou ale trénované. Tak jako hlavní hrdinka tohohle příběhu. Každý den zažívá baletní dril jako v armádě. Ještě jí nebylo čtrnáct, a už je odbornicí na používání projímadel a zvracení, aby si udržela váhu, na ošetřování krvavých palců a stahování prsou. A do toho poznává klubový život v Praze. Jsou devadesátá léta, frčí perník a extáze a ona objevuje sex a zjišťuje, že má nevlastního bratra, který je úplně jiný, než by chtěla. A že její sen stát se baletkou a tančit ve Zlaté kapličce se mění v noční můru. Režisérka a tanečnice Miřenka Čechová vychází z vlastních zkušeností a deníkových zápisků. Její próza je sebeironickým, syrovým a nelítostným obrazem studií na Taneční konzervatoři a pražského života v divokých 90. letech.... celý text

Zajímavosti (3)

Autorka v rozhovoru pro rozhlasový pořad Liberatura odůvodňuje zařazení transgenderové tematiky tím, že se jedná o další, odlišné ztvárnění těla. Tělo a tělesnost stojí ve středu všeho dění, především pak samotného baletu. Správné tělesné predispozice sloužící jako vstupenka do prestižní pražské státní konzervatoře, špatné známky za kilogramy navíc, tělo jako nástroj vyjádření a pracovní prostředek, hmota. (Peyka)


https://vltava.rozhlas.cz/bolest-je-stale-vnimana-jako-vstupenka-do-vip-komunity-vysokeho-umeni-rika-8175963 (Peyka)


https://video.aktualne.cz/dvtv/ty-kterym-narostla-nadra-vyloucili-odmitla-jsem-byt-zkrocena/r~108c2680994611ea842f0cc47ab5f122/ (Chesterton)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

Nakladatelství Paseka má 25% slevy

21.04.2020


Citáty z knihy (3)

Jako kdybys v každým koho potkáš, hledala bezpečí. Jako kdyby ses každýmu chtěla dát až po okraj, do nejhlubšího záhybu duše. Vypovědět všechnu tu tíži, každičkej centimetr tvýho těla naplněnej až k prasknutí pocitem nejistoty. Jsi nafouknutá bolestí.


Nejsi nic. Jenom lehce neschopná života. Co s tebou proboha bude? Tak příšerně se bojíš. Budoucnost je snad ještě horší než přítomnost, je přímo děsivá. A přitom máš takovej hlad po životě.


Trvalo to děsně dlouho, ale prostě někdy je potřeba zjistit, že jsi někdo jinej, než jsi až do týhle chvíle byla.