Amerika přehled

Franz Kafka

Obálka knihy Amerika

Obraz modernej doby videný očami dospievajúceho chlapca je strhujúcim dielom, v ktorom Franz Kafka brilantnou umeleckou formou rozvinul pocit ohrozenia obyčajného človeka odľudštenými spoločenskými vzťahmi. Obavy a úzkosť z modernej doby sú v jeho podaní rovnako aktuálne ako v čase vzniku románu. Cez pološero dlhých tieňov a rôznych interpretácií presvitá autor, ktorý dokázal s humorom hľadieť do tváre formujúceho sa nového sveta. Kafka bol výnimočným pozorovateľom, ale aj majstrom grotesky, aranžovania a predvádzania situácií, ktoré bez zbytočného psychologizovania mieria priamo do srdca príbehu. Vydanie: 1. slovenské vyd. Z nemeckého originálu preložila Perla Bžochová Esej "Kastrující stín svatého Garty" napísal Milan Kundera ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2003 , Európa
Originální název: Amerika, 1927

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha 'Nezvěstný' přináší příběh šestnáctiletého Karla, který se ocitá v Americe po vyhoštění z domova. Jeho naivita a důvěřivost ho vystavují manipulativním postavám, které potkává. Čtenáři oceňují, že příběh je čtivější než jiné Kafkovy díla, i když zůstává nedokončený. Někteří se však cítí frustrováni absencí jasného závěru a složitostí textu. Kafkův styl zanechává silný pocit odcizení a absurdity, ale také humoru a tragikomiky. Více v komentářích.

Komu by se kniha Amerika mohla líbit?

• Čtenáři, kteří mají rádi absurdní příběhy
  • Fanoušci Kafkovy literární tvorby
  • Osoby hledající psychologické a existenciální témata
  • Milovníci příběhů o dospívání a hledání identity

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Amerika. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Moncele
01.02.2026 audiokniha

Těžko hodnotit dílo, které není kompletní, ale pokusím se. Ačkoli zdaleka nejsem odborník na Kafku, myslím, že jde o jedno z jeho lépe pochopitelných a uchopitelných románů. Působilo na mě jako putování mladého, nezkušeného a naivního mladého muže v zemi, kde na něj čeká spousta bizarních lidských figurek a situaci, ve kterých si musí nějak poradit. Místy mi ho bylo až líto, ale přese všechny nástrahy a nátlak si zachoval svůj čistý štít a postoj, nenechal se zviklat, což mi dost imponovalo.

všech 61 komentářů

Související novinky - Amerika (0)

Kniha Amerika v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně298x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi