Vlčí vánice

Povídka od: Jarosław Grzędowicz
Z knihy: Vycpávač zvířat


Nejmodernější německá ponorka pluje v září 1944 severním Atlantikem vyzvednout skupinu civilistů, kteří mají v plánu zvrátit vývoj války ve prospěch Hitlera.

Originální název:

Wilcza zamieć


Rok vydání originálu: 2005

Komentáře (2)

Přidat komentář

Metla
20.01.2019 4 z 5

Konec druhé světové války je na spadnutí, Německo trpí porážkami a ztrátami na všech frontách, ale vítězství ještě není ztraceno: k Severnímu pólu míří ponorka s tajemnými hosty na palubě a zvláštním úkolem, který může zvrátit vývoj ve prospěch Vůdce a jeho stoupenců. Příběhem nás provází první důstojník Reinhard, zkušený námořník, co už dávno ztratil ideály, k událostem přistupuje se sympatickým cynismem a touhou v tom šíleném světě udělat něco správně.
Atmosféra povídky mi silně připomněla výborný, ponurý až klaustrofobní seriál „Das Boot“. Netuším, nakolik si Grzędowicz nastudoval reálie, ale na mě jako laika vše působilo dostatečně přesvědčivě. Paradoxně mě více bavila a pohltila ta část příběhu, kdy sledujeme poměry na ponorce a nic nepřirozeného se neděje. S příchodem podivných návštěvníků se povídka překloní do mystické roviny a nabídne spíše absurdně úsměvné situace než napětí (navzdory násilným scénám).
Závěr mi docela nekoresponduje s předchozím myšlením hlavního hrdiny, ale budiž, poselství má svou sílu. Spokojeně zvedám palec, k přetrvávajícímu deštivému pošmournu mi četba „Vlčí vánice“ dokonale pasovala. 80%

cori
21.06.2015 5 z 5

Nejlepší povídka celé sbírky. Atraktivní prostředí ponorky, mytologie i boj proti neznámým silám. Skvělá nečekaná pointa.