Miss AmeriKa

Miss AmeriKa https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392254/bmid_miss-amerika-HoV-392254.jpg 4 86 25

Fiktivní literárně-fotograficko-komiksový dokument performerky Miřenky Čechové o Mckenzie Tomski, která se zamilovala do města New York, ve kterém je cizinkou. Legální newyorská imigrantka Mckenzie Tomski sarkasticky a nekompromisně glosuje svá setkávání s New Yorkem, jeho obyvateli, tamějšími trendy i sama se sebou. Lajkuje, hejtuje, šmíruje, fakuje i fejkuje, imituje / je imitována, zrychluje / zpomaluje, zírá, stand-upuje, self-promuje se a trochu tinderuje. Kým je? Kdo na ni vede složku? Experimentální dílo Miss AmeriKa se dá číst ze dvou stran - ve dvou jazycích - i v jazykové kombinaci.... celý text

Přidat komentář

slaska77
26.02.2023 4 z 5

Krásné, hořké, vtipné a zábavné, tak by se dalo shrnout neshrnutelné, i já se řadím k těm, kteří poslouchali jako audio počin, moc jsem si užila kombinaci češtiny a angličtiny a nadhled autorky, i když musím říct, že na mě je to i poměrně drsný popis reality.

Evina.Cetba
12.02.2023 3 z 5

Vtipné a zábavné. Pobavilo. Zdokonalování americké angličtiny i vnímání životního stylu Američanů, jejich mnohdy až extrémního a přemrštěného chování plného PŘEDSTÍRÁNÍ. New York očima Miřenky Čechové. Poslouchala jsem audioverzi pro zpestření nedělního odpoledne.


zarivybagr
31.01.2023 odpad!

Ne, v New Yorku jsem zatím nebyl (ale doufám, že se to zanedlouho povede). Ale četl jsem Kathy Acker, četl jsem Susan Sontag, miluju fotky Saula Leitera, Roberta Franka, poezii Johna Ashburryho a další místní básníky, hudbu Sonic Youth....To vše je pro mě New York.

Proč to píšu? Protože výše jmenovaní různě vytvořili nějaký obraz tohoto velkoměsta, sice v jiných dekádách, ale obraz, který rezonuje a oslovuje. Kterému věřím. Který má hloubku. Který má obsah a smysl...

Ne, neznám současný New York, ale nevěřím, že ho Miřenka Čechová textem sice plným současných témat, v jakési pochybné psedobeatnické blamáži, podává. Nevěřím té knize vůbec nic - už od pochybné formy. Fiktivní dokument? O čem? O vlastních předsudcích? O tom, že autorka by možná hledala nový start v New Yorku, kdyby shodou okolností nepobývala v luxusu stipendia nadačního fondu?

Nic proti fikci, jenže tohle si hraje na prožitost. Ale opravdu jen hraje. Nevadí mi mix angličtiny a češtiny, žil jsem v cizině, ale zkoušet takto nahodit iluzi autenticity chápání něčeho, co autorka asi viděla jen na povrchu, tipuju přes pár parties spojených s aktivitami kolem stipendia, je prostě slabé...

Ale promo kolem pořádné... a rovnou z toho i divadlo.... a reklamy kolem ....

Proč se jmenuje hlavní hrdinka jmenuje Mackenzie ? :)

L.K.
16.06.2022 3 z 5

V Podání Miřenky Čechové je New York jedno velké kolbiště. Kreativita není cíl, ale jen prostředek k úspěchu. Když se to nepodaří mě, tak se to okamžitě podaří dvaceti jiným. Přestože z textu pochopíte, že žít v New Yorku je nejvíc nejlepší, tak vlastně nevíte proč. Naopak všudypřítomný pocit, že pořád o něco jde a není přípustné ani na chvíli to pustit ze zřetele, mě poměrně stresoval. Přestože to bylo vtipné a svěží, nebylo to nejpříjemnější čtení.

charlizee
10.04.2022 3 z 5

Knížka má fantastickou podobu, je nápaditá a graficky dotažená do nejmenšího detailu. Kapitoly se porůznu střídají v češtině a angličtině, a když se vám pak najednou začne zdát, že tohle už jste přece četli, tak to není dejá vu, jen jste dospěli do inverzního bodu, odkud ty kapitoly jedou v opačném jazyce, než ve kterém jste je už jednou přečetli.
Já jsem při četbě dospěla k jednomu nevýznamnému smíření - že nikdy nebudu tak vtipná, sarkastická a trefná jako je Miřenka. Té holce se v hlavě rodí fakt perly.
Jo a prosim vás - co v angličtině zní jako Limp Bizkit, v češtině zní jako Cocotte Minute.

tereza1198
09.04.2022 3 z 5

Newyorský život je zde popsán jako pokrytecký a neupřímný. Všichni se derou nahoru, aby byli nakonec prázdní. Soucit je pro trapáky a zajímaví jsou jen ti lidé, kteří vám k něčemu jsou. Nakonec mám pocit, že bych se raději střelila do hlavy bez se přidat k high society tohoto velkoměsta. Styl psaní mě neskutečně nudil. Stálé přepínání mezi jazyky na efekt. A stále jsou lidé (a těch já znám většinu), kteří anglicky nemluví. Těm tahle kniha hodně dá. Na druhou stanu, tak byly opravdu vtipné chvíle nebo situace, které byly úžasně trefně popsané. To knihu zvedlo o hvězdičku.

Doubravka1975
20.02.2022 5 z 5

Audiokniha. New Yorkská divočina, kulomet slov a frází, českých a anglických, že jsem v tom měla totální zmatek. A i když mě to moc nebavilo, tak dávám plný počet za skvěle napsanou a ještě víc skvěle namluvenou Terezou Dočkalovou sondu do hektického života v New Yorku

IreneP
02.09.2021 4 z 5

Slyšela jsem audioverzi knížky stejně jako mnoho dalších tady a Tereza Dočkalová je moje oblíbená herečka na čtení. Od Miřenky jsem ještě nic neznala, jen ukázky z Baletek, ale něco podobného jsem očekávala. Bylo to živé, postřehy výborné a jako bych se ocitla v New Yorku osobně.

Apo73
01.09.2021 3 z 5

Slyšel jsem na Vltavě ve skvělé, opravdu skvělé interpretaci Terezy Dočkalové. Ono je to vlastně ze začátku nesnesitelné - je to kulomet, který na Vás valí slova, situace, postřehy, chytrosti, nejapnosti, všechno, co se dá najít v New Yorku na ulici, všechno je to rychle, hned, na povrchu, samotu v davu čekajícím na přechodu Avenue odpočítávají věci, které se Vám honí hlavou, co ještě musíte udělat, zcela bezostyšně to pojmenovává, jak probíhají vztahy, jak je americká (nebo newyorská) společnost rozkastována, jaké vyznává hodnoty, jak je zatraceně těžké prorazit, uspět a udržet se, jak málo pro to stačí a jak stejně málo stačí být zcela mimo. Tenhle kolotoč je dobře napsaný a geniálně přečtený. Zdánlivě jednoduchá sonda, která baví a zavalí.

Zuzaa
24.07.2021 4 z 5

Taková audioknižní jednohubka. Poslouchalo se to skvěle, kombinace s angličtinou byla zábavná, zvukový design parádní a Tereza Dočkalová odvedla výbornou práci při namlouvání.

Alethea_k
28.04.2021 2 z 5

Poslouchala jsem audioverzi. Načtené to bylo skvěle, ale obsah mě vlastně vůbec nezajímal. Občas jsem se přistihla, že nedávám pozor. A nejhorší na tom je, že to ničemu nevadí. Prostě stěžování si na to, jaké je to za velkou louží. A nové informace nám taky nepřináší. Kdybych si to neposlechla, o nic nepřijdu.

Richard Skolek
12.04.2021 1 z 5

New York je džungle, Američani jsou divní a image je v Americe víc než realita, to je ale na knihu zatraceně málo. Bohužel zůstalo u blogových impresí psaných ultracool Czenglishem, text víc než co jiného připomíná startovací bod, hrubý materiál, který by jiný autor teprve přetvářel ve výsledné dílo.

kob
05.02.2021 4 z 5

Zajímavé.
Pro mě ovšem opět ujištění, že bych se tam po týdnu zbláznila ;)

hanavka
29.01.2021 3 z 5

Jednouhubka na volné dopoledne. Příjemná lehkost a ironie, ale spoustu předkládáných "faktů" je dost klišoidních a dá se shrnout prohlášením, že image je v Americe mnohem víc, než realita.

JP
20.01.2021 2 z 5

Tu nadsázku chápu, ten czenglish bych i ocenil, protože sám v psaní oba jazyky mísím, ale ne tímhle stylem. 'Miss AmeriKa' je ekvivalentem "Easy peasy japanesey (Bob's your uncle)".

Chesterton
14.01.2021 2 z 5

[četba Čro Vltava]
Načtené skutečně dobře, přesto po Baletkách taktéž zklamání. Tento styl psaní by mě asi neoslovil ani s fotkama :o) snad mi chybí mladistvá naivita a flexibilita ?

čika
15.12.2020 4 z 5

Audiokniha - super načítaná, podľa mňa väčšia polka úspechu je za tou interpretáciou. Na druhej strane - ako som sa dočítala, v tlačenej verzii sú fotky - hm, to tiež nemusí byť marné. Inak príjemne ironicky vtipné, blogoidné postrehy, jednohubka, ktorá asi nepovie nič nové, ale osvieži, to áno.

salamandrina
24.08.2020 4 z 5

Originální jak slovem tak vizuálem. Baletky mě bavily víc, ale líbí se mi její styl, kterej se s ničím moc nesere. Je svá a to mě baví.

Pherenike
05.08.2020 2 z 5

Za mě bohužel zklamání. Ke knize (a k Miřence) jsem se dostala přes knihu Baletky, která mě hodně oslovila a ležela ve mě ještě několik dní po dočtení. U této knihy se mi jednak nepodařilo začíst a jednak pro mě sdělované věci nebyly ničím překvapivé, nové,.. Takže bohužel, odkládám nedočtenou.

Jizi
24.06.2020 5 z 5

Po všech stránkách výborná, zábavná, fascinující, vtipná, kritická (...a další superlativy si doplňte sami, už mě nic nenapadá) kniha, jejíž vizuální stránka dokonale podtrhuje a doplňuje obsah. Dvojjazyčné přepínání a kolísání mezi češtinou a angličtinou dokonale vyjadřuje onen pocit rozdvojené identity, kterou člověk chca nechca začne po nějaké době v cizí zemi, jejímž jazykem hovoří, prožívat.
Víc Miřenky, prosím!!
Víc a větší kapky!

Štítky knihy

New York česká literatura USA (Spojené státy americké) komiksy

Autorovy další knížky

Miřenka Čechová
česká, 1982
2020  76%Baletky
2018  73%Miss AmeriKa

Kniha Miss AmeriKa je v

Právě čtených1x
Přečtených113x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst61x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x